چرا از تصمیم گرفتن می ترسیم ؟

ترس از تصمیم گیری

دراین مقاله می خواهیم به دلیل ترسمان از تصمیم گیری برسیم. گاهی درشرایطی قرارمی‌گیریم که گرفتن یک تصمیم سخت است. شاید ترس ما مانع گرفتن تصمیم درست می شود. ترسیدن ازهرچیز، میزان اهمیت آن را برای ما نشان می دهد. برای مثال : من دوسال پیش بین کارکردن درزمینه شغلی ام وشرکت کردن درآزمون فوق لیسانس می ترسیدم یکی را انتخاب کنم. کار کردن برای من به معنا فاصله گرفتن از تحصیل بود، از طرفی قبولی در رشته دانشگاهی‌ام کار سختی بود. چون باید خیلی جدی درس می خواندم زمان کار کردن و کسب تجربه را نداشتم. این سردرگمی بیش از یکسال طول کشید. بعد از مشورت با دوستانم واساتید حوزه تحصیلی ام راهی برای انجام هردو به صورت اصولی پیدا کردم.

قبل ازآن که به اصل مطلب بپردازیم ابتدا با مفهوم تصمیم گیری آشنا خواهید شد. سپس راهکار های غلبه بر این ترس را متوجه خواهید شد.

مفهوم تصمیم گیری چیست؟

تصمیم گیری به معنی انتخاب کردن بین دو یا چند گزینه مختلف است. ما روزانه مجبور به تصمیم گیری هستیم ازتصمیم های غیر مهم گرفته تا تصمیم های مهم و گاهی سر دوراهی قرارمی گیریم . با دانستن مهارت تصمیم گیری بهترعمل خواهیم کرد. با خواندن مقاله تصمیم گیری درست در این مورد بیشتر بدانید.مهارت تصمیم گیری

ترس از تصمیم گیری یا ترس از اشتباه کردن؟

ترس از تصمیم گیری می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که به آن اشاره خواهم کرد .

  1. آگاه نبودن به موضوع:

شناخت نداشتن و اگاه نبودن در مورد هر مسئله ای باعث ترس می شود. به نظر روانشناسان ترس از تاریکی به این دلیل است که نمی‌دانیم چه خطری تهدیدمان می کند و چه چیزی در آن وجود دارد. همین موضوع در مورد مسائل جدید هم می تواند صدق کند. برای مثال: می خواهید یک کار جدید را شروع کنیدچون نمی دانید چه چیزی درانتظارتان است آن را رها خواهید کرد. واضح است چون مسیر روبه رویتان را نمی شناسید، نسبت به آن ترس دارید. برای آنکه کمتر بترسید می توانید از کسی که تجربه دارد و این مسیررا با موفقیت طی کرده است کمک بگیرید.

  1. مهارت کافی نداشتن:

نداشتن مهارت در هر چیز موجب شکست می شود. زمانی که ندانید باید چطور تصمیم بهتری بگیرید، از انجام آن فرار می کنید و می ترسید. در مقابل اگر تصمیم گیری را بلد باشید ترستان کمتر خواهد شد. اگر می خواهید تصمیم گیری را یاد بگیرید، مقاله تصمیم گیری درست را بخوانید.

  1. تجربه شکست قبلی:

این موضوع گاهی به خاطرنداشتن مهارت کافی است. تجربه شکست در هرکاری مانع از تکرار دوباره آن خواهد شد. حتی ممکن است قبلا شکست را تجربه هم نکردید ولی ازاتفاق افتادن آن می ترسید. از آنجایی که شکست اجتناب ناپذیر است، باید آن را در مسیرمان بپذیریم. درحالیکه اگر ذهنیتمان نسبت به شکست تغییرکند، ترسمان کمتر می شود. اگراین کار برایتان سخت است حتما مقاله با شکست دوست شو را مطالعه کنید. قول می دهم که بعد از آن فکرتان بسیار متفاوت خواهد شد.

  1.  استرس داشتن:

دلیل دیگری که باعث ترس از تصمیم گیری می شود، استرس و فشاربعد از آن است. استرس ازداشتن مسئولیتی که ممکن است، گردنتان بیافتد وتحمل آن برای مدت طولانی سخت باشد. پیش بینی از همین استرس وفشار باعث می شود که در تصمیم گیری اهمال کاری کنید. اتفاقا در مقاله اهمال کاری در تصمیم گیری کامل راجع به این موضوع صحبت کرده‌ایم. حتما این مقاله جذاب را مطالعه کنید.

تا اینجا فهمیدیم که ترس از تصمیم گیری چیست و چه دلایلی دارد. در ادامه می‌خواهیم بدانیم چه راهکارهایی برای غلبه برآن وجود دارد. ترس از اشتباه کردن

 

راهکارهای غلبه بر ترس تصمیم گیری چیست؟

  1. هر روز تصمیمات زیادی بگیرید.

منظورم عادت دادن خود به انتخاب و تصمیم گیری است. مثلا: بعضی افراد حتی رنگ لباس خودشان را از دیگران می پرسند. این درست نیست. پیشنهاد دیگران را بعد از گرفتن تصمیم خود بپذیرید .

  1. ازتصمیمات کوچک شروع کنید.

هر تصمیم کوچک باعث می شود، بر ترسمان غلبه کنیم . تصمیمات کوچک سریع و راحت هستند و باعث تقویت اعتماد به نفس می شوند. برای مثال: تغییررنگ مویتان یا مدل موی جدید.

  1. بدترین اتفاقی که ممکن است را در نظر بگیرید.

راهکارهایی برای مواجهه با آن پیدا کنید. همین کارباعث می شود نتیجه را زودتر از وقوع آن ببینید. ممکن است در ذهن برای خودتان سناریو سازی کنید ولی در واقعیت این اتفاق نمی افتد. به هر حال شما امادگی لازم را دارید پس احساس خطر نمی کنید.

۴. بعد از تصمیم گرفتن اقدام را شروع کنید.

بدون اقدام نخواهید دانست تصمیم خوب یا بدی گرفته اید. گام‌های کوچک و هدفمند را برنامه‌ ریزی کنید. برای مثال: شما می خواهید نقاشی بکشید، پس بوم و رنگ را بخرید. این گونه مجبوربه انجام آن خواهید شد.

۵.تصمیمات اشتباهی که در گذشته گرفته اید را مرورکنید.

با این کار تصمیمات آینده‌تان بهبود پیدا می کند. در مورد فواید ومعایب هر تصمیم، هزینه و فایده آن را ارزیابی کنید. می توانید از روش T یا همان جدول خوب ها و بدهای کودکی استفاده کنید. برای مثال : می خواهید سرمایه گذاری کنید، باید میزان سود و ضررتان حساب کنید و براساس آن تصمیم گیری کنید.

اولویت‌ها، اهداف و ارزش های زندگی خود را شناسایی کنید و در تصمیم‌گیری به آن توجه کنید. از ماتریس آیزنهاور برای اولویت بندی تصمیمات مهم وغیر مهم، فوری و غیر فوری استفاده کنید. مقاله اولویت بندی کارها  کمکتان خواهد کرد.

۶. از منطقه امن خود خارج شوید.

از منطقه امن خود خارج شوید تا بتوانید رشد را تجربه کنید، یعنی از تجربه جدید و خطر کردن برای پیشرفت می ترسیم. مقاله منطقه امن  در این باره می تواند به شما کمک کند.

۷.دست از کمال گرایی بردارید.

به خاطرانجام یک کاربصورت عالی، آن را به تعویق نیندازید. مثلا: همان شروع  یک کار جدید که ابتدا مقاله مثال زدیم. می خواهید یک کاری را شروع کنید اما منتظرید شرایط کاملا مهیا شود. همه چیز باید کامل باشد بعد تصمیم بگیرید که این امکان هیچ وقت وجود ندارد. با خواندن کمال گرایی گاهی ترمز پیش رفت است بیشتر در این باره بدانید.غلبه بر ترس از تصمیم گیری

انواع تصمیم گیری کدام است ؟

ممکن است تصمیم گیری شما به صورت شهودی، استدلالی یا ترکیبی ازاین دوباشد، که بستگی به شخصیت شما و موقعیت پیش رویتان دارد.

  1. تصمیم گیری شهودی:

تصمیم گیری شهودی به معنی استفاده از شهود یا ندای درونی است. شهود ریشه در واقعیت ندارد بلکه بر اساس درک و برداشت شما است. در طول یک روزشما ده ها تصمیم بر أساس درک شهودی‌ تان می گیرید. مثلا: شما ناگهانی تصمیم می گیرید که یک ساز موسیقی را بیاموزید، بدون آن که قبل به آن فکر کرد باشید. تصمیم شهودی یا لحظه ای، همان حدس های براساس حس ششم یا حدس های فوری است که قضاوت ناگهانی و واژه های دیگرهم به آن اطلاق می شود.

  1. تصمیم گیری استدلالی:

یعنی برای تصمیم گیری از شواهد و جمع بندی اطلاعات و آمار موجود در زمینه مورد نظر استفاده کنیم. استدلال،با واقعیت وشواهد ارتباط دارد. استدلال کردن می‌تواند جنبه‌های عاطفی مربوط به تصمیم را کنار بگذارد واحساسات نا خوشایند شما براساس تجربه تان را نادیده بگیرید.

با دانستن این موضوع که کدام تصمیمات شما شهودی یا حسی  است و کدام استدلالی یا منطقی، می توانید تصمیم بهتری بگیرید و ترس از غلط بودن آن را نداشته باشید.

راهنمایی برای تصمیم گیری راحت تر:

ما انسان‌ها همیشه و در هر زمینه‌ای در حال تصمیم‌ گیری هستیم و می‌خواهیم که تصمیم‌ گیری درستی داشته باشیم. این تصمیم می تواند درباره‌ی کوچک ‌ترین مسئله زندگی مانند انتخاب رنگ لباس یا مهم‌ ترین تصمیم هر فرد در زندگی، انتخاب همسر آینده باشد. ما در محیط کارهم تصمیم های کوچک و بزرگ فراوانی می گیریم. برای این که مهارت تصمیم گیری را در خود پروش دهید، باید اقدامات درست برای تصمیم گیری راهم بدانید که شامل موارد زیراست:

  • زمانی را برای تصمیم‌گیری صرف کنید.

تصمیم‌گیری نیاز به صرف زمان و انرژی ذهنی دارد. بسیاری از افراد از ابتدای صبح که با صدای آلارم ساعت از خواب بیدار می‌شوند تا موقع خواب درگیر کار هستند. تصمیم‌ های مهم را نمی‌توان در زمان کار گرفت. اگر می‌خواهید در مورد مسئله مهمی تصمیم ‌گیری کنید، زمانی را برای این کاراختصاص بدهید. اگر می خواهید نتیجه بهتری بگیرید بهتراست دراین زمان ها تلفن همراه و کامپیوتر خود را خاموش کنید. سپس تنها بر روی فرآیند تصمیم‌ گیری تمرکز کنید. می توانید مقاله قاتل تمرکز را بخوانید تا حواس پرتی ها را تا حدنصاب کاهش دهید.

  • اجازه ندهید تا احساساتتان بر روی تصمیمات شما تاثیرگذار باشند.

طبق ضرب المثل «دو پادشاه در یک ملک نگنجد»، احساسات ومنطق نیز با یک دیگررابطه خوبی ندارند. به هیچ وجه درحالتی که هیجان‌زده هستید یا استرس زیادی دارید، در مورد چیزی تصمیم نگیرید. زیرا بخش منطقی ذهن درچنین مواقعی فعالیت کم ‌تری دارد و به جای اینکه با منطق خود تصمیم‌گیری کنید، با احساساتتان تصمیم خواهید گرفت.  می توانید با خواندن مقاله تصمیم گیری احساسی در این باره بیشتربدانید. به عنوان یک راهکاردرچنین مواقعی، مدتی را به آرام کردن ذهن و کنترل احساس خود بپردازید. می‌توانید ذهن آگاهی همین طور ورزش‌هایی نظیر یوگا یا مدیتیشن را امتحان کنید. اگرخواستید بیشتردرباره ذهن اگاهی بدانید، مقاله ذهن آگاهی  را بخوانید.کنترل احساسات

  • با ذهنیت مثبت یا منفی در مورد چیزی تصمیم نگیرید.

داشتن ذهنیت مثبت یا منفی، تاثیر مستقیمی بر روی تصمیمات شماخواهد داشت. شاید بارها برایتان اتفاق افتاده باشد که درمورد یک مسئله دید منفی داشته‌اید و پس از صحبت با یک نفرو اطلاع از حقیقت مسئله،  طرزتفکرتان تغییر کرده است.  در حالیکه اگر با همان ذهنیت پیش فرضتان تصمیم گرفته بودید، شاید نتیجه متفاوت می شد. بنابراین سعی کنید به صورت بی‌ طرفانه، نگاه همه جانبه‌ای به مسئله داشته باشید و سپس تصمیم گیری کنید.افکار منفی را دور بریزید.

  • ازمنابع موجود درآن زمینه استفاده کنید.

بهتراست از راهنمایی افراد متخصص خواندن مقالات و کتاب هایی در مورد موضوعی که تصمیم گیری را برایتان سخت کرده است می تواند کمکتان کند.

  • از نتایج تصمیمات قبلی خود درس بگیرید.

همیشه به گذشته برگردید و نتایج حاصل از تصمیمات قبلی خود را بازبینی کرده و ببینید که چقدر این تصمیمات موثربوده اند.  بهتر است،  نظرافراد نزدیک به خود که درک وشناخت درستی از شما  دارند را بپرسید.

جمع بندی :

تصمیم گیری به معنی انتخاب کردن بین دو یا چند گزینه مختلف است. ترس ناشی از آن  به خاطراسترس واهمیت آن است.  ما می ترسیم با تصمیم و مسئولیت های بیشتری به گردنمان بیفتد.

ترس از تصمیم گیری می تواند دلایل مختلفی داشته باشد:

  1. آگاهی نداشتن.

  2. مهارت کافی نداشتن.

  3. تجربه شکست قبلی.

  4. استرس داشتن.

همچنین در این مقاله فهمیدیم که اقدامات درست برای تصمیم گیری بسیار مهم است و شامل موارد زیر اند:

  • زمانی را برای تصمیم‌گیری صرف کنید.

  • اجازه ندهید تا احساساتتان بر روی تصمیمات شما تاثیرگذار باشند.

  • با ذهنیت مثبت یا منفی در مورد چیزی تصمیم نگیرید.

  • ازمنابع و اطلاعت موجود درآن زمینه استفاده کنید.

  • از نتایج تصمیمات قبلی خود درس بگیرید.

اصلی ترین ترس شما برای تصمیم گیری چه چیزی بود ؟

نویسنده : فریبا رضازاده

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

مررسی از نظرت

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *