تصمیم‌گیری را پشت گوش نینداز!


  • «کارمند بمونم یا کسب و کار خودم رو شروع کنم؟»
  •  «به تنهایی شروع کنم یا شریکی پیدا کنم؟»
  • «آموزش ببینم یا مشاوره بگیرم؟»
  • «الان شروع کنم یا چند ماه دیگه؟»
  • «باشه یکم بیشتر تحقیق کنم بعد اقدام می‌کنم.»
  • «الان نمی‌تونم تصمیم بگیرم.»
  • «اگر اون طور که می‌خوام پیش نره چی؟»
  • «اصلا الان شروع نمی‌کنم»

و یک سری از همین موارد دیگر.

یکی از حیاتی ترین موضوعات زندگی شما تصمیم گیری است. شما امکان تصمیم گیری نهایی را در همه‌ی زمینه‌ها دارید، خواه مدیر یک شرکت باشید خواه یک کارآموز. این شما هستید که مسیر زندگی کاری و زندگی شخصی خود را مشخص می‌کنید.

اهمال کاری در تصمیم گیری چیست؟

تصمیم‌گیری یک هنر است و در راه این هنر مانع‌هایی وجود دارد که یکی از آن موانع، اهمال کاری در تصمیم گیری است. نحوه‌ی برخورد شما با این مانع می‌تواند تأثیر زیادی بر نتیجه‌ی شما داشته باشد. زمانی که تصمیم‌های مهم زندگی خود را شروع می‌کنید، ممکن است قربانی اهمال کاری در تصمیم گیری شوید و به جای نهایی کردن هر یک از اقدامات، آن‌ها را به تعویق بیندازید.

اهمال کاری در تصمیم گیری می‌تواند ویرانگر باشد، بنابراین مهم است که با آن آشنا شوید و آن را اصلاح کنید تا از برنامه ریزی‌های خود عقب نیفتید. برای آشنایی با انواع دیگر اهمال کاری، مقاله‌ی انواع اهمال کاری را بشناسید (بیش از ۱۰ نوع) را مطالعه کنید.

اهمال کاری در تصمیم گیری عادت بیشتر انسان هاست.

تشخیص اهمال کاری در تصمیم گیری

اولین قدم این است که تشخیص دهید و بپذیرید که در تصمیم‌گیری یک فرد اهمال کار هستید. همه ما تا حدی اهمال کاری در تصمیم گیری داریم. برای مثال تماس گرفتن با شخص مورد نظرمان را به آخرین لحظه موکول کرده‌ایم چون نمی‌توانستیم اهمال کاری را کنار بگذاریم و عزم‌مان را جزم کنیم.

معمولاً موضوعی در اینجا نقش دارد، این‌که منتظر هستید ببینید ” آیا چیزی تغییر می کند”. در نتیجه هیچ اقدامی نمی‌کنید و تصمیم خود را به تعویق می‌اندازید تا ببینید چه پیش می‌آید.

برای مثال بحرانی که باعث اختلال در کسب‌و‌کارهای اینستاگرام شد را در نظر داشته باشید. در ابتدای شروعِ آن بحران خیلی از افراد از جمله من نمی‌توانستیم برای ادامه‌ی مسیر کسب‌و‌کارمان تصمیم درستی بگیریم.

چند هفته منتظر ماندیم تا ببینیم آیا چیزی تغییر می‌کند. بعد از مدتی توانستیم فعالیت خود را شروع کنیم اما ممکن بود اهمال کاری در تصمیم گیری مانع حرکت دوباره‌ی ما شود‌.

به تعویق انداختن کارها به بهانه‌ی بی ثباتی شرایط موجود به شما لطمه می زند.

نشانه‌های اهمال‌ کاری در تصمیم گیری

 شناختن نشانه‌های اهمال‌ کاری در تصمیم گیری به شما کمک می‌کند که در زمان مناسب برای درمان آن اقدام کنید. در مورد شما کدام یک از دو نشانه‌ی زیر باعث می‌شود تصمیمات خود را به طور منظم به تعویق بیندازید؟

۱. شما نگران نتیجه‌ی اقدامات خود هستید.

۲. شما نمی‌خواهید پاسخگوی اقدامات خود باشید.

هر یک از این دو مورد می‌تواند مسیر زندگی شما را تغییر دهد. زمانی‌که تصمیم گرفتم کار تولید محتوا را شروع کنم، مدام نگران نتیجه‌ی آن بودم. با خود می‌گفتم: «اگه زمان و هزینه‌ی زیادی صرف این کار کنم ولی نتیجه نده چی؟ اگه نتونم به کار قبلیم برگردم چی؟»

این فکر باعث می‌شد مدام اهمال کاری کنم و کار خود را شروع نکنم. به نظر شما چند ماه زمان از دست دادم تا توانستم بر اهمال کاری‌ام غلبه کنم و تصمیم خود را بگیرم؟

چه وقت اهمال کاری در تصمیم گیری مفید است؟

گاهی اوقات اهمال کاری می تواند ابزار مفیدی باشد. به عنوان مثال گر تصمیمی که میخواهید بگیرید برای‌تان بسیار مهم است اما فوری نیست، دست‌تان برای اهمال کاری باز است. چون باعث می شود که اطلاعات بیشتری جمع کنید و گزینه‌ها را به دقت بیشتری بررسی کنید. پس احتمالا تصمیم بهتری می توانید بگیرید.

گاهی اوقات برای تصمیم‌گیری نیاز به فکر کردن بیشتر است.

در شرایط این چنینی اهمال کاری در تصمیم گیری به عنوان یک اهرم کمک کننده ظاهر می‌شود نه اهرم بازدارنده. توجه داشته باشید که در نهایت این شما هستید که باید تشخیص دهید که چه وقت اهرم کمک کننده و چه وقت اهرم بازدارنده را در دست دارید.

چگونه اهمال کاری در تصمیم گیری را کنار بگذاریم؟

اگر متوجه شدید که مدام در تصمیم گیری‌های خود اهمال کاری می‌کنید، چند استراتژی وجود دارد که می‌تواند به شما در غلبه بر آن کمک کند:

۱) بدترین سناریو را تصور کنید

بدترین اتفاق را تصور کنید تا از اهمال کاری در تصمیم گیری جلوگیری کنید.

ما بسیاری از اوقات تصمیم نهایی را به دلیل اضطراب به تعویق می‌اندازیم. در دانشگاه رشته‌ی تحصیلی من زبان بود. یک همکلاسی داشتم که تمام نمراتش کامل بود و به خوبی توانایی ترجمه‌ی اسناد رسمی را داشت. مدیر گروه‌مان به او پیشنهاد کار در دفتر ترجمه‌ی اسناد را داد. به نظر شما دوستم چه پاسخی داد؟

مدام امروز و فردا می‌کرد و می‌گفت آخر ترم تصمیم می‌گیرم. آخر ترم شد ولی باز هم تصمیم نگرفته و گفت باشد برای ترم بعدی که واحدهای کمتری دارم. اما ترم بعد هم خبری نشد و گفت اصلا باشد برای بعد از فارغ‌التحصیلی‌ام. فکر می‌کنید بعد از فارغ‌التحصیلی‌ چه تصمیمی گرفت؟

دوستم تصمیم گرفت درسش را ادامه دهد و پیشنهاد همکاری استادم را رد کند. از او پرسیدم: «چرا بعد از این همه مدت بازم پیشنهاد استادو رد کردی؟ تو که دنبال کار بودی، است نمی خواستی ارشد بخونی؟ دوستم گفت که می‌ترسد از پس کار برنیاید و اشتباهی مرتکب شود. برای همین قصد دارد دکتری بگیرد تا با خیال آسوده روزی مشغول به کار شود!

دوست من در این چند ماه گرفتار اهمال کاری ناشی از اضطراب شده بود. یعنی نمی‌توانست بر اضطرابش غلبه کند و تصمیم درست را بگیرد. برای همین مدام آن را به تعویق می‌انداخت.

به او گفتم اگر در کار مرتکب اشتباه شوی چه اتفاقی می‌افتد؟ گفت آبرویم پیش استاد می‌رود. گفتم اگر آبرویت پیش استاد برود چه می‌شود؟ گفت شاید دیگر نتوانم در دفتر استاد کار کنم. از او پرسیدم خب بعدش چه؟ در بقیه‌ی دفترهای اسناد هم نمی‌توانی کار کنی؟ در شرکت‌های بازرگانی چه؟ به عنوان تور لیدر هم نمی‌توانی در آژانس مسافرتی استخدام شوی؟

دوستم کمی فکر کرد و در جواب گفت که فکر می‌کرده اتفاق خیلی وحشتناک‌تری خواهد افتاد اما الان متوجه شد که چندان هم ماجرا ترسناک نیست و او موضوع را زیادی بزرگش کرده‌است.

هر وقت برای تصمیم‌ گیری دچار چالش شدید از خودتان بپرسید “بدترین چیزی که ممکن است اتفاق بیفتد چیست؟” این استراتژی شما را مجبور می‌کند تا بدترین سناریو را در هر موضوع تصور کنید و شما را با بدترین نتیجه‌ی ممکن رو به رو می‌کند. این‌گونه اضطراب شما در مورد تصمیم گیری کاهش می‌یابد.

۲) به یک دوست مشاوره بدهید

مشاوره دادن به خود، روشی برای جلوگیری از اهمال کاری در تصمیم گیری.

تا حالا به این مسئله دقت کرده اید که به دیگران چقدر خوب مشاوره و راهنمایی می‌دهید؟ اما نوبت به خودتان که می‌رسد نمی‌دانید باید چکار کنید؟ موضوع این است که بسیاری از مواقع، از بیرون نگاه کردن به مسئله آن را مشخص و روشن میکند؛ پس برای دیگران بهتر می‌تواند نظر بدهید. در حالیکه وقتی خودتان وسط ماجرا باشید دیدتان وسیع و از بالا نیست. بسیاری از پارامترها را نمی‌بینید. از جنبه های مختلف به قضیه نگاه نمی کنید. بیشتر بر اساس احساسات به آن توجه می کنید. نتیجه این می شود که از پس تصمیم و حل شدن مسئله بر نمی‌آیید.

به همین دلیل پیشنهاد میکنم گاهی از بقیه کمک بگیرید. البته طبیعتا باید فرد قابل اعتمادی باشد. همچنین نسبت به موضوع شما اگاهی و اطلاعات داشته باشد. اگر چنین شخصی دور و برتان نبود، از یک درمانگر یا مشاور می‌توانید کمک بگیرید.

۳) تصمیم را بشکنید

اگر تصمیم‌تان خیلی مهم است یا نگران این هستید که چگونه ممکن است بر حوزه‌های مختلف کسب و کارتان تأثیر بگذارد، سعی کنید تصمیم را به اجزای کوچکتر تقسیم کنید. برای مثال اگر نمی‌توانید تصمیم بگیرید که برای یکی از مهم‌ترین ابزار کار خود با کدام فروشنده وارد مذاکره شوید، ابتدا تصمیم بگیرید که مهم‌ترین اولویت‌های تامین شما چیست. آیا داشتن کیفیت ثابت مهم تر است یا یک برنامه حمل و نقل ثابت؟ این تصمیمات خرد می‌توانند به شما کمک کنند تا یک تصمیم جامع‌تر را نهایی کنید.

۴) هر کاری از دستتان بر می‌آید، انجام دهید

تا جایی که می‌توانید اطلاعات بیشتری در مورد تصمیم‌تان جمع آوری کنید، با افراد اطراف خود صحبت کنید، سپس متعهد شوید که یک تصمیم را نهایی کنید. اگر با تمام اطلاعاتی که در اختیار دارید، هنوز هم احساس ناکافی بودن می‌کنید، چشمان خود را ببندید و با غریزه‌ی خود پیش بروید. غرایز شما ممکن است شما را به مسیر درستی هدایت کنند.

حرف آخر

اگر می‌خواهید موفق باشید، باید مستقیماً و قاطعانه روی تصمیم‌های خود کار کنید. در این مقاله به شما چهار استراتژی را آموزش دادم تا بتوانید هنگام تصمیم گیری بر اهمال کاری خود غلبه کنید و به‌موقع اقدام کنید.

یادتان باشد شما در قبال خود مسئول هستید و نباید با به تعویق انداختن تصمیمات خود، مسیر موفقیت را از زندگی‌تان دور نگه دارید. بنابراین سعی کنید تمام تلاش خود را برای افزایش مهارت تصمیم گیری به‌کارگیرید. راستی به شما پیشنهاد میکنم که این مقاله را هم حتما مطالعه کنید:

.۱۰ تکنیک ناگفته برای بهبود مهارت تصمیم گیری

خبر خوب این‌که شما در این مسیر تنها نیستید و می‌توانید روی ما حساب کنید. حضور یک مربی که با پیچ و خم های مسیر اهمال کاری آشنایی کامل دارد می‌تواند شما را به سمت تصمیم گیری‌های بهتر، سریع تر و درست تر هدایت کند. برای اطلاع از دوره‌ی آموزشی اهمال کاری با ما در تماس باشید. 🙂

مهلاعیدی

۵/۵ - (۱ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *