تنبلی و اهمال کاری یکی هستند یا دوتا؟!


آیا تفاوت بین تنبلی و اهمال کاری را می‌دانید؟! وقتی کارهایتان روی هم انباشته می‌شود یا نمی‌توانید به درستی آنها را پیش ببرید، از خودتان می‌پرسید: «آیا من تنبل هستم؟!». برای اینکه بتوانید به این سوال جواب صحیحی بدهید، در ابتدا به مثال من خوب دقت کنید و بعد از آن تا انتهای مقاله همراه من بمانید.

خودتان را تصور کنید وقتی که: هر روز در خانه دراز می‌کشید. تمام وقت خود را برای بازی و گوشی می‌گذارید، بدون این‌که نتیجه‌ای برای شما داشته باشد. لباس‌هایتان همیشه گوشه اتاق است. اتاق همیشه نامرتب است و اصولا خودتان آن را تمیز نمی‌کنید. ساعت خوابتان عموما بهم ریخته است و تازه ۱ ظهر از خواب بیدار می‌شوید. خب؟!

حالا خودتان را تصور کنید که: صبح‌ها نسبتا زود بیدار می‌شوید. سرکار می‌روید. کارهای شخصی و روزمره خودتان را انجام می‌دهید. یعنی در نهایت کارها را انجام می‌دهید منتها مدام می‌گویید:‌ «حالا بعدا». مثلا: پروژه‌هایتان را دقیقه نود تحویل می‌دهید، یا می‌دانید به یادگیری زبان نیاز دارید اما مدام آن را عقب می‌اندازید.

کدام یک از این مثال‌ها در مورد تنبلی و کدام در مورد اهمال‌کاری بود؟!

برای اینکه بدانیم تنبلی و اهمال‌کاری چه تفاوتی با یکدیگر دارند، ابتدا بهتر است تعریف هر کدام را بدانیم.

تعریف تنبلی

زمانی که شما هیچ کاری انجام ندهید یعنی گرفتار تنبلی شده‌اید. در واقع تنبلی به زبان ساده یعنی هیچ کاری نکردن! اگر صبح تا شب روی تخت خود می‌مانید و مدام مشغول سرگرمی‌های جزئی هستید، اگر از کارهای روزانه خود باز می‌مانید، شما تنبل هستید.

غریزه طبیعی هر انسانی به دنبال بیکاری است. اما اکثر مردم تحمل بیکاری طولانی مدت را ندارند. افراد تنبل اغلب از بیکاری لذت می‌برند.

تعریف اهمال ‌کاری

اهمال‌کاری چیست؟

اهمال‌ کاری زمانی اتفاق می‌افتد که شما کارهای خود را به تعویق بیندازید. زمانی که گرفتار اهمال کاری شوید؛ به دلایل مختلف، اولویت‌بندی کارها از دستتان خارج می‌شود و در وهله اول به کارهای بی‌اهمیت می‌پردازید. به تعویق انداختن کار معمولاً مستلزم به تعویق انداختن یک کار ناخوشایند، اما احتمالاً بسیار مهم، به نفع کاری است که لذت بخش‌تر یا آسان‌تر است.

در مورد اهمال کاری مفصل بخوانید.

آیا اهمال کاری همان تنبلی است؟!

مردم اصولا تنبلی و اهمال کاری را شبیه می‌دانند. اما این یک تصور اشتباه است. اتفاقا این دو مفهوم در کنار شباهت‌هایی که دارند، با یکدیگر متفاوت‌اند. در تنبلی فرد به طور مطلق کاری انجام نمی‌دهد. اما در اهمال کاری، فرد در نهایت کارهایش را انجام می‌دهد اما بابت تاخیر در کار هزینه‌های زیادی متحمل می‌شود.

در اهمال کاری فرد برای خودش برنامه می‌ریزد، اما مدام خود را با کارهای کم‌اهمیت دیگر مشغول می‌کند و انجام کار اصلی را به دقیقه نود موکول می‌کند. یعنی قصد و هدف انجام کار را دارد. اما یک فرد تنبل هیچ قصد و هدفی برای انجام کارها ندارد. به تعویق انداختن می‌تواند نشان‌دهنده برنامه‌ریزی ضعیف یا ناکارآمد باشد.

حتی موارد جزئی اهمال کاری می تواند باعث شود ما احساس گناه یا شرمساری کنیم. می تواند منجر به کاهش بهره‌وری و نرسیدن به اهدافمان شود. اگر برای مدت طولانی تعلل کنیم، می‌تواند باعث ناامیدی یا حتی از دست دادن شغل شود.

در واقع، زمانی می‌گوییم تنبلی که خودت را متقاعد کنی این کار مهم نیست. ممکن است برای دیگران مهم باشد، اما برای شما نه. شما خودتان را ملزم به انجام آن نمی‌کنید. به تعویق انداختن زمانی اتفاق می‌افتد که فکر می‌دانید کار مهم است و به خودتان قول می‌دهید که آن را انجام خواهید داد، اما مدتی بعد فقط به این دلیل که در حال حاضر تمایلی به انجام آن ندارید، آن را عقب می‌اندازید.

