تابستان سه سال پیش با علاقه ای که به طراحی سیاه قلم داشتم، در یک دوره آموزشی شرکت کردم. استاد آن دوره از بهترینهای سبک سیاه قلم در شیراز بود. حدود ۲۰ سال سابقه کار حرفهای در این زمینه را داشت. در این مدت بیش از ۷۰۰۰ هزار هنرجو را آموزش داده بود. حتی یک کتاب آموزشی به زبان اصلی نوشته بود. خلاصه اینکه استادی بسیار کار بلد بود.
هر جلسه ۴ ساعت سر کلاس مینشستم، بدون اینکه خسته شوم و حتی یکبار هم به ساعت نگاه کنم. از همان موقع تصمیم گرفتم اگر میخواهم برای کاری وقت صرف کنم، تا حد امکان به آن علاقه داشته باشم.
با تمام علاقهای که به طراحی داشتم، مجبور شدم آن را رها کنم. چون باید به تهران میآمدم. بعد از مدتی وارد حوزه تولید و بازاریابی محتوا شدم. همچنین در مورد برندینگ افراد در فضای آنلاین، هم جستجو کردم. درست همان موقع یاد آن استاد طراحی افتادم!
گفته بودم که آن شخص در حرفۀ خودش بسیار کار بلد بود. اما مسئله این بود، که آنطور که باید و شاید شناخته شده نبود. البته در شهرهای دیگر به جز شیراز. اساتید دیگر با تجربه و تبحر کمتر، خیلی بیشتر شناخته شده بودند و حتی از روشهای او استفاده میکردند.
چرا بهسراغ او رفتم و تصمیم گرفتم کمکش کنم؟
از اینکه دیده بودم از توانمندیها و دست آوردهایش برای معرفی بیشتر خودش استفاده نمیکند، حیفم آمد! چون میدیدم بسیار از افرادی که تجربه کمتری دارند، صاحب چه اسم و رسمی شدهاند. میدیدم که چقدر شناخته شده هستند. دستهای هم مثل این استاد که با وجود سابقه زیاد، هنوز آنقدر معروف نیستند.
میدانید مهم ترین تفاوت این دو دسته در چه چیزی بوده است؟
حضور و فعالیت در فضای آنلاین، مانند اینستاگرام و داشتن وب سایت. پس الان میدانیم که شهرت و شناخته شدن افراد تنها به تجزیه و میزان تجربه آنها وابسته نیست. الان دیگر وضع فرق کرده است. برای اینکه افراد زیادی شما را بشناسند، نیازی نیست دهها کتاب بنویسید، صدها تابلو طراحی کنید، یا سالها تلاش کنید. تازه آن هم اگر در زمان زندگی و جوانی خودتان محقق شود.
امروز با وجود رسانه های اجتماعی این فرصت را دارید تا خودتان را برای جامعه بزرگتری معرفی کنید. نیازی نیست برای دیده شدن، همه جا نمایشگاه یا دوره آموزشی برگزار کنید. به جای آن ابزار و بستر قدرتمندتری در اختیار دارید که خیلی زودتر شما را به بقیه معرفی میکند.
اگر در فضای آنلاین فعالیت داشت چه چیزهایی بهدست می آورد؟
بعضی از هنرمندان، به خاطر کارشان ممکن است علاقه زیادی به فعالیت در شبکه های اجتماعی نداشته باشند یا مثلا برای حضور فعال در آن مقاومت کنند. دقیقا این شخص هم علاقه و البته زمان زیادی برای فعالیت حرفه ای در شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام نداشت. اما اگر میخواست شناخته شود چاره ای جز این نداشت.
اگر این کار را کرده بود، نه تنها در شیراز، که در شهرها و کشورهای دیگر هم شناخته شده بود. البته مدتی قرار بود، با برگزاری دوره های آنلاین افراد بیشتری را آموزش دهد. هر چند برای همین کار هم به ابزاری مانند اینستاگرام نیاز داشت تا به وسیله آن دوره و برنامهاش را معرفی کند.
به علاوه اینکه با فعالیت در شبکه های اجتماعی و داشتن یک رسانه فعال بعد از مدتی می توانست برند شخصی خودش را تقویت کند. شاید میپرسید یک هنرمند چرا به برند شخصی نیاز دارد؟!
چرا هنرمند به یک برند قدرتمند نیاز دارد؟
شاید بگویید مگر هنرمندان چند سده پیش می دانستند برند شخصی چیست؟ اصلا مگر آن موقع دانستن چنین موضوعاتی اهمیت داشت؟! من میگویم بله. بگذارید یک مثال هم برایش بیاورم. حتما پابلو پیکاسو را میشناسید. مردم پیکاسو را میشناسند و او را هنرمند بسیار بزرگ و شاخصی میپندارند. اما همین قدر که او را میشناسند، آیا سبک کوبیسم را هم میشناسند؟
طبیعتا نه! چون بسیاری از افراد، پیکاسو را نه بهخاطر هنر و سبکش؛ بلکه به خاطر حس و حال خودشان موقع صحبت درمورد او دوستش دارند. مثلا وقتی در یک جمع از پیکاسو میگویند، حس غرور میکنند؛ بدون اینکه اصلا بدانند چه سبکی کار میکرده است.
پس پیکاسو دقیقا یک برند شده است، با اینکه آن دوره آن زمان کسی در مورد این موضوع اطلاعای نداشت. شاید بگویید خب بقیه هنرمندان هم منتظر میمانند، تا بالاخره سالها بعد از مرگشان اسمی از خودشان به جا بگذارند. اینطور هم نیست. مگر ما چند هنرمند مثل پیکاسو داریم که این گونه برند شده است. علاوه بر آن چرا حتما باید در سالهای پایانی زندگیمان یا حتی بعد از آن، صاحب یک برند شویم؟ بهتر نیست همین الان و تا وقتی جوانیم از آن لذت ببریم؟
شما هم اگر یک هنرمند هستید، باید دیده شوید و روی برند خودتان کار کنید، وگرنه:
۱. مردم نمی توانند شما را پیدا کنند
فرض کنیم شخصی اسم شما به گوشش بخورد و بخواهد درمورد شما بیشتر بداند. اولین کاری که می کند این است، که شما را در گوگل جستجو کند. حالا اگر هیچ نشانی از خودتان نداشته باشید چگونه باید شما را پیدا کند و اطلاعاتتان را درآورد؟
حالا اگر وب سایت یا یک صفحه فعال در اینستاگرام داشته باشید، حتما آن را باز می کند تا در مورد شما بیشتر بداند. منتظر این نباشید تا ویکی پدیا یکی دو پاراگراف در مورد شما بنویسد! به جای آن، هر چیزی که خودتان می خواهید بنویسید، تا هرطور که دلتان میخواهد شناخته شوید.
شما چه بخواهید چه نخواهید با یک سری ویژگیهایی شناخته میشوید. پس چه بهتر که خودتان آنها را مشخص کنید. مثلا شما علاوه بر اینکه فرد خلاقی هستید، تلاشگر هم هستید، حالا خودتان میتوانید کاری کنید تا شما را با همان ویژگی خاص بشناسند. شاید خلاق بودن خیلی بیشتر برایتان ارزش دارد.
۲. مردم اصلا نمی دانند که شما وجود دارید
شما تنها فرد در فلان زمینه خاص نیستید. شاید دهمین فرد هم نباشید. پس بهنظرتان چرا همه باید شما را بشناسند؟ میدانم که دوست دارید، تنها بهواسطه هنر و توانمندیتان شناخته شوید، اما ممکن است اینطور نشود، یا اگر هم اتفاق بیفتد زمان زیادی طول بکشد.
اگر می خواهید دیگران متوجه حضور شما شوند خودتان دست به کار شوید. به جای اینکه منتظر بمانید، کم کم فعالیت تان در فضای آنلاین را شروع کنید. تا بدانند وجود دارید؛ بدانند چه مهارتی دارید؛ بدانند چه داستانی داشتهاید.
۳. در خاطر و ذهن نمی مانید و خیلی زود فراموش می شوید
اگر در بهترین حالت سالی چندبار هم نمایشگاه برگزار کنید، باز نمی توانید انتظار داشته باشید که همیشه در ذهن شان باشید. افراد خیلی زود آدمها را فراموش میکنند؛ با این همه درگیریها و مشغولیاتی که دارند، با این همه افراد جدیدی که در دنیای مجازی ظهور میکنند.
قبول کنید که اگر مدتی شما را نبینند فراموشتان میکنند. تا جایی که ممکن است حتی زمانی که به مهارت شما نیاز دارند، در ذهنشان نباشید. برای اینکه در ذهن بمانید، چاره ای ندارید جز اینکه مدام شما را ببینند. بهترین ابزار برای آن هم شبکههای اجتماعی است.
یک هنرمند برای اینکه بهتر دیده و شناخته شود، چه کارهایی میتواند انجام دهد؟
یک هنرمند، از چند راه میتواند به دیده شدن خودش کمک کند. شاید تا الان فکر میکردید، برگزاری نمایشگاه کافی است؛ اما اینطور نیست. موارد دیگری که وجود دارد که از آن مهمتر است. این بیشتر دیده شدن اگر در جهت درستی انجام شود؛ بعد از مدتی میتواند برند شما را تقویت کند. طبیعتا برای اینکه به بهترین نتیجه برسید، بهتر است همه آنها را به موازات هم انجام دهید.
۱. یک وب سایت شخصی داشته باشید
وب سایت شما میتواند قویترین رسانه شما باشد. چیزی است که تحت هر شرایطی برای شما می ماند. شاید شبکههای اجتماعی مثلا اینستاگرام، در آینده فیلتر شود (که اتفاقا در ایران اصلا هم اتفاق عجیبی نیست! ) و بعد از مدتی یک پلتفرم جدید جایگزین آن شود. پس باید خودتان را برای هر شرایطی آماده کرده باشید.
داشتن سایت از همه نظر خیالتان را راحت میکند؛ چون همیشه به عنوان رسانه شما باقی خواهد ماند. تازه علاوه بر آن اعتباری برای شما میآورد که هیچ ابزار دیگری نمیتواند بیاورد.
خب حالا چه چیزهایی باید در سایت بگذارید؟
منظورم از وب سایت این نیست، که تنها یک صفحه درباره من و تصویر یا فهرستی از کارهای تان را داشته باشد. مهم ترین چیزی که باید در سایت بگذارید محتوای جذاب و کاربردی است. یعنی چه؟
مثلا فرض می کنیم که شما یک نقاش یا طراح هستید:
- در مورد سبک های طراحی بنویسید و تصاویری از نمونههای آن بگذارید؛
- در مورد یکی دو شخصیت شاخصی که این سبک را کار کرده اند توضیح دهید؛
- یا مثلا داستان خودتان را بنویسید. اینکه از کجا شروع کردید؛ چه سختی هایی کشیدید تا به اینحا برسید؛
- تا الان چه نمایشگاه هایی برگزار کرده اید؛
علاوه بر این، سایت ابزار خوبی برای آموزش است. یاد استاد طراحی افتادم. قرار شد یک سری دوره آموزشی در قالب ویدیو آماده کند و در سایت بگذارد. شما هم میتوانید این کار را انجام دهید. چند مزیت هم برایتان دارد: اینکه به شما کمک میکند، به افراد بیشتری آموزش دهید. بیشتر شناخته شوید، و اگر مدتی زمان زیادی برای آموزش حضوری نداشتید، دوره را یک بار بگیرید و همان را در سایت بگذارید.
وقتی یک سایت شخصی مخصوص به خودتان داشته باشید، همیشه در دسترس بقیه هستید. افراد هر لحظه اراده کنند، می توانند در مورد شما اطلاعات زیادی بهدست آورند. بهعلاوه اینکه اگر محتوای خوب و جذابی ببینند، همیشه به شما سر می زنند و جزو کاربرانتان خواهند شد.
۲. حضوری فعال در اینستاگرام داشته باشید
دیگر خودتان بهتر می دانید، که این شبکه اجتماعی اخیرا چه غوغایی به پا کرده است. آن را به شما پیشنهاد میکنم، چون هم محبوبترین شبکه اجتماعی در ایران است و هم مخاطبتان را میتوانید در آن پیدا کنید. همین الان که مشغول این نوشتن هستم بیش از ۱۰ هنرمند را میشناسم که با کمک همین شبکه اجتماعی توانستهاند، شناخته شوند.
میدانم که فعالیت و علاقه شما هنر است؛ اما اگر بهدنبال برند شدن و دیده شدن هستید، باید بخشی از وقتتتان را برای این کار کنار بگذارید. سعی نکنید آن را به فرد دیگری بسپارید؛ هیچ کس بهخوبی خودتان نمیتواند آن را مدیریت کند. به علاوه اینکه مخاطبان دوست دارند از خودتان ارتباط بگیرند. باید حضور و بیان خودتان حس شود.
خب حالا صفحه اینستاگرام را زدیم، چگونه در آن فعالیت کنیم؟
هر تخصص و هنری که داشته باشید، یک کار مشترک بینتان وجود دارد و آن تولید محتوای بهدرد بخور و جذاب است. بگذارید به همان نقاش یا طراح برگردم. یک طراح میتواند بخشهای کوتاهی از آموزشهایش را به صورت ویدیو در پیچ بگذارد. کارهای هنرجویانش را نشان دهد. داستان خودش را روایت کند. در مورد ابزار کارش صحبت کند. روندی که در دورههای آموزشی طی میشود را توضیح دهد و خیلی از موضوعات جذاب دیگری که برای افراد جالب است.
یک نکته: اگر وب سایت داشته باشید الان کارتان راحت است. یک مقاله یا مطلب برای سایت آماده میکنید. آن را در سایت منتشر میکنید. سپس از همان مقاله چندین پست و محتوا در می آورید و در اینستاگرام میگذارید. از یک مقاله خوب ۵-۶ پست میتواند بیرون کشید.
۳. با افراد مختلف ارتباط و همکاری داشته باشید
شبکه سازی، برقراری ارتباط و همکاری با افراد مختلف، بسیار بسیار در شناخته شدن شما مؤثر است. نه اینکه فقط با افراد حوزه خودتان ارتباط داشته باشید. اتفاقا چیزی که بیشتر به شما کمک می کند، ارتباط و همکاری با بقیه افراد از سایر حوزه هاست. مثلا همکاری یک عکاس با یک نقاش. همکاری یک نویسنده با یک بازیگر. همکاری یک طراح لباس با یک آرایشگر، همکاری یک شاعر با یک طراح.
همین ارتباطات به ظاهر بی ربط فرصت های زیادی را برای شما یه وجود می آورد. شاید الان بهنظرتان نشدنی باشد، اما در آینده شاهد این فرصتها خواهید بود.
۴. آموزشهای فراگیر برگزار کنید
اگر بهدنبال دیده شدن گسترده هستید، لازم است کمی از محدوده خودتان خارج شوید. مثلا اگر آموزش میدهید، تا زمانی که تنها به افراد شهر خودتان آموزش میدهید، برای همۀ مردم شناخته نمیشوید. آنها هم باید از نزدیک آموزشهای شما را ببینند یا در آن شرکت کنند. پس باید آموزشهایتان را وسیعتر کنید.
خب حالا دو کار میتوانید انجام دهید:
- هرازگاهی به شهرهای دیگر بروید و آن جا هم دورههای آموزشی برگزار کنید.
- یا اینکه دورههای آنلاین یا ویدیویی بگذارید؛ تا همه از هر کجا بتوانند در آن شرکت کنند.
البته پیش نیاز آن، موارد قبلی است. یعنی اینکه باید تا حدی شناخته شده باشید، تا افراد به سمت شما بیایند. اما اگر این کار را چند بار بتوانید با موفقیت انجام دهید، اعتبار و محبوبیت بالایی در همه جا بهدست میآورید. خلاصه اینکه خودتان را محدود به یک زمان و مکان نکنید!
در آخر
هر چقدر هم که توانایی و مهارت بالایی داشته باشید، اگر برای نشان دادن خودتان تلاش نکنید، زیاد دیده نمیشوید. شاید انجام این کار در ابتدا برایتان پیچیده باشد، اما شروع کردن با سرعت آهسته بهتر از حرکت نکردن است. شما شایسته این هستید، که به عنوان یک هنرمند کاربلد شناخته شوید. همه باید از هنر شما لذت ببرند. پس نیاز است شما را پیدا کنند. خودتان را به آنها نشان دهید. آن هم همانطور که دلتان میخواهد.
اگر خودتان این کار را نکنید یا اصلا شما را نمیشناسند، یا اینکه آنطور که دلشان میخواهد شما را در ذهن هک میکنند. برایم بنویسید که شما در چه زمینهای فعال هستید و تاکنون چه قدمهایی برای دیده شدنتان برداشتهاید؟
بدون دیدگاه