افراد زیادی را میبینیم که برخلاف تخصص، مهارت و دانش زیاد نمیتوانند در شرکتهای مناسبی استخدام بشوند. در مقابل افرادی نیز هستند که بدون سابقه کار زیاد، توانستهاند موقعیت های خوبی به دست آورند. به نظر شما چرا این اتفاق رخ میدهد؟ جواب سوال، نحوه رزومه نویسی است. چیزی که در این مقاله میخواهم راجع به آن صحبت کنم.
اگر شما نیز فکر میکنید دلیل ناکامیِ شغلیتان مربوط به رزومه است؛ پس جای درستی هستید. در این مقاله دقیقترین نکات لازم برای رزومه نویسی را به شما میگویم. مطمئن هستم بعد از خواندن این مطلب و با استفاده از نکات گفته شده، میتوانید یک رزومه حرفهای بنویسید و از نظر شغلی موقعیت خوبی به دست آورید.
قبل از شروع میخواهم رزومه را با cv_که خیلی با یکدیگر اشتباه گرفته میشوند_ مقایسه کنم.
Cv چیست؟
سندی دو یا چند صفحهای است که سوابق شغلی، تحصیلی و اطلاعات شخصی را با جزئیات بیشتری نسبت به رزومه نشان میدهد. برای نوشتن آن باید تمامی دستاوردها و افتخارات خود را ذکر کنید. همچنین باید cv را بر اساس ترتیب زمانی بنویسید و برای موقعیتهای شغلی مختلف، تغییر نمیکند.
رزومه چیست؟
رزومه مدرکی کلی است حاوی سوابق تحصیلی، شغلی و دستاوردهای یک شخص که جهت تقاضای یک موقعیت شغلی ارائه میشود. رزومهای مناسب است که اطلاعات و تجربیات شما را به بهترین شکل به کارفرما انتقال دهد. مدارک زیادی برای ارائه سوابق وجود دارد ولی رزومه، رایج ترین آنها است. معمولا دو صفحه است. در رزومه لازم نیست همه چیز بر اساس تاریخ نوشته شود.
در واقع رزومه نوعی سند بازاریابی است که از طریق آن برای خود به نوعی بازاریابی میکنید. شما اطلاعات و سوابق خود را به کارفرما میفروشید و در عوض شغل مورد نظرتان را به دست میآورید. در نتیجه هر چه رزومه بهتری داشته باشید، شانستان برای گرفتن شغل رویاهایتان بیشتر است.
معمولا در ایران زمانی که راجع به رزومه صحبت میشود، منظور رزومهای است که با دقت cv نوشته شده باشد.
رزومه نویسی حرفهای، پلی به سوی شغل رویاهایتان
حال که دانستید رزومه چقدر برای آینده شغلیتان مهم است؛ پس باید آن را حرفهای بنویسید. در رزومه حرفهای اطلاعات مهمتر و مرتبط با شغل، باید به خوبی برجسته شود. زیرا در این صورت، کارفرما تفاوت بین شما و متقاضیان دیگر را متوجه میشود و شما را استخدام میکند.
اما این را نیز بدانید که هیچ فرمول طلایی برای رزومه نویسی وجود ندارد. هر شخصی به طور منحصر به فرد، با توجه به شغل مورد نظرش، رزومه خاص خودش را مینویسد. ممکن است رزومه شما با همکارتان کاملا متفاوت باشد؛ بر خلاف اینکه هر دو برای یک شغل درخواست داده بودید. از طرفی خلاقیت نیز نقش پررنگی در رزومه نویسی دارد. علاوه بر نوشتن اطلاعات مهم و ضروری، شما باید در تهیه رزومه خلاقیت کافی به خرج دهید. زیرا اکثر کارفرماها اهمیت خاصی به خلاقیت کارکنان خود میدهند. این خلاقیت میتواند در ظاهر رزومهتان به کار رود. یا همچنین میتواند در نحوه نوشتن شما و حتی ارائه رزومهتان دیده شود.
خلاقیت یک مهارت است و با راهکارهای مختلف تقویت میشود. اگر به دنبال تقویت خلاقیت خود هستید، میتوانید به مقاله دیگری از سایت ما سر بزنید. در آنجا روشهای خوبی را برای خلاقتر شدن مییابید.
همچنین اگر به عنوان یک فریلنسر(دورکار) فعالیت میکنید، ارائه یک پروپوزال حرفهای، شانس شما را برای گرفتن پروژه تا حد زیادی افزایش میدهد.
امروزه بسیاری از افراد شغل فریلنسری را به کارمندی ترجیح میدهند. این مدل شاغل بودن، مزیتها و معایب خودش را دارد. میتوانید برای آشنایی دقیقتر با فریلنسری، به مقالهای از سایت ما مراجعه کنید. شاید شغل مناسب شما همین باشد.
جالب است به شما بگویم، رزومه از نظر نحوه نوشتن و کاربرد انواع مختلفی دارد:
انواع رزومه از نظر نوشتار
۱- به ترتیب زمانی
در این نوع رزومه، شما سوابق خود را بر اساس ترتیب زمانی مینویسید. در واقع شما با انجام اینکار، یک دیدِ مناسب به کارفرمای خود میدهید. کارفرمای شما به راحتی با خواندن این نوع رزومه، روند پیشرفتتان را در طول زمان بررسی و تحلیل میکند. تهیه این نوع رزومه، راحت ترین و رایج ترین راه است. این نوع رزومه معمولا مناسب دانشجویانی است که سوابق کاری نسبتا خوبی دارند.
۲-کاربردی
این نوع رزومه بیشتر برای شغلهای خاص و مدیریتی استفاده میشود. برای نوشتن رزومه، کارجو سعی میکند تا فقط مهارتها و سوابق مرتبط با شغل فعلی را مطرح کند. به طور کلی، رزومه کاربردی زیاد رایج نیست و به تنهایی استفاده نمیشود. بلکه ترکیبی به کار میرود.
۳-ترکیبی
همانطور که از اسمش پیداست؛ این نوع رزومه ترکیبی از دو نوع ترتیبی و عملکردی است. در واقع این رزومه، هم از نظر سوابق شغلی بسیار دقیق و با کیفیت است و هم به ترتیب زمانی نوشته شده است. کارفرما با بررسی این رزومه، به مهارتهای شغلی فرد در طول زمان پی میبرد و روند پیشرفت شخص را مطالعه میکند.
همچنین رزومهها از نظر کاربرد نیز متفاوت هستند.
انواع رزومه از نظر کاربرد
۱-رزومه کاری
همان مدل رسمی و معمول از رزومه است که میدانید. کامل ترین نوع رزومه، رزومه کاری است. زیرا این رزومه حاوی اطلاعات کامل از سابقه کار، مهارت، مدارک تحصیلی، دستاوردها، قابلیتها و همچنین شرح حالی از کارجو است.
۲-رزومه تحصیلی
رزومه تحصیلی مدرکی است که در آن بیشتر به سوابق علمی و تحصیلی توجه میشود. این رزومه برای محققان و پژوهشگرانی مناسب است که به دنبال همکاری با مراکز علمی، آموزشی و دانشگاهی هستند. همچنین شما میتوانید مقالات منتشر شده، جوایز کسب شده و سوابق شغلی خود را در رزومه مطرح کنید.
۳-رزومه کارآموزی
رزومه کارآموزی، تنها رزومهای است که نیازی به سوابق شغلی ندارد. با وجود اینکه سوابق شغلی در رزومهها خیلی مهم است؛ اما باید برای کسب اولین شغل نیز مهارت داشته باشید. برای نوشتن این رزومه، ذکر کردن مهارتها، تواناییها، علاقهمندیها، سوابق کارآموزی و موفقیتها لازم است. هنگام نوشتن این رزومه، فرصت خوبی است تا دستاوردهای خود را در دانشگاه نیز مطرح کنید. همچنین میتوانید کارهای پاره وقت خود را برای کارفرما ذکر کنید.
۴-رزومه آنلاین
برای نوشتن رزومه آنلاین، تقریبا کارتان راحت تر است. برخلاف رزومههای کاغذی، برای تهیه این رزومه، نیازی نیست قالب را خودتان تنظیم کنید. قالب و ساختار رزومه آنلاین از قبل توسط کارفرما تنظیم میشود. بنابراین قسمتهایی که لازم است پر شوند، از قبل تعیین شده است. حالا شما میتوانید با هوشمندانه پر کردن این رزومه، بهترین نتیجه را بگیرید. همچنین میتوانید با مراجعه به صفحات فرصت شغلی، رزومههای متعددی را تکمیل کنید.
پس از اینکه دانستید انواع رزومه چیست؛ حالا میخواهم درباره ساختار رزومه صحبت کنم.
برای رزومه نویسی حرفهای چه ساختاری را باید رعایت کنید؟
۱- رزومه باید مختصر و مفید باشد
رزومه شما نباید بیشتر از دو صفحه A4 شود. اگر بتوانید رزومه خود را در یک صفحه بگنجانید، بسیار حرفهای تر جلوه میکند. از طرفی کارفرماها تعداد زیادی رزومه برای خواندن دارند. در نتیجه رزومه شما باید طوری باشد که در کمترین زمان، بیشترین تاثیر را بگذارد. پس شما باید تمام مهارتها و سوابقتان را در یک صفحه خلاصه کنید.
۲- قالب مناسبی انتخاب کنید
قالبی که برای رزومه خود میخواهید انتخاب کنید، بستگی به شغل مورد نظرتان دارد. مثلا میتواند ترتیبی، کاربردی یا ترکیبی باشد. این سه مدل قالب را کمی قبلتر بررسی کردم. بیشتر رزومهها قالب ترکیبی دارند. چرا که این قالب بسیار کاملتر و دقیقتر از دو قالب دیگر است.
۳- رزومه را تا حد امکان ساده کنید
ساده نویسی از مهم ترین اصلهای رزومه نویسی است. سعی کنید از کلمات ساده و جملات کوتاه استفاده کنید. انجام اینکار به خوانایی رزومه کمک میکند. همچنین از فونت مناسب و خوانایی استفاده کنید. فونتهای نازنین و میترا رایج هستند. سایز فونت بهتر است بین ۱۰-۱۲ باشد. متن خود را تراز کنید؛ به این معنی که فاصله بین کلمات و جملات متناسب باشد. بهتر است حاشیه مناسب برای برگه خود در نظر بگیرید. حدود دو اینچ از هر طرف فاصله دهید. خوب است بدانید رزومههای ساده، کارفرما را بیشتر تحت تاثیر قرار میدهد.
۴- به بولت پوینت و اعداد دقت کنید!
یکی از نکات ریزی که رزومه حرفهای تری میسازد، استفاده از علائم خاص است. مثلا بولت پوینت را برای بهتر دیده شدن مطالب به کار ببرید. اما در هر بخش، بیشتر از ۴-۵ بولت پوینت به کار نبرید. استفاده از بولت پوینت این قابلیت را به شما میدهد تا چندین مهارت را به صورت خلاصه و همزمان ارائه کنید. همچنین استفاده از اعداد خوانایی را بهتر میکند و متن را از یکنواختی در میآورد. استفاده از اعداد در قسمتهای مهم رزومه، جلب توجه خوبی است.
*اگر رزومه شما تایپی است، آن را به صورت PDF ذخیره کنید تا قالب و فرمت آن تغییر نکند.
۵-اطلاعات مهم را بولد کنید
از آنجایی که دقت کارفرما روی تمام متن رزومه یکسان نیست؛ لازم است موارد مهم را بولد کنید. مثلا دستاوردهای خاص، سوابق کاری مهم و… نیاز به دیده شدن بیشتری نسبت به سایر بخشهای رزومه دارند. اینکار کمک میکند تا موفقیتهایتان بیشتر به چشم بیاید و شانس شما برای دریافت شغل بیشتر میشود.
حالا میخواهم به جزئیات قابل توجه در رزومه اشاره کنم.
جزئیات لازم و ضروری در مهارت نوشتن رزومه
۱- در رزومه نویسی حرفهای، باید الگوی مناسبی را رعایت کنید
برای شروع نوشتن رزومه، باید پس از انتخاب قالب مورد نظر خود، موارد زیر را با دقت وارد کنید.