شباهت تنبلی و اهمال کاری 

شباهت تنبلی و اهمال کاری در انگیزه نداشتن است. نداشتن انگیزه، از مهم‌ترین دلایلی است که افراد را به سمت تنبلی و اهمال کاری سوق می‌دهد. انگیزه نداشتن خود از دلایل مختلفی ناشی می‌شود که به برخی از آنها اشاره می‌کنم:

میزان سختی کار

هر چقدر سختی و دشواری کاری که قرار است انجام دهید بیشتر باشد، بیشتر به سمت تنبلی و اهمال کاری گرایش پیدا می‌کنید. اگر پروژه‌ای به شما محول کنند که فکر کنید برای شما خیلی دشوار است و از عهده‌اش برنمی‌آیید، احتمالا مدام انجام آن را عقب می‌اندازید یا کلا سمت آن فعالیت نمی‌روید.

ترس از شکست

ترس از شکست دلیلی برای اهمال‌کاری و تنبلی!

یکی از دلایلی که باعث می‌شود شما از انجام کاری منصرف شوید یا آن را عقب بیندازید، ترس از شکست است. بسیاری از ما به خاطر این‌که مبادا در کاری خوب عمل نکنیم و در آن شکست بخوریم هیچ وقت آن را شروع نمی‌کنیم. اگر هم شروع کنیم احتمالا خیلی خوب به پایان نمی‌رسانیم. اینکه بپذیریم شکست هم جزئی از زندگی است می‌تواند در کنار راه‌های دیگر موثر واقع شود.

کمال‌گرایی

ویژگی کمال‌گرایی باعث می‌شود شما به دنبال بهترین‌ها باشید. بهترین زمان‌ها برای شروع، بهترین برنامه‌ریزی، بهترین آمادگی و … . یک فرد کمال‌گرا غالبا دیدگاه صفر و یک دارد؛ یعنی یا در بهترین حالت هرچیز شروع می‌کند و ادامه می‌دهد یا رها می‌کند.

مثلا اگر شما یک فرد کمال‌گرا هستید احتمالا برنامه‌های سنگین و پربازده برای خود درنظر می‌گیرید بدون اینکه توجه کنید شما نمی‌توانید طبق آن عمل کنید. یا زمانی که پروژه‌ای را انجام می‌دهید به کوچکترین قدم‌ها حساس می‌شوید و دوست دارید بهترین کار را ارائه دهید، فارغ از این‌که نه تنها کار بهتری ارائه نمی‌دهید بلکه کیفیت کار شما پایین می‌آید.

کمال‌گرایی مانع از برداشتن قدم‌ها کوچک و موثر می‌شود. انسان‌های کمال‌گرا خیلی دیرتر از دیگران به موفقیت می‌رسند. چون زمانی که دیگران با قدم‌های کوچک مسیر خود را طی می‌کردند و میپذیرفتند اشتباهاتی هم داشتند، فرد کمال‌گرا منتظر بوده تا زمان بهتری فرا برسد. برای این‌که بتوانید قدم‌های ابتدایی و کوچک را شروع کنید، عادت‌سازی را یاد بگیرید.

افسردگی

ارتباط افسردگی و اهمال‌کاری و تنبلی چیست؟

یکی از بارزترین نشانه‌های افسردگی بی‌انگیزگی و کمبود انرژی است. زمانی که شما افسرده‌اید، نسبت به تحرک و فعالیت بی‌میل می‌شوید. بسیاری از تنبلی‌ها و اهمال کاری‌ها ناشی از افسردگی است. پس می‌توانید نشانه‌ها را بررسی کنید و در نهایت برای درمان به یک روانشناس مراجعه کنید.

باورهای اشتباه نسبت به خود

بارها برای همه ما پیش آمده است که فکر می‌کنیم توانایی انجام کاری را نداریم یا نمی‌توانیم آنطور که شایسته است از پس کار بربیاییم. این باورهای اشتباه نیاز به اصلاح و تغییر دارند. باورهای منفی باعث محدود شدن فعالیتتان می شود و مانع رسیدن شما به خواسته‌هایتان می‌شود. باید به خودتان باور داشته باشید و بدانید با تلاش می‌توانید کاری که دوست دارید را انجام دهید. قدرت خود را دست کم نگیرید.

غلبه بر تنبلی و اهمال کاری

از آنجایی که عملکرد در تنبلی و اهمال کاری تا حدی شبیه به یکدیگر است، راهکار غلبه بر آنها عموما یکسان است. در اینجا یک سری راهکار کلی به شما ارائه می‌دهم اما با توجه به دلایلی که بالاتر مطرح کردم راهکارها می‌تواند متفاوت باشد. با خواندن مقاله‌های مرتبط با هر کدام می‌توانید با راه‌های غلبه بر آنها را آشنا شوید.

۱)تنبل هستید یا اهمال کار

در قدم اول تشخیص دهید مشکل شما در تنبلی است یا اهمال کاری. تشخیص این‌که عدم فعالیت شما از تنبلی یا اهمال کاری است در درمان و غلبه کمک‌کننده است. برای اینکه بفهمید اهمال کار هستید یا نه، پیشنهاد می‌کنم آزمون تاکمن را انجام دهید.

۲)خودتان را ببخشید

خود را به خاطر تنبلی و اهمال کاری در گذشته ببخشید. بر اساس تحقیقات، خودبخشی باعث می‌شود نسبت به خودتان احساس بهتری داشته باشید. خودگویی‌های موثر و مهربان نسبت به خود داشته باشید. به عنوان مثال در شروع هر روز با خود صحبت کنید و باور کنید می‌توانید بهترین عملکرد را در طول روز از خود نشان دهید.

۳)عادت‌سازی کنید

چرخه رفتارهای قبلی را بشکنید و رفتارهای جدید جایگزین کنید. برای تنبلی و اهمال کاری یکی از بهترین راهکارها ایجاد عادت است. عادت‌ها را می توانید با قدم‌های خیلی کوچک شروع کنید. برداشتن قدم‌های کوچک هم آسان است و هم احتمال عمل کردن به آن بیشتر است.

۴)واقع‌بینانه برنامه‌ریزی کنید

واقع بینانه برنامه‌ریزی کنید.

با در نظر گرفتن توان روانی و جسمی خود برنامه‌ریزی‌های روزانه و ماهانه انجام دهید. در واقع می‌توانید برای هر روز و هر ماه خود یک سری اهداف واقع‌بینانه در نظر بگیرید. در راستای رسیدن به اهداف برنامه‌ریزی کنید و در نهایت برآورد کنید چقدر به هدف خود نزدیک شدید.

۵)برای خودتان پاداش تعیین کنید

برای این‌که انگیزه بگیرید تا فعالیتی را انجام دهید، برای خودتان پاداش در نظر بگیرید. پاداش می‌تواند هرچیز لذت‌بخشی باشد که شما از آن حس خوبی می‌گیرید مثل: خریدن هدیه برای خودتان، تماشای فیلم، گوش کردن به موسیقی موردعلاقه، گرفتن خوراکی مورد علاقه و … .

۶)شخص دیگری را در جریان بگذارید

شخص دیگری را در جریان کارهای خود بگذارید.

در جریان گذاشتن شخص دیگر می‌تواند به شما در این مسیر کمک کند. گزارش دادن روزانه یا در میان گذاشتن اهداف با دوستان، همکاران و یا خانواده می‌تواند برای شما مسئولیت بیشتری در قبال انجام کارها ایجاد کند.

۷)زمان درست خود را بشناسید

در کدام زمان از روز سطح عملکرد بهتری دارید؟ صبح‌ها یا شب‌ها؟ به شما پیشنهاد می‌کنم کارهای دشوار را در بازهی که بیشترین سطح انرژی و عملکرد را دارید انجام دهید. کارهای سبک‌تر را در زمان دیگری انجام دهید.

۸)از قانون ۵ ثانیه استفاده کنید

طبق قانون ۵ ثانیه، در لحظه‌ای که تصمیم می‌گیرید فعالیتی را انجام دهید تا ۵ بشمارید و از جای خود برای انجام کار موردنظر بلند شوید. همیشه شروع سخت است، موتورتان که روشن شود ادامه مسیر را می‌روید.

۹)از روانشناس کمک بگیرید

اگر تنبلی و اهمال کاری شما شدید است و اگر فکر می‌کنید دلیل آنها شرایط بد روحی شماست، به شما پیشنهاد می‌کنم به یک روانشناس مراجعه کنید.

راهکارهایی که ارائه شد تنها راهکارهای درمان تنبلی و اهمال کاری نبودند. راهکارهای زیادی وجود دارد و حتی ممکن است هر فردی راهکار منحصر به فرد خود را بیابد. شما چه راهکاری به ذهنتان می‌رسد؟!

جمع‌بندی

همانطور که در مقاله به تنبلی و اهمال کاری پرداختم، باید متوجه شده باشید که این دو مفهوم بسیار به یکدیگر شباهت دارند. اگر به هر یک از این مشکلات دچار هستید می‌توانید طبق مقاله عمل کنید. در صورتی که به توصیه‌های مطرح شده عمل کنید، خودتان تغییر را احساس می‌کنید. فقط کافی است بپذیرید باید این رفتار را کنار بگذارید و در راستای تغییر آن قدم بردارید.

 

 

 

 

مررسی از نظرت

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *