روزی را به یاد می آورم که مادرم با یک دفتر صورتی به سمتم آمد و گفت: «در این دفتر می توانی خاطراتت را ثبت کنی تا هر زمان آنها را فراموش کردی و در ذهنت کمرنگ شد، به سراغش بیایی و تمام آن احساسات را دوباره تجربه کنی.»
به عنوان کودکی ۸ ساله که به تازگی خواندن و نوشتن را یاد گرفته بود، با ذوق فراوان شروع به نوشتن کردم. خاطرات و تمام احساسات تلخ و شیرینی که همراه با هر خاطره تجربه می کردم را روی کاغذ می آوردم.
تا آن زمان، روحم هم خبر نداشت که این فرآیند نوشتن احساسات، اسم هم دارد ولی بعد ها فهمیدم که به آن ژورنال نویسی یا روزانه نویسی می گویند.
فرآیندی که خیلی از ماها بدون آنکه بدانیم، از کودکی انجامش می دادیم اما رفته رفته با روی کار آمدن فضای دیجیتال اهمیتش را در زندگیهایمان از دست داد.
ژورنال نویسی چیست؟
ژورنال نویسی (Journaling) نوعی تمرین است. تمرینی برای اینکه احساسات، افکار و تجربیات خود را از دنیای ذهن بیرون بکشید و به نوشته تبدیل کنید.
وسایل مورد نیاز برای ژورنال نویسی تنها یک کاغذ و قلم است. پس برای شروع سخت نگیرید که حتما باید دفتر مخصوص ژورنال داشته باشید. البته لازم به ذکر است که استفاده از یک دفتر که طرح و رنگش برایتان جذاب است، می تواند بیشتر شما را به نوشتن وادار کند و ایجاد انگیزه کند.
چگونه ژورنال نویسی را شروع کنم؟
خوشبختانه در ژورنال نویسی هیچ راه درست یا غلطی وجود ندارد. شما می توانید به هر شکلی که دوست دارید افکار خود را بنویسید. چرا که تجربه شخصی و نوع بیان هر شخص با دیگری متفاوت است.
تنها نکته این است که سعی کنید در نوشتن درگیر کمالگرایی نشوید و به دنبال قاعده ی خاصی برای نوشتن نگردید. هیچکس غیر از خودتان قرار نیست آن را بخواند و از طرز نوشتار شما ایراد بگیرد. فقط خودتاناید و خودتان! پس با خیال راحت هر آنچه که در ذهن پرسه می زند را روی کاغذ بیاورید.
اتفاقا مقاله ای هم در رابطه با معجزه ی نوشتن گذاشتیم که توصیه میکنم حتما نگاهی به آن بیندازید تا قدر ژورنال نویسی را بیشتر بدانید.
ژورنال نویسی چه فوایدی دارد؟
با شناخت تاثیرات مثبت ژورنال نویسی بر جنبه های مختلف زندگی، میزان اهمیت آن برایتان روشن تر می شود؛ پس در ادامه با ما همراه باشید تا با فواید معجزه ای به نام ژورنال نویسی بیشتر آشنا شویم.
-
نشخوار فکری را کاهش می دهد
اگر شخصی هستید که بیش از حد درگیر افکار خود می شوید و ساعت ها به مسائل کوچک و بدیهی فکر می کنید، ژورنال نویسی می تواند راه رهایی شما از نشخوار فکری باشد.
با نوشتن افکارتان، مدت زمان کمتری را به فکر کردن درباره موضوعات بیهوده اختصاص می دهید و می توانید بیشتر وقت خود را صرف تفکر به موضوعات مهم تر کنید.
-
به شما کمک می کند تا از پس چالش ها برآیید
فرض کنید رئیستان وظایف زیادی را به شما واگذار کرده است. شما مانده اید و انبوهی از کارهای انجام نشده که هر کدام دنگ و فنگ خود را دارد و همین موضوع باعث آشفتگی و به هم ریختگی ذهنتان شده است. حتی نمی دانید از کجا باید شروع کنید.
در همین حین است که فرشتهی نجات شما یعنی ژورنال نویسی به کمکتان میآید.
باورتان نمی شود که نوشتن چقدر می تواند به افکارتان نظم دهد و آنها را طبقه بندی کند؛ طوری که تمام کارهایی که از آنها غول ساخته بودید و انجامشان را یک امر دست نیافتنی میدانستید، در یک آن مثل آبِ خوردن می شود.
-
قدرت تصمیم گیری را افزایش می دهد
خیلی وقت ها در یک دوراهی سخت و طاقت فرسا گیرمیافتیم؛ حتی ممکن است از اینکه نمیتوانیم یک راه را از بین چند راهِ پیش رویمان انتخاب کنیم به مرز جنون برسیم!
خبر خوب این است که در اکثر مواقع، تصمیماتی که در ذهنمان شناور است به محض اینکه روی کاغد می آیند به طرز معجزه آسایی واضح تر می شوند. کافی است تمام مواردی که قرار است یک مورد را از بین آنها انتخاب کنید، بنویسید و آنها را با شرایط فعلی تان بسنجید؛ همچنین بنویسید که هر کدام از تصمیم ها چه سود و زیانی برایتان به دنبال خواهد داشت.
مطمئن باشید وقتی تمام این موارد جلوی چشمتان باشد، تصمیم گیری هم به مراتب آسانتر از همیشه خواهد بود.
راستی اگر شما هم دچار خستگی در تصمیم گیری شده اید، راهکار های این مقاله را از دست ندهید.
-
سلامت جسم و روان را بهبود میبخشد
در یک آزمایش علمی که روی ۱۰۰ نفر از افراد مبتلا به آسم انجام شد، از گروهی از آنها خواسته شد که به مدت یک ماه روزانه ۱۵ دقیقه درباره استرسزاترین رویدادهای زندگیشان بنویسند. جالب است بدانید که وقتی پس از این مدت وضعیت سلامت آنها را بررسی کردند، این گروه از وضعیت سلامت بهتری نسبت به گروهی برخوردار بودند که فرآیند نوشتن را انجام ندادند.
نوشتن به قدری قدرتمند است که بسیاری از متخصصان سلامت روان از مراجعه کنندگان خود می خواهند این عمل را به طور مداوم انجام دهند. این کار به ژورنالدرمانی شناخته می شود.
سلامت روان به همان اندازه که سلامت جسم مهم است، اهمیت دارد. پس خوب است که با راهکار های بهبود سلامت روان آشنایی کافی داشته باشید.
۴ حالت مختلف در ژورنال نویسی
ژورنال نویسی انواع مختلفی دارد که در این قسمت با چهار مورد از رایج ترینِ آنها آشنا می شویم. در ادامه با ما همراه باشید تا متوجه شوید که کدام نوع ژورنال نویسی مناسب شماست.
۱. ژورنال نویسی روزانه
همانطور که از اسمش پیداست، در این حالت هرروز ژورنال می نویسید. محتویات این نوع ژورنال نویسی با دیگر ژورنال ها مقداری متفاوت است. چرا که در این حالت شما کارهایی که در طول روز انجام داده اید و احساساتی که در مورد آنها داشته اید را به اشتراک می گذارید.
این نوع ژورنال نویسی به درد افرادی می خورد که در حال حاضر تغییرات زیادی را در زندگی پشت سر می گذارند و مدام در حال تجربه اتفاقات جدید هستند. یا افرادی که فکر می کنند زندگی به سرعت در حال گذر است و عمرشان دارد میگذرد می توانند از نوشتن روزانه استفاده کنند.
همچنین نوشتن یک ژورنال روزانه منبع خوبی برای نگاه کردن به گذشته است تا ببینید در این مدت چقدر پیشرفت داشتهاید.
۲. ژورنال بصری
در حالی که برای اکثر مردم کلمۀ ژورنال یادآور فرآیند نوشتن است، اما ژورنال بصری بیشتر از تصاویر تشکیل شده است.
این نوع ژورنال برای افرادی مناسب است که از نوشتن لذتی نمیبرند و یا در بیان خود با کلمات، مشکل دارند.
اگر شما هم جز این دسته از افراد هستید می توانید به جای نوشتن، از نقاشی و طراحی های ساده، استفاده از تصاویر کمیک و یا استوریبوردها (Storyboard) استفاده کنید و به این شکل افکار و رویداد های زندگی خود را به تصویر بکشید.
۳. ژورنال نویسی آزاد
بسیاری از نویسندگان قبل از اینکه یک رمان یا متن طولانی ای را بنویسند، از جریان سیال ذهن (stream of consciousness) استفاده می کنند. یعنی شخصیتی را در نظر می گیرند و افکار و احساسات او را پی در پی مینویسند. این کار به آنها کمک می کند تا ذهن و انگشتان آنها برای نوشتن داستان اصلی گرم شود. این نوع نوشتن به خوانندگان اجازه می دهد تا به افکار یک شخصیت گوش دهند. این تکنیک به گونه ای توسط نویسنده نوشته می شود تا شبیه به مسیرهای پیچیده افکار در هنگام عبور از ذهن باشد. جریان سیال ذهن در ژورنال نویسی به ژورنال نویسی آزاد شناخته می شود. در ژورنال نویسی آزاد، هر فکری که به ذهنتان خطور می کند را همان لحظه یادداشت می کنید و در نوشتن خود را محدود نمی کنید و آزادانه می نویسید. افسار خود را به دست افکارتان می دهید. تا جایی که افکار و احساسات ادامه دارند، از نوشتن دست نمی کشید.
شاید کمی سخت باشد که انگشتانتان با مغزتان هماهنگی داشته باشد؛ بنابراین نگران دستخط یا اشتباهات املایی خود نباشید.
۴. بولت ژورنال
بولت ژورنال در اصل یک دفتر برنامه ریزی است که می توانید در آن هرآنچه که می خواهید بنویسید. از حس و حالی که دارید گرفته تا اقداماتی که می خواهید در طول روز به آنها بپردازید. همچنین می توانید کمی خلاقیت به خرج دهید و بولت ژورنال خود را به شکلی که دوست دارید طراحی کنید.
کلام آخر
کلمات وزن دارند و هر قدر که بیشتر در ذهن جا خوش کنند، به مراتب بیشتر هم در آن سنگینی می کنند. این اتفاق می تواند با گذر زمان کارایی مغز را کم کند. افکارِ بیش از حد می توانند سلامت روان و جسم ما را مختل کنند و بر روند تصیمیم گیری های ما تاثیر بگذارند.
پس بیایید قدرت نوشتن را دست کم نگیریم و همین حالا یک قلم و کاغذ برداریم و دنیای افکار را با دنیای کلمات گره بزنیم.
بدون دیدگاه