-
اطلاعات کارفرمای خود را به سربرگ اضافه کنید
-
اطلاعات شخصی خود را کامل بنویسید
این اطلاعات معمولا شامل نام و نام خانوادگی، آدرس، تاریخ تولد، شماره تماس و عکس میشود. البته لازم به ذکر است که امروزه قرار دادن عکس، معمولا الزامی نیست. من پیشنهاد میکنم برای اینکه کارفرما از روی چهره و حس خود شما را انتخاب یا رد نکند، عکسی ارائه ندهید. اما اگر ملزم به ارائه عکس بودید، سعی کنید در عکس لبخند زده و حس خوبی را منتقل کنید. عکس شما نیز باید از شانه به بالا باشد.
-
شرح حالی از خودتان و هدف کاریتان بدهید
در این بخش بهتر است از جملاتی کوتاه استفاده کنید. از طرفی جملات شما در عین کوتاهی، باید به بهترین شکل هدف شما را بیان کند. این بخش برای افرادی که سابقه شغلی خاصی ندارند خیلی مهم و حیاتی است. شما باید در این بخش یک شخصیت مستقل، متعهد، ماهر و مشتاق برای کار جلوه دهید.
-
تجربیات کاری را دقیق بیان کنید
بیان کردن تجربیات کاری برای کارفرما بسیار مهم است. شما هر چقدر هم که مدارک خوبی داشته باشید، تجربه حرف اول را میزند. شما با تجربه میتوانید مهارت خود را تقویت کنید. پس مطمئن شوید تجربیات مربوط خود را تمام و کمال مطرح میکنید. تجربه کاری مثل یک ضامن برای شماست تا بتوانید به کارفرما اطمینان خاطر بدهید.
هنگام نوشتن این بخش، طوری حرف بزنید که شما را فردی فعال جلوه دهد. کلماتی مثل برنامهریزی، توسعه، هماهنگی و همکاری میتواند به خواننده حس خوبی بدهد. به شما توصیه میکنم که روی کار گروهی نیز تمرکز کنید و مشتاقانه راجع به آن صحبت کنید.
-
مدارک و تحصیلات را ثبت کنید
مدارک و تحصیلات از نظر درجه اهمیت پایین تر از تجربه کاری قرار دارد. شما بهتر است سوابق تحصیلی مرتبط با شغلتان را ذکر کنید. اگر به تازگی فارغ الحتصیل شدهاید، تحصیلات فرصت خوبی برای جلب توجه کارفرماست. زیرا نشان میدهد که شما از نظر علمی قوی تر و به روز تر هستید.
-
مهارت ها و توانایی های خود را مطرح کنید
بسته به شغلی که میخواهید، مهارتهایتان را ذکر کنید. پیشنهاد میکنم مهارتهای برتر خود را برجسته کنید تا نسبت به دیگر متقاضیان بهتر جلوه کنید.
از جمله مهارت های پایهای که کارفرما انتظارشان را دارد:
تسلط به زبان انگلیسی یا زبان های دیگر
توانایی انجام کار با نرم افزارهای Microsoft Office
توانایی جستجو در مرورگرهای مختلف
تسلط به شبکه های اینترنتی مرتبط با شغلتان
-
مدارک و پروژههای غیرضروری را در صورت نیاز اضافه کنید
در این بخش نیز میتوانید مدارک کمک کننده به رزومهتان را ذکر کنید. نوشتن این قسمت ضروری نیست ولی اگر رزومه چندان قویای نداشتید، از این فرصت استفاده کنید. اگر مدارک غیر دانشگاهی مرتبط داشتید، میتوانید در این بخش ذکر کنید.
دو مورد از نکاتی که لازم دیدم برایتان مطرح کنم:
– اولویت با تجربه است یا مدرک؟
بهترین کار این است که در رزومه خود، ابتدا درباره تجربیات بنویسید و بعد سراغ مدارک بروید. برای کارفرما تجربه و مهارت شما در کار بیشتر اهمیت دارد تا مدرک و تحصیلات. اما به این معنی نیست که مدرک اهمیتی ندارد. ولی در صورتی که تازه فارغ التحصیل شدهاید، میتوانید مدرک را ارجعیت دهید.
– وضعیت تحصیلی شما مهم است!
اگر در حال تحصیل هستید، خیلی خوب است که این موضوع را در رزومه خود ثبت کنید. همچنین میتوانید دورههایی که مرتبط با شغلتان شرکت کردهاید را ذکر کنید. از نوشتن اطلاعات اضافهای مانند تاریخ فارغ التحصیلی و یا موارد بی اهمیت دیگر، خودداری کنید. کارفرمایی که رزومه شما را مطالعه میکند، مشتاق است تا اطلاعات مهم و ضروری را دریافت کند.
در رزومه نویسی حرفهای باید هدفمند باشید؛ یعنی:
فرقی ندارد که رزومه شما از چه نوعی است؛ رزومه باید هدفمند باشد. یعنی رزومه با توجه به موقعیت شغلی مورد نظر باید طبقه بندی شود. رزومهای که هدفمند نوشته شود، حرفهای تر خواهد بود. مثلا باید در بخش های مربوط به سوابق کاری و تحصیلی، شرح کامل و کلیدی از کار خود بدهید. هر اطلاعاتی را که داخل رزومه مطرح میکنید، باید کاملا مربوط به حرفه و شغل مورد نظرتان باشد. از ارائه مطالب اضافه خودداری کنید تا رزومه شما هدفمندتر شود.
بعد از صحبت کردن درباره نکات رزومه نویسی، میخواهم به نبایدهای آن اشاره کنم.
اشتباهات رایجی که در نوشتن رزومه رخ میدهند(به ترتیب):
۱-غلط های املایی و دستور زبان
۲-هماهنگ نبودن مهارت های کارجو با شغل
۳-رزومه کوتاه و سابقه کاری کم
۴-قالب نامناسب و محتوای ضعیف رزومه
۵-نبود یا کمبود دستاوردهای کارجو
۶-اشتباه بودن اطلاعات شخصی
۷-گنگ و نامشخص بودن بخشی از محتوای رزومه
۸-دروغگویی درباره خود و مهارتها
۹-داشتن عکس نامناسب
این اشتباهات شاید ساده و سطحی به نظر بیایند؛ اما بسیاری از کارجویان به خاطر همین مشکلات، نتوانستهاند شغل مورد نظر خود را به دست آورند.
شما به عنوان یک کارجو لازم است با رعایت نکات لازم و دوری از اشتباهات رایج، یک رزومه حرفهای را ارائه دهید. این را بدانید که رزومه نویسی کار سختی نیست؛ فقط باید دقیق باشید.
رزومه نویسی حرفهای همه ماجرا نیست!
تا اینجای مقاله از مهم بودن رزومه و حرفهای بودن آن صحبت کردم؛ اما رزومه همه ماجرا نیست. شما باید علاوه بر یک رزومه خوب، یک مصاحبه کاری خوب نیز داشته باشید. در واقع اغلب مصاحبه کاری از رزومه مهم تر است. چون در مصاحبه کاری، شخصا حضور دارید و همه جوره ارزیابی میشوید. اما جای نگرانی نیست. اتفاقا در سایتمان یک مقاله درباره نکات مصاحبه کاری داریم. شما میتوانید با مطالعه آن، خیال خودتان را از بابت مصاحبه راحت کنید.
جمع بندی
همانطور که گفتم هیچ فرمول کاملی برای نوشتن یک رزومه حرفهای وجود ندارد. اما اگر از مطالب گفته شده استفاده کنید، در رزومه نویسی بسیار موفق خواهید بود. شما باید نسبت به مهارتها و شخصیت خود، یک رزومه تخصصی را ارائه دهید. اگر رزومه شما توسط چندین کارفرما رد شد، باید برای اصلاح آن اقدام کنید. باید آنقدر این روند اصلاحی را انجام دهید تا یک رزومه عالی را برای خود بسازید.
اگر کسی را میشناسید که به دنبال شغل مناسب است، این مقاله را برای او بفرستید تا روی رزومه خود کار کند.
همچنین به ما بگویید، به کدام یک از اشتباهات رایج در رزومه نویسی مرتکب شدهاید؟
تجربه خود را با ما به اشتراک بگذارید.
بدون دیدگاه