فریلنسری یا کارمندی؟

فریلنسری یا کارمندی؟

کارمندی یا فریلنسری ؟

یکی از سخت‌ترین مراحل زندگی هر فردی انتخاب شغل است. متاسفانه در مدارس و دانشگاه‌ها آموزش زیادی برای انتخاب مسیر شغلی به افراد داده نمی‌شود. نتیجه این می‌شود که درصد بالایی از افراد بین دوراهی‌های مختلف انتخاب مسیر شغلی گیر می‌افتند. یکی از این دو راهی‌ها فریلنسری یا کارمندی است!

اگر دارید این مقاله را می‌خوانید دو حالت دارد:

بین دو راهی فریلنسری یا کارمندی گیر افتاده‌اید و در حال تحقیق برای گرفتن بهترین تصمیم هستید.

کلمه فریلنسر به گوشتان خورده و نمی‌دانید به چه کسانی فریلنسر گفته می‌شود؛ بنابراین به سراغ گوگل آمده‌اید.

جز هر دسته‌ای که هستید جای درستی آمده‌اید. در این مقاله جواب تمام سوال‌هایتان را خواهید گرفت؛ پس تا پایان همراه ما بمانید.

فریلنسر کیست؟

فریلنسر (freelancer) در زبان فارسی به معنای آزادکار بودن است. به افرادی که شغل آزاد دارند و در استخدام مرکز خاصی نیستند، فریلنسر گفته می‌شود. تا چند سال اخیر فریلنسرها به فروشندگانی که در مغازه‌هایشان فعالیت داشتند، محدود می‌شدند؛ اما امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی فریلنسری مفهوم گسترده‌ای پیدا کرده است.

فریلنسر کیست؟

حالا که تکنولوژی جای پای خود را در زندگی همه افراد باز کرده است، بازار پر رونقی برای فریلنسرها به وجود آمده است. فریلنسرها خودشان مشتری جذب می‌کنند و تحت نظارت رییس خاصی نیستند. هر مشتری که به آنها مراجعه می‌کند کارفرمای آنها به حساب می‌آید. آنها باید طبق خواست کارفرما پیش بروند و در آخر دستمزد خود را به طور مستقیم از کارفرما دریافت می‎‌کنند.

فریلنسرها معمولا به صورت پروژه محور و دورکاری کسب درآمد می‌کنند. ممکن است یک پروژه ماه‌ها طول بکشد و در عین حال پروژه‌ای دیگر یک هفته‌ای به پایان برسد. افرادی که به دنبال کسب و کار مستقل هستند خیلی زود جذب این سبک کاری می‌شوند. در ادامه شما را با چالش‌ها و جذابیت‌های فریلنسری بیشتر آشنا می‌کنم.

چگونه فریلنسر شویم؟

در چه چیزی تخصص و مهارت دارید؟ اگر در زمینه طراحی سایت، طراحی اپلیکیشن، برنامه‌نویسی، سئو، تولید محتوا، طراحی گرافیک، عکاسی، نقاشی، مربیگری ورزشی، روانشناسی و… مهارت دارید، می‌توانید فریلنسر شوید.

شما دانش را دارید، حال باید به دنبال راهی برای معرفی خودتان باشید. باید بتوانید به مشتری‌ها نشان دهید که می‌توانید نیازشان را برطرف سازید. برای شروع کار، ایجاد یک اکانت کاری در لینکدین قدم مهمی است. قرار است در این فضا تخصصتان را نشان دهید.

قدم بعدی ایجاد رزومه کاری است. باید یک روزمه قوی برای خودتان دست و پا کنید؛ سپس آن را در سایت‌های مختلف فریلنسری و کاریابی به اشتراک بگذارید. (در ادامه مقاله چند سایت به شما معرفی خواهم کرد.)

