بسیاری از ما روزهای خود را با سردرگمی بسیاری آغاز می کنیم و نمی دانیم از کجا و چطور باید شروع کنیم!
وقتی شروع به نوشتن می کنید، انگار با خودتان حرف می زنید. از تمام دغدغه ها، آرزوها، کارهای عقب افتاده و برنامه هایتان می توانید برای خودتان بنویسید.
در واقع اگر به نوشتن عادت کنید، ذهن شما خالی از هرچیزی می شود که باعث نگرانی و از بین رفتن آرامش شما شده است. بسیاری از ما نوشتن را جدی نمی گیریم و با تاثیرات آن در زندگی آشنا نیستیم.
من در اینجا سعی کرده ام معجزه ی نوشتن و تاثیرات آن را در همه ی جوانب بررسی کنم. شاید شما هم از آن دسته از افرادی باشید، به نوشتن افکاری که روزانه باعث حواس پرتی می شوند و تمرکزتان را از تمام کارهای مهم تر می دزدد، احتیاج داشته باشید.
چرا همه ی ما به نوشتن روزانه نیاز داریم؟
نوشتن روزانه بر همه ی ما واجب و ضروری است. حتی اگر به نوشتن علاقه ای نداشته باشیم.
همه ی ما در طول روز درگیر وقایع و اتفاقاتی می شویم که احساساتمان را درگیر می کند. گاهی بیان احساسات به دیگران ممکن نیست، چون ممکن است مورد تمسخر واقع شویم یا حتی احساساتمان را نادیده بگیرند. در چنین شرایطی با سرکوب احساساتمان مواجه می شویم و احساس سرخوردگی و نا امنی می کنیم. بهتر است بدانید نوشتن احساسات و افکارتان به روی کاغذ، هیچگاه شما را مورد تمسخر قرار نمی دهد و مورد قضاوت قرار نمی گیرید.
دفترتان و نوشته هایتان بهترین دوست و همراه شما می شود.
هرگاه احساس کردید که افکارتان در حال انفجار است، نوشتن بهترین انتخاب است. گاهی شب ها بعد از اینکه به رختخواب می رویم، از شدت هجوم افکار خوابمان نمی برد. در اینجا بازهم نوشتن به شما کمک می کند تا افکارتان را روی کاغذ پیاده کنید، در این صورت خواب راحت تری خواهید داشت.
گاهی در طول روز هم با فشار کاری بالایی روبرو می شویم. نمی دانیم از کجا شروع کنیم و ضرورت کارهایمان را نمی شناسیم. در این شرایط باز هم باید به اهمیت نوشتن و برنامه ریزی پی ببریم، که در ادامه بیشتر به آن می پردازیم.
نوشتن، تمرکز ذهنی را افزایش می دهد
نوشتن روزانه، فکر کردن در سطح عمیق تری را به شما یاد می دهد. وقتی شما مشغول به نوشتن می شوید تمام عملکرد ذهنتان را بر روی یک موضوع خاص متمرکز می کنید.
در این صورت ذهن شما مجبور نیست روی هزاران فکری که در حال عبور و مرور از ذهنتان می باشد را در حافظه ی فعال خود نگه دارد و آن ها را پردازش کند.
پس وقتی از موضوعی رنج می برید، و آن موضوع تمام افکارتان را درگیر خودش کرده با نوشتن می توانید در لحظه ی حال قرار بگیرید و روی افکارتان تسلط داشته باشید.
البته اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که در تمرکز کردن روی کارهایتان دچار مشکل شده اید، به شما پیشنهاد می کنم مقاله ی «قاتل جان تمرکز کیست؟!» را در برنامه ی امروزتان قرار دهید.
پس بهتر است تمام کارهایتان را که باعث بهم ریختن افکارتان شده را بر روی یک کاغذ بنویسید و آن ها را اولویت بندی کنید. با نوشتن برنامه های روزانه بر روی کاغذ دیگر دچار فراموش کاری نمی شوید و هم کارهایتان را به موقع و با کیفیت انجام خواهید داد. با این کار تمرکزتان هنگام کار بیشتر می شود.
نوشتن، به پاکسازی افکارتان کمک می کند
یک ذهن شلوغ و بهم ریخته در لحظه مجبور است به هزاران چیز متفاوت فکر کند و نگران آن ها باشد و اطلاعات زیادی را تجزیه تحلیل کند. این ذهن نمی تواند برای داشتن تمرکز بالا با شما همکاری کند.
همه ی ما افکار پر سرو صدایی داریم. در دقیقه به هزاران چیز مختلف فکر می کنیم و لحظه ای دست از فکر کردن بر نمی داریم.
مهم نیست چه چیزی را بر روی کاغذ می نویسید. گاهی باید فکرهایی را که بر روی سرمان سنگینی می کنند، روی کاغذ بیاوریم تا احساس سبکی کنیم.
پس هرگاه دچار احساس استرس و سردرگمی شدید، نوشتن بهترین درمان برای رهایی از افکار بلاتکلیف و سطحی شماست.
نوشتن، به اولویت بخشیدن اهدافتان کمک می کند
وقتی شما رویای رسیدن به اهدافتان را داشته باشید، با نوشتن هدف هایتان متوجه می شوید به طور شفاف و واضح چه می خواهید. به همین ترتیب می توانید اولویت کارهایتان را به طور روشن و واضح مشخص کنید و نقشه ی راه رسیدن به اهدافتان را ترسیم کنید.
با نوشتن اهداف و اولویت ها می توانید مشخص کنید که کدام هدف را باید به بعد ها موکول کنید و کدام هدف دارای اهمیت و اولویت بیشتر است.
البته اولویت بندی اهداف ممکن است کار سختی بنظر برسد. برای اینکه بدانید چطور باید کارهایتان را اولویت بندی کنید مقاله ی اولویت بندی کارها را مطالعه کنید.
با نوشتن، کنترل زمان را به دست بگیرید
این روزها، همه ی ما با حواس پرتی ها و لذت های زود گذر بسیاری مواجه شده ایم.
علی الخصوص شبکه های اجتماعی، که بسیار وقت مان را پر کرده اند و حواسمان را از کارهای ضروری و اهداف اصلی مان پرت کرده است.
«حالا بزار برم ببینم فلانی پست و استوری چی گذاشته؟ +هیچ مشکلی پیش نمیاد!» بعد از گذشت چند ساعت به خودتان می آیید که هیچ کار مفیدی انجام نداده اید و چند ساعت از وقت با ارزشتان را صرف اینستاگرام کرده اید.
به همین خاطر در مقاله ی اثر اینترنت روی مغز از آثار مثبت و منفی آن مفصل صحبت کرده ایم، که خواندن آن از نان شب واجب تر است. چون این روز ها بیشتر از هرچیزی با اینترنت سروکار داریم و باید اثرات منفی آن را با افزایش آگاهی کاهش دهیم.
شبکه های اجتماعی، وقت گذرانی با دوستان، فیلم و سریال هایی که لحظه شماری می کنیم در اولین فرصت نگاه کنیم و بدتر از همه ی اینها، ساعتهایی که به بطالت و رزمُردگی ها می گذرند. ذهن مان با دسیسه های رنگارنگ ما را قانع میکند که به کمی استراحت بیشتر احتیاج داریم و هنوز فاجعه ی بزرگی رخ نداده است.
در حالیکه زمان با ارزش ترین دارایی ماست که برای داشتنش هیچ هزینه ای پرداخت نمی کنیم. اما برای ازدست دادنش هزینه ی سنگینی پرداخت خواهیم کرد.
بنابراین نوشتن برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت شما را از اتلاف وقت نجات می دهد. چرا که به شما کمک می کند اولویت کارهایتان را بهتر بشناسید و برای هرکدام زمان مورد نیازش را برنامه ریزی کنید.
نوشتن، باعث تقویت انگیزه می شود
انگیزه هیچوقت یکسان نمی ماند. مانند نمودار سینوسی ریاضی همیشه درحال بالا پایین شدن است. همه ی ما لحظاتی را تجربه می کنیم که پر از انرژی و انگیزه بوده ایم، اما در مقابل لحظاتی را داشته ایم که در یک قدمی رسیدن به اهدافمان، انگیزه ی خود را کلا از دست داده ایم.
همه ی افراد موفق، در زندگی خود لحظات نا امیدی بسیاری را تجربه کرده اند. اما این لحظات را برای خودشان تبدیل به یک فرصت برای بالا بردن انگیزه و ادامه دادن، تبدیل کردند.
با نوشتن اهدافتان بر روی کاغذ و چسباندن آن بر روی دیوار و بالای میز کارتان یا تصویر سازی اهدافتان می توانید مدام به خودتان یادآور شوید و انگیزه تان را برای ادامه دادن تقویت کنید.
نوشتن، احساس شکرگذاری را بیدار می کند
وقتی شما برای داشته هایتان قدردان و سپاس گذار باشید، بخشی از ذهنتان را بیدار می کنید که به شما احساس رضایت و لذت بخشی در زندگی را می دهد.
بنابراین همین که شما شروع به نوشتن شکرگذاری می کنید، وقتی که صبح زمانی را به نوشتن آن اختصاص می دهید از مزایای شکرگذاری در زندگیتان بهره مند می شوید.
به همین ترتیب تمام تمرکز و حواس شما به داشته هایتان معطوف می شود و از تمام استرس ها و نگرانی های زودگذرتان به راحتی عبور می کنید.
همین کار باعث می شود شما احساس بهتری داشته باشید. همچنین شکرگذاری یکی از تکنیک های سلامت روان است. از آن جایی که بسیاری از جنبههای زندگی ما در گرو داشتن آرامش و سلامت روح و روان مان است، شکرگذاری نیز کمک میکند تا روان آرام تری داشته باشیم.
نوشتن اهداف و برنامه هایتان را جدی بگیرید!
وقتی به روزانه نوشتن عادت می کنید، فقط به نوشتن وقایع روز و احساساتی که ذهنتان را مشغول کرده، محدود نمی شود. شما می توانید اهداف و برنامه هایتان را به طور شفاف روی کاغذ بیاورید و آن ها را اولویت بندی کنید. با این کار ذهن خود را سرو سامان می دهید و روی اهدافتان متمرکز می شوید تا در مسیر رسیدن به آن ها قرار بگیرید.
نوشتن ایده های نو و طلایی
بعضی از روزها ایده های جدید از ذهنمان رد می شوند. لحظه ای با فکر کردن به آن خوشحال می شویم و به خودمان می گوییم :«حتما یه روز انجامش می دم!».
اما با گذشت چند روز از خاطرمان می رود که یک هفته پیش به چه چیزهایی فکر می کردیم. گاهی ایده های ما خیلی دست کم گرفته می شوند چون اصلا به آن ها توجه نمی کنیم.
از نوشتن خریدن آکواریوم تا راه اندازی یک کارخانه ی فضایی در مریخ!
بخشی را در دفتر خود مشخص کنید و ایده هایتان را در آن بنویسید. به این خاطر که اگر ایده هایتان را ثبت نکنید، فراموش می شوند. مطمئن باشید این بخش، جزو ارزشمندترین بخش های دفترتان خواهد بود. روزی به آن ها بر می گردید و از دیدن آن ها شگفت زده خواهید شد، شاید دلتان خواست که آن را اجرا کنید.
از نوشتن احساساتتان خجالت نکشید
با نوشتن از احساسات کم کم به خودتان آگاه می شوید و خودتان را بهتر خواهید شناخت. همچنین قدرت مشاهده گر بودن و در لحظه زندگی کردن در شما تقویت می شود.
بطور مثال وقتی یک پرتقال ترش به همراه گلپر میل می کنید، احساس خوبی در شما زنده می شود. در پایان روز می توانید از احساس خوبی که تجربه کردید بنویسید.
به جزئیات دقت کنید. میتوانید با اتفاقاتی که در طی روز توجهتان را جلب کرده است. آغاز کنید. احساساتی که تجربه کردید، حرفهایی که به شما انگیزه داد، تصاویری که الهام بخشتان شدند، حتی مواردی که باعث ناراحتی تان شدند را بنویسید.
از لحظه حال، از خودتان بگویید. از کارهایی که انرژیتان را تلف کرد و کارهایی که به شما انرژی داد بنویسید.
چگونه یادداشت روزانه بنویسیم؟
بهترین زمانی که می توانیم با ضمیر ناخودآگاه خود ارتباط برقرار کنیم، چند دقیقه قبل از خواب و بعد از بیداری است. زیرا ذهن در این دو حالت آمادگی بیشتری دارد و می توانید با یادداشت برداری روزانه، افسار ضمیر ناخودآگاهتان را بدست بگیرید.
تنها چیزی که باید به آن توجه داشته باشید، این است که شاید در ابتدا انجام دادن این کار سخت باشد و نتوانید تمام افکارتان را روی کاغذ مکتوب کنید. برای شروع حتی شده یک خط، هر آنچه که به ذهنتان می آید را بنویسید.
در نظر داشته باشید که فکرتان را هنگام نوشتن باید آزاد کنید و هرآنچه به ذهنتان می آید را روی کاغذ بنویسید. حتی همان موضوعی که در روز باعث رنج شما شده!
از خودتان سوالات زیادی بپرسید، از اهداف و آرزوهایتان، از تلاش هایتان و کارهایی که دوست دارید در آینده انجام دهید. همه ی چیزهایی که فکر می کنید با گذر زمان از خاطرتان می رود را بنویسید تا فراموشتان نشود.
نکته: حواستان باشد هنگام نوشتن گوشی را از خودتان دور نگه دارید و فقط به قلم و کاغذ و افکار شلوغ در ذهنتان توجه کنید.
جمع بندی
نوشتن معجزه می کند. وقتی شروع به نوشتن می کنید آرامشی را که تجربه می کنید، هیچ گاه دلتان نمی خواهد به عقب برگردید و ذهن پرسروصدایی داشته باشید.
بهتر است برای نوشتن یادداشت های روزانه، برنامه ریزی، شکرگذاری، ایده های نو و… دفتری که به شما انگیزه ی نوشتن می دهد تهیه کنید تا به آن عادت کنید.
بدون دیدگاه