قرار است در این مقاله راهکار های افزایش تمرکز را بررسی کنیم. اما بگذارید قبل از شروع یک موقعیت را با هم تصور کنیم.
تصور کنید برای تکمیل تحقیقات خود وارد گوگل شده اید. در مرحله ی اول روش های افزایش تمرکز را در قسمت سرچ جستجو می کنید سپس وارد سایت های مختلف می شوید. سایت ها را حسابی بالا و پایین می کنید تا بهترین آن را انتخاب کنید. بالاخره مطلب مورد نظرتان را پیدا می کنید. اکنون زمان آن است که تحقیق خود را شروع کنید.
شروع به خواندن مقدمه می کنید و متوجه می شوید در انتخاب سایت اشتباه نکرده اید. پس از تمام کردن مقدمه ذهن تان آماده ی یادگیری مطالب جدید می شود که ناگهان نوتیفیکیشن اینستاگرام برای تان می آید. خبر خوب! ده لایک و سه کامنت دریافت کرده ای، قسمت درخواست های تان که دیگر جای سوزان انداختن نیست! شما هم که فرد مردم داری هستید و محبت فالورهای خود را بی جواب نمی گذارید. بلافاصله وارد اینستاگرام می شوید و …
حالا… آیا شما تحقیق خود درباره ی تمرکز را به پایان رساندید؟
تمرکز چیست؟
تمرکز به معنای کنترل توجه است. یعنی زمانی که شما مشغول به انجام کاری هستید، تمام حواس خود را معطوف به آن کارمی کنید و به اتفاقات پیرامون خود بی توجه هستید.
قاتلین تمرکز را بشناسید و آن ها را محکوم کنید
حتما برای یادگیری روش های افزایش تمرکز عجله دارید وگرنه الان در این صفحه نبودید و داشتید محبت های فالورهای اینستاگرام تان را پاسخ می دادید. اما بگذارید باشما صادق باشم. تا زمانی که قاتلین تمرکز را شناسایی نکنیم نمی توانیم آن ها را به سزای اعمال شان برسانیم. ( بله درست شنیدید، قاتلین! این پرونده پیچیده تر از این حرف هاست. ما با بیش از یک مضنون سروکار داریم.)
۱)حواس تان را پرت نکنید
متمرکز شدن سخت است اما متمرکز ماندن سخت تر! یکبار دیگر این جمله را با هم بخوانیم. متمرکز شدن سخت است اما متمرکز ماندن سخت تر. عوامل مختلفی در حواس پرتی و عدم تمرکز ما نقش دارند. بیایید آخرین دفعه ای را به یاد بیاورید که تمام حواس تان را معطوف به انجام کاری کردید. یعنی تمام تکنیک های افزایش تمرکز و کنترل ذهن را به کار گرفتید و دکمه ی شروع حرکت تان را زدید. اما بعد از گذشت چند دقیقه هر چه رشته بودید پنبه و رشته ی افکارتان پاره شد. چرا؟
چرایی این سوال پیش ماست. پس الان پشت تان را صاف کنید، چند نفس عمیق بکشید و بادقت ادامه ی مطالب را بخوانید.
-
نوتیفیکیشن های منحوس
انتظار متمرکز شدن روی کارهای تان را نداشته باشید وقتی مدام خودتان را مورد حمله ی اخبار و اطلاعات روز دنیا قرار می دهید. چک کردن شبکه های اجتماعی هنگام کار و مطالعه، حواس تان را پرت می کند.
قبل از شروع کار و مطالعه نوتیفیکیشن پیام رسان های خود را قطع کنید.و گوشی را از دیدرس خود دور کنید. اگر برای انجام آن کار به تلفن همراه تان نیازی ندارید حتما آن را از دیدرس خود خارج کنید. مثلا می توانید آن را در کیف خود بگذارید و کیف را در اتاق دیگری قرار دهید. جالب است بدانید که بدن انسان تمایلی به حرکت ندارد و وقتی جسم مورد نیازتان از شما دور است تمام تلاشش را می کند تا شما را قانع کند که نیازی به آن جسم ندارید.
-
سندروم بی قراری
نمی توانید بنشینید؟ صندلی تان میخ دارد؟ زمین چطور؟ لیوان آب را توی آشپزخانه جا گذاشتید؟ رنگ خودکارتان تمام شده است؟ کاغذهای نوشته شده ی تان توی پذیرایی است؟ آن ها را هم برداشتید؟ خب دیگر تمام شد؟ همه چیز را آورده اید؟
ذهن در فضای کار متمرکز شده و مشغول فعالیت است. با جابجاشدن و دنبال چیزی گشتن های پی در پی در حقش خیانت نکنید.
مدام از پای میز کار خود بلند نشوید. قبل از شروع کار، لیستی از تمام وسائل مورد نیاتان تهیه کنید. (نور اتاق را چک کنید. لیوان آب را کنار دست تان بگذاید. ابزار کارتان را فراموش نکنید. ) حالا که همه چیز را فراهم کرده اید می توانید کارتان را پرقدرت شروع کنید.
-
به خودتان قول بدهید
مطمئنا برای همه ی ما پیش آمده زمانی که درحال انجام کارهایمان هستیم، تمام برنامه های عقب افتاده مان را به خاطرمیآوریم: قبض موبایل را پرداخت نکرده ایم. به آقای کاظمی جهت هماهنگی برا نصب پرده های خانه تماس نگرفته ایم. تکالیف فرزندمان را چک نکرده ایم. گل و گیاه ها را آب نداده ایم و … . درست در همین لحظه کارمان را رها می کنیم و برنامه های عقب افتاده مان را سروسامان می دهیم.
هرزمان که وسط انجام کاری هستید، آن را برا ی رسیدگی به سایر امور فدا نکنید. مثل این است که یک چاقو در دستدارید و قصد جان تمرکز را کرده اید؛ خب معلوم است که نمی ایستد شما نگاه کند و پا به فرار می گذارد.
دغدغه ی ذهنی تان را در چک لیست یاداشت کنید و به خودتان قول بدهید که بعد از اتمام کارتان به سراغش خواهید رفت. فراموش نکنید که بعد از اتمام کارتان حتما به آن رسیدگی کنید وگرنه مغزتان به شما بی اعتماد میشود؛ آنوقت جلب اعتماد آن زمان و انرژی زیادی از شما خواهدگرفت. پس اهمال کاری اکیدا ممنون! برای آشنایی بیشتر با اهمال کاری، میتوانید مقالههای پایین را مطالعه کنید.
اهمال کاری چیست؟ چه نشانههایی دارد؟
۱۲ راهکار موثر برای درمان اهمال کاری
۲) از چندکاره ( multitasking ) بودن بترسید!
حتما شما هم مثل خیلی از انسان های دیگه از اینکه توانایی انجام چند کار را به طور همزمان دارید به خود افتخار می کنید. حالا از تجربه ی multitasking خود به من بگویید. بگویید حداکثر چند کار را به طور همزمان می توانید انجام بدهید. دو کار؟ چهار کار؟ حتی بیشتر از هفت کار؟! خب حالا از نتایج آن به من بگویید. تمام آن چند کار را به خوبی و خوشی به آخر رساندید ؟ یا وسط انجام آن ها همه چیز را خراب کردید؟
غذا درست می کنید، همزمان با دوست خود تلفنی صحبت می کنید، در همان لحظه پیام های گروه خانوادگی تان را چک می کنید و به فرزندتان هم دیکته می گویید. شما با این کار به شدت به عملکرد مغزتان آسیب می زنید.
بهترین راه برای رسیدگی به کارهای تان این است که آن ها را روی کاغذ بنویسید و الویت بندی کنید. با این روش هم کارهای تان را به موقع و باکیفیت انجام خواهید داد و هم از عدم تمرکز جلوگیری خواهید کرد.
۳) گذشته در گذشته، درگذشته!
به لحظه ی حال فکر کنید! تا زمانی که فکرتان را به اتفاقات گذشته و نگرانی های آینده مشغول کنید نمی توانید روی کار، درس و اهداف تان تمرکز کنید. جمله ی معروفی هست که مطمئناً همه تان آن را شنیده اید اما یا دفعات کمی به آن عمل کرده اید یا هرگز به آن عمل نکرده اید.
از گذشته درس بگیر و سپس آن را رها کن.
هر چه قدر به گذشته نزدیک تر شوی، از تمرکزذهن دورتر می شوی. به نگرانی های آینده ی تان هم به همین چشم نگاه کنید. یک بار برای همیشه تصمیم بگیرید و این اصل را به زندگی تان وارد کنید تا درهای جدیدی به روی تان باز شود.
همه ی ما آلبرت انیشتن را می شناسیم و به نبوغ او ایمان داریم. پس بیایید جمله ی او را به عنوان شعار زندگی خود انتخاب کنیم. از دیروز بیاموز، امروز را زندگی کن، به فردا امیدوارباشید.
۴) دوری از گیاه و طبیعت
متاسفانه با پیشرفت تکنولوژی (نه این که تکنولوژی چیز بدی باشد، نه! ) بشر از نور، گیاه و طبیعت دور و دورتر شده است و این موضوع تاثیرات بدی بر روان انسان داشته است. از آنجا که تمرکز یک مقوله ی ذهنی است، تحت تاثیر این امر بوده و آسیب هایی دیده است.
اگر محل کار شما نزدیک به پارک است، با پیاده روی های روزانه (حتی ده دقیقه در روز ) به افزایش تمرکز خود کمک کنید. در نزدیکی شما محل سبز وجود ندارد؟! اجازه بدهید راه بهانه را به روی تان ببندم؛ حتی اگر پارکی سرا غ ندارید با خرید گل و گیاه و گذاشتن آن بر روی میز محل کارتان یک تیر و دو نشان زده اید؛ هم به زیبایی اتاق کارتان افزوده اید و هم تمرکز را به خود هدیه کرده اید! چه چیزی از این بهتر؟!
۵) خواب بی کیفیت
صبح که از خواب بیدار می شوید از خودتان نپرسید که چرا امروز صبح تمرکز ندارم! از خودتان بپرسید که خواب شب گذشته تان چگونه بوده است!
اگر خواب کافی و خوبی نداشته باشید روی سیستم عصبی شما تاثیر منفی خواهد داشت. این امر موجب عدم تمرکز شما در طول روز می شود. با تلفن همراه تان به تخت خواب نروید! نگاه کردن به صفحه ی موبایل، لپ تاپ و تلویزیون قبل خواب، تاثیرات مخربی روی کیفیت خواب شما دارد. وقتی خواب بی کیفیتی را تجربه کنید، سرعت پردازش های ذهنی تان کاهش می یابد و این امر سبب کاهش تمرکز در شما می شود.
۶) رژیم غذایی نامناسب
عقل سالم در بدن سالم است! تمرکز سالم هم در عقل سالم. J این چرخه را جدی بگیرید! لطفا با خوردن فست فود، غذاهای چرب، نوشیدنی های پرشکر و مضر سلامتی جسم و ذهن تان را به خطر نیندازید. اینکه صبح تان را با چه رژیمی شروع می کنید در انرژی و تمرکز کل روز شما موثراست. پس این جمله را هم کنار جمله ی آلبرت انیشتن بنویسید چرا که به همان میزان قابل اهمیت است: صبحانه را با دوستت بخور. (قطعا همه ی شما تفسیر و حتی ادامه ی این جمله را می دانید. بنابراین من دیگر چیزی درباره ی آن نمی گویم و شما را با این جمله تنها می گذارم. )
۷) بی تحرکی یا بیش فعالی؟ مسئله این است!
بی تحرکی و فعالیت ورزشی نداشتن را دست کم نگیرید. چنان دشمن تمرکز می شود و چنان یقه تان را می گیرد که مجبورمیشوید توانایی های دیگرتان را گرو بذارید تا بلکه تمرکز خود را از آن دشمن بدجنس پس بگیرید.
روزانه حداقل ۳۰ دقیقه تمرین بدنی انجام دهید تا گرفتگی و کرختی از شما خارج شود و انرژی های مثبت جذب شوند. دوباره مرا مجبور نکنید که راه بهانه جویی را بر شما ببندم. وقت برای ورزش ندارید؟ بسیارخب. تا محل کارتان پیاده روی کنید(دوچرخه سواری هم قبول است ) و به جای پله برقی و آسانسور از پله ها استفاده کنید.
هرچند هیچ فعالیتی جای ورزش کردن را نمی گیرد اما برای سلامتی خودتان هم که شده، این چند قدم کوچک را بردارید.
۸) مشکلات جسمی و روحی
طبیعی است گاهی اوقات افرادی که مشکلات جسمی مثل دیابت، فشارخون و… را دارند از تمرکز کمتری برخوردار باشند. مشکلات روحی مثل افسردگی، اضطراب، غم و… هم عدم تمرکز را به همراه دارند.
لطفا برای سلامت جسم و روح تان وقت بگذارید تا مشکلات کوچک تبدیل به غولی دو سر نشوند. چکاپ سالیانه ی بدن را انجام بدهید و اگر ذهن تان درگیر موضوعی است ، می توانید با مشاور صحبت کنید، مدیتیشن(مراقبه) انجام دهید، کتاب های روانشناسی (نه روانشناسی زرد) بخوانید و پادکست گوش بدهید. شاید انجام این کارها بی فایده به نظر برسند اما بعد از مدتی تاثیر چشم گیر آن را خواهید دید.
۹) دودستی چسبیدن!
آوگوست ککوله را می شناسید؟ او شیمیدان بزرگ قرن ها پیش است که تحقیقات و مطالعات زیادی را روی ترکیب شیمیایی بنزن انجام داده است. می توانید حدس بزنید در حال انجام چه کاری بود که این ترکیب را کشف کرد؟ خواب! بله او در خواب به این اکتشاف دست یافت. شما با ذهن خودآگاه خود روی مسائل تمرکز می کنید و مدت زیادی را صرف بررسی های لازم می کنید. اما گاهی اوقات علی رغم تلاش های فراوان قادر به حل آن مسئله نیستید. الآن باید دست از تمرکز کردن بکشید و موضوع را به ذهن ناخودآگاه تان بسپارید تا کار خودش را انجام دهد. مطمئن باشید با این کار لطف بزرگی هم به خود و هم به حل مسئله کرده اید.
شاید بگویید آوگوست ککوله، بنزن، ذهن خودآگاه و ذهن ناخودآگاه چه ربطی به بالابردن تمرکز دارد! این که ربطی به افزایش تمرکز و قدرت ذهن ندارد! شاید حق با شما باشد. اما شما به این سوال من پاسخ بدهید؛ اصولا ما انسان ها برای چه به تمرکز نیاز داریم؟ پرا باید ذهن مان را کنترل کنیم؟ بله درست است، برای خروجی مطلوب گرفتن از انجام کارها. پس به من اطمینان کنید و STOP OVERTHINKING ! ( به موضوع بیش از حد فکر نکنید.) بگذارید تمرکز راهش را از بین ذهن خودآگاه و ناخودآگاه تان پیدا کند.
مدارک و شواهد موجود به نفع تمرکز
ما که تا اینجا با شما بوده ایم یقینا بعد از این هم شما را رها نمی کنیم. برایتان چند منبع خوب آورده ایم که می توانید با مطالعه ی آن ها اطلاعات تان را کامل کنید تا مبادا زندگی تان قربانی عدم تمرکز شود. باز هم بهانه می آوردید؟ بسیار خب! همچنین چند پادکست برای افزایش تمرکز معرفی می کنیم تا مبادا چشمان عزیزتان خسته شوند. ما شما را دوست داریم و همه جوره به فکر شما هستیم .
* تکنیک های تسلط بر ذهن نوشته ی آنتونی رابینز
* تمرکز نوشتهی دانیل گلمن
میتوانید نسخهی الکترونیکی این کتاب ها در نرم افزار طاقچه جستجو کنید.
* پادکست تمرکز لیزری
این پادکست را در نرم افزار فیدیبو گوش دهید و لذت ببرید.
حکم نهایی برای افزایش تمرکز
الان که شما ۹ قاتل تمرکز را شناسایی کرده اید، وقت آن است که با پنبه سرشان را ببرید(مراقب باشید در این میان انگشت خودتان قطع نشود! )
در این مقاله معنای تمرکز و راههای افزایش تمرکز را به خوبی یاد گرفتید؛ متوجه شدید که در هنگام انجام کار و مطالعه باید شش دانگ حواس تان را جمع کنید. باید به سلامت جسم و فکرتان اهمیت بدهید. باید با طبیعت آشتی کنید و زمان هایی را دور از فضای مجازی بگذرانید. نباید ناکامی های گذشته و نگرانی های آینده شما را از پابیندازند.
گاهی اوقات موفقیت و آرامش در رها کردن است؛ چه بسا هرچه بیشتر به سمت چیزی حرکت کنید آن چیز با سرعت بالاتری از شما دوری کند. برای کارهای تان برنامه ریزی کنید، الویت بندی کنید، اقدام کنید، بازخورد بگیرید و آن را اصلاح کنید تا به نتیجه برسید. مراقب باشید در این مسیر با فکر و خیال های بیهوده خودتان را بیش از حد درگیر نکنید که سرانجامی ندارد.
راستی اگر شما هم به کسی در پرونده ی قتل تمرکز مضمون هستید، حتما پایین همین مطلب ما را در جریان بگذارید. بیایید با کمک یکدیگر این قاتلین را دستگیرکنیم و برای همیشه از شرشان خلاص شویم.
نوشتهشده توسط مهلاعیدی
بدون دیدگاه