سعی کنید در شبکه‌های اجتماعی مختلف نیز فعال باشید. هر چه افراد بیشتری شما را بشناسند به نفع شماست. پس فعالیت در شبکه‌هایی همچون اینستاگرام، تلگرام، یوتیوب و یا حتی سایت‌های داخلی همچون آپارات را می‌توانید در برنامه‌تان قرار دهید. اگر بتوانید سایت شخصی خودتان را هم بسازید که نور علی نور می‌شود. در نهایت به کمک تولید محتوای اصولی در سایتتان می‌توانید مشتری‌های زیادی جذب کنید.

سایت‌های فریلنسری

در اینجا چند نمونه از سایت‌های کاریابی و فریلنسری را به شما معرفی می‌کنم. می‌توانید رزومه کاری خود را در این سایت‌ها بسازید و به عنوان فریلنسر مشتری جذب کنید.

کارمند کیست؟

بدون شک همه افراد با مفهوم کارمندی آشنایی دارند. کارمندها یا در استخدام دولت هستند یا شرکت‌های خصوصی. معمولا به صورت قراردادی و یا استخدام رسمی مشغول به کار می‌شوند. رده سازمانی دارند و در هر سمت وظایفشان تعریف شده است. میزان حقوقشان نیز با رده سازمانیشان تعیین می‌شود که ماهانه در تاریخ مشخص به حسابشان واریز خواهد شد.

کارمندها باید طبق دستورالعملی که سازمان یا شرکت برایشان آماده نموده پیش بروند. بسته به اینکه در چه بخشی کار می‌کنند احتمال این وجود دارد که به طور مستقیم با ارباب رجوع یا مشتری، در ارتباط نباشند. آنها همیشه تحت نظارت رییس سازمان هستند. به طور خلاصه کارمندی یعنی کار گروهی بر پایه نظم و سلسله مراتب سازمانی تحت نظارت رییس کل.

بررسی تفاوت‌های فریلنسری و کارمندی

حال که با مفهوم فریلنسری و کارمندی آشنا شده‌اید، بیایید به مقایسه این دو بپردازیم. با مقایسه تفاوت‌ها، بهتر می‌توانید سبک کاری مورد علاقه‌تان را پیدا کنید.

مقایسه فریلنسری و کارمندی

تفاوت حقوق و مزایا فریلنسر با کارمند

همانطور که پیش‌تر اشاره کردم فریلنسرها به صورت پروژه محور کار می‌کنند. تعیین قیمت برای هر پروژه به معیارهای مختلفی همچون حجم کاری، کیفیت و… بستگی دارد. نمی‌توان دستمزد مشخصی برای فریلنسرها تعیین کرد. هر چقدر در کارتان ماهرتر و شناخته شده‌تر باشید، طبیعتا مشتری‌های بیشتری خواهید داشت و درآمدتان نیز بیشتر می‌شود.

این مسئله هم خوب است و هم بد. به دلیل محدود نبودن دستمزد، شما می‌توانید با کار بیشتر دستمزتان را مدام بالا ببرید. اما اگرمشتری نداشته باشید چه؟!

در فریلنسری نوسان درآمد وجود دارد. ممکن است یک ماه به قدری درآمد داشته باشید که تا چند ماه نیازی به گرفتن پروژه جدید نداشته باشید. در عین حال ممکن است در یک ماه هیچ درآمدی نداشته باشید و هیچ پروژه‌ای برای انجام دادن پیدا نکنید.

اما در کارمندی جریان متفاوت است. شما هر ماه دستمزدتان مشخص است. درست است که می‌توانید اضافه کاری کنید؛ اما دستمزدتان خیلی بالا نمی‌رود. تا زمانی که در آن سمت مشغول به کار هستید دستمزدتان مشخص است و هر ماه به حسابتان واریز می‌شود. همچنین برای کارمندان امتیازاتی همچون مرخصی با حقوق، عیدی و پاداش، بیمه و… نیز در نظر گرفته می‌شود.

داشتن یک درآمد ثابت برای افرادی که درگیر پرداخت قسط و اجاره و… هستند اصل مهمی به شمار می‌آید. اما برخی دیگر ترجیح می‌دهند درآمدشان ثابت نباشد اما در عوض بتوانند درآمدشان را بالاتر ببرند.

تفاوت ساعات کاری فریلنسر و کارمند

زندگی کارمندی یعنی پیش رفتن طبق نظم و اصول سازمان. شما هر روز صبح موظف هستید راس ساعت تعیین شده در محل کارتان حاضر شوید و زمانی می‌توانید محل کارتان را ترک کنید که کارتان به اتمام رسیده باشد. این قضیه می‌تواند برای برخی افراد مسئله مهمی نباشد، اما برای عده زیادی مسئله مهمی است. برای برخی همچون من این روند، یک روند کسل کننده و فرسایشی به نظر می‌رسد.

ساعت کاری فریلنسر ها

فریلنسرها ساعت کارشان را خودشان تنظیم می‌کنند. آدم‌ها با یکدیگر تفاوت دارند. برخی صبح‌ها بازدهی بهتری دارند، برخی دیگر شب‌ها تمرکز بیشتری دارند. یک فریلنسر با توجه به برنامه ریزی خودش انتخاب می‌کند که چه ساعاتی در روز و هفته را به کارش اختصاص دهد.

البته این آزادی عمل آنقدرها هم که به نظر می‌رسد کار ساده‌ای نیست. باید مراقب باشید گرفتار تنبلی و اهمال کاری نشوید و کارهایتان را به عقب نیندازید. شما رییس خودتان هستید و باید خودتان انگیزه خودتان باشید. همچنین باید به اعضای خانواده ساعت کاریتان را بگویید، تا در این ساعات وقت شما را نگیرند. ترجیحا فضای کاریتان را نیز در خانه مشخص کنید تا عوامل مزاحم به حداقل برسند.

برای آن که بتوانید بهترین بازدهی را داشته باشید باید تکنیک‌های برنامه ریزی و مدیریت زمان را یاد بگیرید؛ توصیه می‌کنم چند دقیقه زمان بگذارید و مقالات زیر را بخوانید:

۷ تکنیک ساده و کاربردی برنامه ‌ریزی اصولی

مدیریت زمان به سبک افراد موفق

تایپ‌های شخصیتی مناسب فریلنسری و کارمندی

تست‌های شخصیت گوناگونی وجود دارند که راستش را بخواهید چندان دقیق هم نیستند؛ اما می‌توانند به شما یک دید کلی بدهند تا خودتان را بهتر بشناسید. باید بدانید چه شخصیتی دارید، درونگرایید یا برونگرا، منطقی هستید یا احساسی و…

دانستن اینها چه کمکی به شما می‌کند؟

بگذارید فضای کاری فریلنسرها و کارمندها را برایتان شرح دهم تا بهتر مسئله را درک کنید. عموما فریلنسرها در منزل و به صورت دورکاری مشغول به کار می‌شوند، این یعنی اکثر اوقات هنگام کار تنها هستند. اگر فرد درونگرایی باشید این شیوه کار کردن برایتان فوق‌العاده خواهد بود. اما اگر برونگرا باشید پس از مدتی از کارتان خسته خواهید شد.

هر چه بیشتر خودتان را بشناسید بهتر می‌توانید مسیر شغلیتان را انتخاب کنید. دوره‌های کارآموزی هم می‌توانند به شما کمک کنند.

امنیت شغلی فریلنسری و کارمندی

چند سال پیش که دانشجو بودم، دلم می‌خواست درآمدی داشته باشم. پیدا کردن کار برای دانشجوها کار چندان راحتی نیست چون اکثر روزهای هفته کلاس دارند. به دنبال آگهی‌های شغلی دورکاری می‌گشتم که چشمم به یک آگهی خورد. دنبال شخصی می‌گشتند که کار تایپ متون را بلد باشد.

با آنها تماس گرفتم و لیستی از عناوین شغلی را برایم ارسال کردند تا یکی از آنها را انتخاب کنم. قرار شد هزینه‌ای را به عنوان ورودی برایشان واریز کنم. گفته بودند این هزینه با اولین دستمزد به من بازگردانده خواهد شد. بعد از واریز هزینه، برایم یک فایل ارسال کردند و قرار شد آن را در مدت سه روز تایپ کنم.

اولش برایم عجیب بود که چرا باید چند صفحه رمان از قبل نوشته شده را تایپ کنم؟ از آن عجیب‌تر اینکه باید صد صفحه را سه روزه تایپ می‌کردم. می‌دانستم محال است بتوانم در این مدت، کار را تمام کنم. یک روز کامل وقت گذاشتم، اما تنها توانستم پنج صفحه تایپ کنم.

ناامید شدم و با کارفرما تماس گرفتم و شرایط را توضیح دادم. در آخر به من گفتند سرعت شما پایین است (هیچ کس نمی‌توانست آن متن را سه روزه تایپ کند. مگر اینکه سه روز نمی‌خوابید) و به ما ارتباطی ندارد. خلاصه… مجبور شدم آن کار را رها کنم چون مشخص بود کلاهبرداری است.

کلاهبرداران در فضای مجازی هم وجود دارند. فریلنسرهای زیادی وجود دارند که اگر پای درد و دلشان بنشینید خاطرات زیادی از کارفرماهای کلاهبردارشان برایتان می‌گویند. بعضی‌ها کارشان را تحویل می‌گیرند اما پول واریز نمی‌کنند و یا کمتر از میزان توافق واریز می‌کنند.

هر چند این چالش‌ها برای کارمندان نیز وجود دارد؛ اما معمولا برای فریلنسرها بیشتر اتفاق میفتد. سعی کنید برای پروژه‌هایتان قرارداد امضا کنید و تا تحویل نگرفتن دستمزدتان نسخه اصلی پروژه را برای کارفرما ارسال نکنید. اگر نیاز به مشاوره تخصصی‌تر هم داشتید، می‌توانید با پر کردن فرم تماس با ما از ما کمک بگیرید.

محیط کاری فریلنسرها و کارمندها

همانطور که می‌دانید کارمندها در ساختمان شرکت و سازمان مشغول به کار می‌شوند و میز کارشان ثابت و مشخص است. ولی فریلنسرها جای کار مشخصی ندارند. این قضیه مزایا و معایب خودش را دارد. از چند جنبه این موضوع را برایتان بررسی می‌کنم.

فرض کنید شما صاحب یک شرکت خصوصی هستید و نیاز دارید یک مختصص تولید محتوا استخدام کنید، اما در حال حاضر بودجه لازم برای خرید وسایلی همچون میز و صندلی، کامپیوتر و… را ندارید. بهترین تصمیمی که می‌توانید بگیرید این است که از نیروهای فریلنسر دورکار استفاده کنید. با اینکار در هزینه‌هایتان صرفه جویی کرده‌اید و در عین حال کارتان نیز انجام خواهد شد.

محیط کاری فریلنسرها

حال فرض کنید خودتان یک فریلنسر هستید. شما می‌توانید هر جایی که راحت‌تر هستید کارتان را انجام دهید. این مکان می‌تواند تخت خوابتان، میز تحریتان، مبل داخل پذیرایی، حیاط و… باشد. شما محدودیتی برای مکان ندارید و بنابراین زمان و هزینه‌ای برای رفت آمد به محل کار صرف نمی‌کنید.

به شما توصیه می‌کنم جای مشخص و مناسبی را برای کارتان در نظر بگیرید. شما باید ساعت‌ها پشت سیستم بنشینید، اگر می‌خواهید در آینده دچار دردهای گردن، مچ دست و کمر نشوید، حتما میزکارتان را طبق اصول استانداردسازی کنید.

تخصیص دادن یک محیط مشخص برای کارتان مزیت دیگری نیز دارد. از آنجایی که مدام در خانه هستید ممکن است اعضای خانواده فراموش کنند در حال کار هستید و وقت شما را بگیرند. وقتی محیط کارتان را برای آنها مشخص کنید، هنگام کار کمتر به سراغتان خواهند آمد و تمرکزتان کمتر به هم می‌ریزد.

این نکته را هم ذکر کنم که برخی از فریلنسرها ممکن است در خانه کار نکنند. برخی ترجیح می‌دهند به کافه، کتابخانه، پارک و… بروند و کارشان را در محلی بجز محل زندگیشان انجام دهند.

کدام برای شروع راحت‌تر است؟ فریلنسری یا کارمندی؟

نمی‌توان جواب این سوال را به راحتی داد. هر کدام چالش‌های خاص خود را دارند، باید ببینید با توجه به شرایطتتان کدام برای شما راحت‌تر خواهد بود.

استخدام شدن در شرکت‌ها و موسسات معمولا مسیر پر پیچ و تابی دارد، خصوصا اگر بند “پ” (پول و پارتی) را نیز نداشته باشید:) برای استخدام ممکن است از شما سفته بخواهند، باید حتما مدرک داشنگاهی داشته باشید و خیلی از شرکت‌ها سابقه کاری برایشان مهم است. گاهی اوقات شرط سنی، جنسیت و وضعیت تاهل نیز برای برخی شرکت‌ها مهم است.

در فریلنسری شما این دغدغه‌ها را ندارید. مدرک داشنگاهی می‌تواند برایتان امتیاز باشد. تا زمانی که مهارتان بالا باشد و چند نمونه کار خوب برای ارائه داشته باشید، مدرک تحصیلی چندان اهمیتی ندارد. فاکتورهای دیگر همچون جنسیت، وضعیت تاهل، سن و… نیز کمتر حائز اهمیت است.

فشار کاری فریلنسری و کارمندی

همانطور که پیش‌تر اشاره کردم وظایف کارمندان از پیش تعیین شده است و باید طبق دستورالعمل پیش بروند. در فریلنسری اوضاع فرق می‌کند. شما چندین مسئولیت دارید. باید نقش‌های ریاست، حسابداری، بازاریابی و… را خودتان ایفا کنید.

 

فشار کاری فریلنسری و کارمندی

باید توانایی حل مسئله، مدیریت زمان، مدیریت بحران و… را داشته باشید. به زبان ساده‌تر، مهارت‌هایی که باید یاد بگیرید بسیار گسترده‌تر از مهارت‌هایی است که یک کارمند باید بلد باشد. همچنین به دلیل فضای رقابتی و رزومه‌های پرباری که اکثر فریلنسرها ارائه می‌کنند شما باید مدام در حال یادگیری و آپدیت کردن دانش و تخصصتان باشید.

فشار کاری که یک کارمند باید تحمل کند در حد اضافه‌کاری‌های ساعتی و روزانه است. اما فشار کاری فریلنسرها به مراتب بالاتر از یک کارمند است.

آینده شغلی فریلنسرها و کارمندها

از آنجایی که در یک شرکت یا سازمان سلسله مراتب وجود دارد، ارتقا شغلی نیز وجود دارد. هرچه مهارت و سطح تحصیلاتتان را بالاتر ببرید امکان ارتقا گرفتنتان نیز بیشتر می‌شود. همچنین شما پس از چند سال کار بازنشسته می‌شوید و هر ماه حقوقتان را دریافت می‌کنید.

در فریلنسری سلسله مراتبی وجود ندارد و طبیعتا ارتقایی هم در کار نیست. تا زمانی که پروژه‌ای در کار باشد درآمد دارید و اگر کار نکنید خبری از درآمد نیست. این به این معناست که شما هیچ وقت بازنشسته نخواهید شد. شما باید در سال‌هایی که کار می‌کنید به فکر دوران بازنشستگی خود باشید و بخشی از درآمدتان را سرمایه‌گذاری و پس‌انداز کنید.

روابط اجتماعی و خانوادگی فریلنسرها و کارمندها

همانطور که مشخص است تعاملات کارمندان بسیار بیشتر از فریلنسرهاست. کارمندها در یک محیط پویا کار می‌کنند و به واسطه ارتباط با همکاران و مشتریان به طور مستقیم و رو در رو، می‌توانند تجربیات کاری بیشتری کسب کنند. اما روابط فریلنسرهای دورکار به تماس‌های تلفنی و تصویری و… محدود می‌شود و تعاملات کمتری دارند.

گفتیم که کارمندها ساعت کاری مشخص دارند و امکان اینکه نتوانند به راحتی مرخصی بگیرند نیز وجود دارد؛ پس شما هر زمان که بخواهید نمی‌توانید به گردش و تفریحاتتان برسید. دست فریلنسرها در این مورد کمی بازتر است؛ چون ساعت کاری را خودشان تعیین می‌کنند، می‌توانند تفریح بیشتری داشته باشند.

البته آنها هم محدودیت‌هایی دارند، مثلا اگر سه روز برای تحویل پروژه وقت داشته باشند و حجم کارشان بالا باشد، طبیعتا کارشان را به تفریح ترجیح می‌دهند. اما در عوض می‌توانند چند روز پروژه‌ای قبول نکنند و به سفر و گردششان برسند.

تفاوت‌های فریلنسری و کارمندی در یک نگاه
فریلنسری کارمندی
حقوق بدون محدودیت ثابت
مزایا بستگی به کارفرما دارد بسته به سمت: بیمه، پاداش، سفرهای کاری، سرویس رفت و برگشت و…
ساعت کاری منعطف ثابت
تایپ شخصیتی بیشتر مناسب افراد درون گرا بیشتر مناسب افراد میان گرا و برون گرا
امنیت شغلی متوسط بالا
محیط کاری مشخص نیست مشخص
فشار کاری نسبتا بالا متناسب
آینده شغلی چندان قابلیت ارتقا ندارد

(می‌توان مهارت را ارتقا داد)

قابلیت ارتقا شغلی دارد
روابط اجتماعی و خانوادگی روابط اجتماعی کمتر- روابط خانوادگی بیشتر روابط اجتماعی بیشتر- روابط خانوادگی کمتر

در نهایت فریلنسر شویم یا کارمند؟

در این مقاله تلاش کردم به طور کامل و واضح تفاوت‌های فریلنسری و کارمندی را برایتان عنوان کنم. قصدم این نبود که بگویم فریلسنری یا کارمندی بهتر است! اگر مقاله را با دقت مطالعه کرده باشید متوجه شدید که هر کدام از این سبک‌های کاری مزایا و معایب خودشان را دارند. اگر دوست دارید با فریلنسری بیشتر آشنا شوید، پیشنهاد می‌کنم مقاله‌ی دیگرمان که در این رابطه است را نیز مطالعه کنید.

تصمیم با خودتان است که فریلنسر شوید یا کارمند. پیشنهاد می‌کنم یک کاغذ و قلم بردارید و توانایی‌ها و ویژگی‌های شخصیتیان را یادداشت کنید. سپس مزایا و معایب کارمندی و فریلنسری را با توجه به روحیات و شرایط زندگی خودتان یادداشت کنید. اندکی زمان بگذارید و نوشته‌هایتان را تحلیل کنید تا بتوانید بهتر تصمیم‌گیری کنید.

خوشحالیم که تا به اینجای مقاله همراه ما بودید. شما کارمندی را ترجیح می‌دهید یا فریلنسری؟!

 

به قلم: فهیمه بصیرت

۴.۵/۵ - (۲ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *