دنیای فریلنسری و هر چیزی که باید بدانید

دنیای فریلنسری

فهرست مطالب

شاید دور و برتان افراد فریلنسری را دیده باشید. این افراد گاهی از دور شرایط بسیار خوبی دارند. حتی گاهی شما هم وسوسه شده اید که فریلنسر شوید. در این مقاله می خواهیم اطلاعات کاملی در مورد همین موضوع یعنی فریلنسری به شما بدهیم که بتوانید با دید بهتر و اطلاعات کامل تر برای آینده کاریتان تصمیم بگیرید. از کجا معلوم شاید شما هم به لیست افرادی که با یک لپ تاپ و اینترنت در سفر مشغول به کسب درآمد هستند اضافه شدید 🙂

راستش را بخواهید به این سادگی و راحتی هم نیست، هر شغلی مشکلات خاص خودش را دارد. به طور مثال وقتی با کارفرمایی کار می‌کنید که فرسنگ‌ها از شما فاصله دارد، چطور باید دستمزد خود را بگیرید؟ چطور قرارداد ببندید که کلاه سرتان نرود؟ یا اصلا اولین پروژه‌های خود را چگونه بگیرید؟

با من همراه شوید تا قدم به قدم هرآن چیزی که برای فریلنسر شدن نیاز دارید، به شما بگویم.

  • فریلنسرینگ چیست؟ فریلنسر کیست؟
  • دورکاری همان فریلنسری است؟
  • مقایسه فریلنسری با کارمندی (مزایا و معایب)
  • تعدادی از مشاغل فریلنسری
  • چگونه برای ورود به دنیای فریلنسری آماده شویم؟
  • ۶ اصل اساسی و ۴ راهکار مهم برای گرفتن پروژه فریلنسری
  • باید قرارداد ببندیم؟ (جنبه‌های قانونی کار)
  • فریلنسری در ایران
  • معرفی سایت‌ داخلی و خارجی برای گرفتن پروژه‌های فریلنسری
  • دستمزد و درآمد فریلنسری
  • چطور از سایت‌های خارجی پول دریافت کنیم؟
  • بایدها و نبایدهای فریلنسری

کشورهایی که بیشترین درصد افزایش تعداد فریلنسر را در سال‌های گذشته داشته‌اند:

فریلنسری در کشورهای مختلف

فریلنسرینگ چیست؟ فریلنسر کیست؟

فریلنسرینگ در لغت به معنای آزاد کاری و فریلنسر به فردی گفته می‌شود که تعهد بلند مدت به هیچ شرکت و موسسه‌ای ندارد و به صورت پروژه‌ای و قراردادهای کوتاه مدت برای یک مجموعه یا شرکت کار می‌کند.

فریلنسر در واقع خود اشتغال است و به قول معروف آقا بالاسر ندارد.

فریلنسرها به صورت پاره‌وقت و پروژه‌ای با شرکت‌هایی که به تخصص آنها نیازمند هستند، کار می‌کنند. آنها می‌توانند از طریق سایت‌های معتبر و انجمن‌ها به صورت کاملا مستقل مشغول فعالیت هستند.

در نتیجه نحوه‌ی همکاری آنها با توجه به شرایط متفاوت است.

شغل فریلنسری مانند همه‌ی شغل‌ها مزایا و معایب خودش را دارد؛ که نکات مثبت آن به نکات منفی‌اش می‌چربد.  به همین دلیل است که هر سال به تعداد فریلنسرهای دنیا اضافه می‌شود. مخصوصا از زمان شروع پاندمی کرونا تعداد فریلنسرها در جهان به شدت افزایش پیدا کرد. در حال حاضر بیش از ۱ میلیارد فریلنسر در جهان وجود دارد. این عدد به این معنی است که ۳۰ درصد از کل نیروی کار در جهان فریلنسر هستند.

دورکاری همان فریلنسری است؟

از زمانی که پاندمی ویروس کرونا شیوع پیدا کرد، بیشتر کلمه دورکاری را می‌‌شنویم. کارمندان یک شرکت می‌توانند از خانه به صورت دورکاری کار کنند، در حالی که استخدام هستند یا تعهد بلند مدت به یک مجموعه دارند. افرادی که استخدام و دورکار هستند، به شرکت و افراد شرکت وابسته هستند و به تمام زیرساخت‌های شرکت مانند رمزهای عبور، لیست مشتریان و… دسترسی دارند.

الان متوجه تفاوت دورکاری با فریلنسر شدیم. پس الزاما هر فرد دورکاری نمی‌تواند به صورت فریلنسرینگ و مستقل کار کنند، اما تمام فریلنسرها به صورت دورکاری پروژه‌های خود را انجام می‌دهند.

فریلنسری و دورکاری

مقایسه فریلنسری با کارمندی (مزایا و معایب)

در ادمه فریلنسرینگ را با کارمندی مقایسه می‌کنیم و مزایا و معایب فریلنسری را می‌گوییم. بی‌شک این شغل هیجان‌انگیز فریلنسری معایب خودش را دارد که دو مورد از مهمترین معایب آن، نداشتن ثبات کاری و امنیت مالی است.

نمی‌خواهم شما را بترسانم، اما اگر می‌خواهید پا به این عرصه بگذارید، حتما چشمانتان را باز کنید. به مزایا و معایب آن آگاه شوید و سپس گام اول را محکم و استوار بردارید. راستی یک مقاله با عنوان «فریلنسری یا کارمندی» هم داریم که قطعا خواندنش برایتان مفید است.

مزایای فریلنسری در مقایسه با کارمندی:

۱. کنترل سرنوشت در دستان خودتان

چیزی بزرگتر از اینکه بتوانید سرنوشت خود را کنترل کنید داریم؟ شما می‌توانید انتخاب کنید کی، کجا، چه ساعتی، چه مقدار کار کنید و کنترل تمام زندگی خود را دارید.

البته این موضوع می‌تواند برای افرادی که همیشه بقیه را مقصر اتفاقات و مشکلات خود می‌دانند کمی ناراحت کننده باشد، چون در این کار نتیجه‌ی تمام اتفاقات، چه خوب و چه بد حاصل تصمیمات شماست.

مزایای فریلنسری

۲. رئیس شما هستید

بله، اشتباه نخواندید، شما رئیس خودتان هستید و به عنوان یه فرد مستقل با افراد و کارفرماها مذاکره می‌کنید و قرارداد می‌بندید. اگر به هر دلیلی از همکاری با فردی خوشتان نمی‌آید یا نمی‌توانید با او کنار بیاید، همکاری نمی‌کنید و مشتری خود را تغییر می‌دهید.

دیگر نیازی نیست برای سفر رفتن یا کارهای دیگر منتظر گرفتن مرخصی باشید، هر روز می‌خواهید اراده می‌کنید و چمدان می‌بندید.

۳. انتخاب کارفرما با خودتان

وقتی فریلنسرینگ برای اول بار مطرح شد، منظور دقیقا همین بود که افراد خوشان تصمیم بگیرند علاقه دارند، با چه کسانی کار کنند و کارفرما یا همکارانشان را خودشان انتخاب کنند.

شاید در پروژه‌های اول مجبور باشید با مبلغ پایین کار کنید یا در انتخاب کارفرما نتوانید آزادانه عمل کنید، اما حتما در آینده‌ای نزدیک با بالاتر رفتن تخصص و مهارت‌هایتان دست شما در این مورد بسیار باز خواهد بود.

۴. انعطاف پذیری در کار

کار در سفر، کار در خانه، کار در کافی‌شاپ یا هر جای دیگر احتمالا اولین چیزی بوده که نظر شما را نسبت به فریلنسری جذب کرده است. شما می‌توانید هرجا که می‌خواهید و هر زمان از شبانه‌روز کار کنید.

اگر فردی هستید که در سکوت شب تمرکز و بازده بیشتری دارید، می‌توانید شب تا صبح بیدار بمانید و کار کنید. زمان کار با شماست. البته یادتان نرود باید تا زمان تحویل پروژه کار را به اتمام برسانید.

انعطاف پذیری در کار فریلنسری

۵. خداحافظی با کاغذ بازی‌های اداری

به دنیای عاری از نوشتن صورت جلسه، جلسات طولانی برای ارزیابی، نوشتن خلاصه کارکرد ماهانه و هزار و یک کاغذ بازی دیگر خوش آمدید! این مورد واقعا موهبت الهی است و از تلف شدن زمان شما و انرژی روانی که برای این کارها هدر می‌رود، جلوگیری می‌کند.

۶. درآمد بی حد و مرز

با پیشرفت در تخصص و مهارت خود می‌توانید بسیار بیشتر از حقوق ثابتی که دریافت می‌کردید درآمد داشته باشید. البته که فکر نکنید کارفرماها هزینه‌ی بیشتری برای شما می‌پردازند، بلکه آنها از دادن هزینه‌هایی مانند بیمه برای شما معاف هستند و برای آنها کار کردن با شما بسیار به‌صرفه است.

۷. ایجاد درآمد ارزی

این مورد برای ما ایرانی‌ها که در حال حاضر ارزش پول بسیار پایینی داریم بسیار مناسب است. البته برای داشتن درآمد ارزی، باید به زبان انگلیسی مسلط باشیم و بتوانیم با فعالیت در پلتفرم‌های خارجی با کارفرماهای خارجی آشنا شویم و پروژه بگیریم. در ادامه چند سایت معتبر که می‌توانید در آن پروژه‌های خارجی بگیرید معرفی میکنم.

می‌خواهم در اینجا مثالی از درآمد ارزی بزنم تا متوجه معجزه‌ی آن شوید. اگر شما  پنج پروژه در ماه بگیرید و خیلی هم سرتان را شلوغ نکنید. می‌توانید در حدود ۲۰۰۰ دلار درآمد داشته باشید. اگر با دلار ۳۰ هزار تومن (که البته الان دلار بالاتر از این عدد است) حساب کینم، می‌توانید ۶۰ میلیون تومان پول رایج مملکت درآمد داشته باشید.

مقاله پیشنهادی: «اسرار درآمد دلاری با فریلنسری»

درآمد ارزی از فریلنسری

۸. معاف از پرداخت مالیات

اگر تا امروز نیاز به جواز کسب داشتید یا می‌خواستید شرکتی تاسیس کنید حتما سر و کارتان به اداره مالیات، دارایی، شهرداری،اداره بهداشت، اتحادیه‌های اصناف و…افتاده است.

در فریلنسرینگ نه تنها از پرداخت مالیات معاف هستید، بلکه اصلا نیازی نیست با این اداره‌ها سر و کله بزنید. به عنوان فردی که درگیر این سازمان‌ها بوده‌ام، به شما می‌گویم که از خوشبخت‌های روزگار هستید.

۹. کنترل مقدار پیشرفت

اگر تا بحال کارمند شرکتی بوده‌اید، حتما به شما هم کارهای پیش پا افتاده داده‌اند. حتما در حال انجام کار صد دفعه به خودتان گفته‌اید «چرا باید این کارهایی که یک فرد عادی بدون هیچ تخصصی می‌تواند، انجام دهد را به من داده‌اند». در فریلنسری خبری از این کارها نیست.

شما می‌توانید انتخاب کنید فقط در پروژه‌های حرفه‌ای شرکت کنید و هر روز سطح خود را ارتقا دهید و حرفه‌ای‌تر شوید.

بعضی از مزایای فریلنسری واقعا لذت‌بخش است و آدم را قلقلک می‌دهد که هر چه سریعتر پا به این راه پر‌پیچ و خم فریلنسری بگذارد. برای شما چگونه است؟ کدامیک از مزایا شما را قلقلک داد و به فکر فرو برد؟

معایب فریلنسری در مقایسه با کارمندی:

 ۱. نبودن تضمین برای درآمد ثابت

اولین موردی که باعث می‌شود خیلی از افراد وارد این شغل نشوند، دقیقا همین مورد است. زیرا شما درآمد سالیانه‌ی مشخصی ندارید. پس قبل از انتخاب حوزه‌ی تخصصی خودتان در نظر داشته باشید که پروژه‌های بسیاری در آن زمینه وجود دارد و می‌توانید روی آنها حساب کنید.

معایب فریلنسری

 ۲. از تنبلی خبری نیست!

برای اینکه نام خود را به یک برند تبدیل کنید، نیاز دارید که پشتکار بسیاری داشته باشید. ساختن یک برند معروف و خوب کار آسانی نیست اما نتیجه‌ی آن بسیار شیرین است.

باید بتوانید مهارت‌های توسعه فردی خود را افزایش دهید. در بسیاری از زمینه‌ها مهارت کسب کنید و مهم‌تر از همه، باید بتوانید مدیریت کنید که تمام این موارد را به موقع و سر وقت انجام دهید. اگر می خواهید گرفتار اهمال کاری یا تنبلی نشوید پیشنهاد می کنم مقاله «۱۲ راهکار موثر برای درمان اهمال کاری» را هم مطالعه کنید.

تنبلی نکردن در فریلنسری

 ۳. از مزایای کارمندی خبری نیست!

شما هیچ بیمه درمانی، بازنشستگی، مرخصی استعلاجی با حقوق ندارید. هر زمان کار نکنید، خبری از درآمد نیست. پس اگر قصد فریلنسر شدن دارید، از ابتدای کار باید برای دوران بیماری یا اتفاقات غیر منتظره پس‌انداز کنید. می‌توانید برای خودتان را به صورت آزاد بیمه کنید و از خدمات درمانی و حقوق بازنشستگی بهره‌مند شوید.

حتما برای اطلاع از جزییات بیمه آزاد به مراکز تامین اجتماعی مراجعه کنید. حواستان باشد که شاید الان در دوران اوج خود هستید و نیازی به بیمه ندارید. اما ضرب‌المثل معروفی داریم که می‌گوید «همیشه در به یک پاشنه نمی‌چرخد»، پس حواستان به دوره‌های سخت زندگی هم باشد.

۴. احتمال منزوی شدن در کمین شما

کارمندان از صبح با همکاران خود هستد. ناهار را با هم صرف می‌کنند و زمانی را با هم سپری می‌کنند. اما اکثر فریلنسرها به‌تنهایی، در خانه یا دفتر کار در حال کار کردن هستند. مخصوصا اگر فرد درونگرایی هستید، به این مورد بیشتر توجه کنید.

البته برای مقابله با این مشکل، راه‌حل‌های بسیاری وجود دارد. دیدار دوستانتان را فراموش نکنید. حتی می‌توانید در فضای مجازی فعال باشید و در آنجا دوستان زیادی پیدا کنید و جمع‌های دوستی جدیدی شکل دهید.

معایب فریلنسری

۵. امنیت شغلی پائین

قطعا ممکن است زمان‌هایی باشد که هیچ پروژه‌ای نداشته باشید و نگران هزینه‌های خود، وام‌ها، اجاره خانه شوید. فریلنسری با نوسان درآمد همراه است، پس زمان‌هایی که درآمد بسیار بالایی دارید به فکر ماه‌های آینده‌ی خود باشید و پس‌انداز کنید تا زمانی که پروژه‌ای ندارید بتوانید دوام بیاورید.

در حین انجام کارهایی که الان در دست دارید، حواستان به گرفتن پروژه‌های بعدی و بازاریابی برای آن باشید. منتظر نمانید یک پروژه تمام شود و بعد به سراغ پروژ‌های بعدی بروید.

 ۶. سر در آوردن از همه چیز

درست است که شما ریئس خودتان هستید اما این موضوع معایبی هم دارد. شما باید در بسیاری از زمینه‌ها اطلاعات داشته باشید. باید بدانید چگونه خودتان را معرفی کنید که بتوانید پروژه بگیرید، چطور قرارداد ببندید، چطور هزینه‌ها را مدیریت کنید، چطور بفروشید.

در ادامه چند دوره کوتاه و مفید برای تعدادی از این موارد معرفی می‌کنم که می‌توانید از آنها استفاده کنید.

 ۷. نبود شرایط مناسب برای کار در خانه

اگر در خانه‌ای زندگی می‌کنید که همیشه رفت و آمد زیاد است یا خواهر و برادر کوچک‌تر از خود دارید و نمی‌توانید تمرکز کنید باید به فکر مکان مناسب برای کار کردن باشید.

نبود شرایط کار در خانه برای فریلنسران

 ۸. رقابت با دیگران

در ابتدا می‌توانید با یک تخصص شروع به کار کنید. اما باید بدانید برای اینکه از کارفرما مبلغ بیشتری درخواست کنید، باید تخصص‌های دیگری یاد بگیرید و مهارت خود را بالا ببرید.

آموزش خوب در یادگیری بسیار موثر است اما یادتان باشد، تنها موردی که می‌تواند مهارت شما را بالا تجربه است. هر چه تجربه بیشتر شود، برای شما یک مزیت رقابتی محسوب می‌شود که می‌توانید به راحتی با رقبای خود رقابت کنید و درآمد بیشتری کسب کنید.

درست است که از مزایای کارمندی خبری نیست و قرار نیست با فریلنسر شدن تنبلی کینم، اما از نظر نویسنده با وجود معایبی که گاهی برای آدم عذاب‌آور است باز هم فریلنسری شغل ایده‌آلی است. از نظر شما چطور است؟ می‌توانید برای لذت بردن از این شغل جذاب با مشکلات و معایب فریلنسری کنار بیایید؟

تعدادی از مشاغل فریلنسری

در اینجا تعدادی از مشاغلی که در فریلنسر‌ی رایج‌تر هستند را نام می‌برم. ممکن است برخی از آنها برای شما نا‌آشنا باشد . با سرچ در گوگل به راحتی می‌توانید در مورد آنها بیشتر بدانید. اگر هنوز زمینه کاریتان را مشخص نکرده اید بهتر است ابتدا استعدادهای خودتان رو پیدا کنید. مقاله «۱۰ روش علمی و کاربردی استعدادیابی» شروع خوبی است.

  • برنامه نویسی
  • طراحی سایت
  • دیجیتال مارکتینگ
  • نویسندگی
  • عکاسی
  • ترجمه
  • آموزش آنلاین
  • تولید محتوای تصویری
  • ادمین شبکه‌های اجتماعی
  • طراحی لوگو
  • گویندگی
  • انواع مشاوره
  • دیتا اینتری
  • تله مارکتینگ
  • دستیار مجازی
  • مدیریت نیروی انسانی

اتفاقا دو مقاله هم در مورد کسب درآمد در خانه داریم که دقیقا مخصوص شماست:

راه اندازی کسب و کار خانگی برای خانم ها

۸ روش برای کسب درآمد در خانه

چگونه برای ورود به دنیای فریلنسری آماده شویم؟

یک لیست از تمام مهارت‌هایی که دارید و مهارت‌هایی که می‌توانید از پس آن بربیاید، آماده کنید. برای نوشتن لیست هیچ مهارتی را حذف نکنید یا نگویید «این مهارت که بدرد نمی‌خورد».

بعد از نوشتن لیست به علایق و نقاط قوت خود توجه کنید. اگر نمیدانید که از چه چیزی لذت می‌برید یا نمی‌دانید وارد کدام حوزه شوید، به شما پیشنهاد می‌کنم دوره رایگان ایکیگای را حتما ببینید.

بعد از نوشتن لیست سری به بازار بزنید و ببینید کدام از مهارت‌هایی که شما دارید، بابت کدامیک بیشتر پول می‌دهند. تعارف که نداریم، در این دوره زمانه پول حرف او را می‌زند. پس بعد از علاقه و لذت بردن از کار، مهمترین اصل پولساز بودن یک مهارت است. پس بازار را ارزیابی کنید و ببینید کدام مهارت بیشتر خواهان دارد.

در کنار این مورد سعی کنید، مهارتی را انتخاب کنید که قابل توسعه باشد. قابل توسعه بودن یک مهارت باعث می‌شود در آینده بتوانید کارتان را گسترش دهید و درآمد خود را افزایش دهید.

یادتان نرود که یک معلم یا همراه یا کسی که خودش الان فریلنسر است، می‌تواند کمک بسیاری به شما کند. پس اگر در دوستان و آشنایان خود فریلنسر دارید، برای شروع از او کمک بگیرید و از تجربه‌هایش استفاده کنید.

در شبکه‌های اجتماعی هم افراد بسیاری را می‌توانید پیدا کنید که فریلنسر هستد.

حواستان باشد که بعضی از مشاغل امکان فریلنسر شدن ندارد. به طور مثال فکر کنید شما یک پرستار هستید. آیا می‌توانید به صورت دورکاری از بیماران خود مراقبت کنید؟ جواب بسیار واضح هست: خیر!

شاید در آینده‌ای نه چندان دور مشاغلی که فکرش را هم نمی‌کنیم فریلنسر شوند اما در حال حاضر بیشتر شغل‌هایی که با فضای دیجیتال سر و کار دارند، به صورت دورکاری قابل انجام هستند.

به طور مثال یک برنامه‌نویس ماهر بسیار راحت‌تر از فردی که در مورد فرش‌های دست‌باف ایران اطلاعات گسترده‌ای دارد، می‌تواند شغل دلخواهش را پیدا کند. باید واقع بینانه فکر کنیم و حواسمان باشد که مردم چقدر بابت کاری که انجام می‌دهیم یا مهارتی که داریم، حاضر هستند هزینه کنند!

۶ اصل اساسی و ۴ راهکار مهم برای گرفتن پروژه فریلنسری

اگر یک فریلنسر حرفه‌ای هستید این قسمت برای شما کاربردی ندارد. اما خطاب به مبتدی‌ها و کسانی که تازه  کار خود را شروع کرده‌اند میگویم «بله، من هم می‌دانم که گرفتن پروژه مخصوصا در ابتدای کار بسیار سخت است و به آن آگاه هستم». ولی به عنوان یک فریلنسر باید سعی کنید، تمام مهارت‌های خود را به کار بگیرید و بتوانید پروژه‌های خوب  گرفته و با موفقیت آنها را به اتمام برسانید.

قبل از گفتن راهکارها، ۶ اصل مهم در فریلنسری هست که باید آنها را بدانید و باور کنید. کلمه به کلمه با من همراه شوید تا از رقبای خودت ۶ قدم جلوتر باشید.

اصل اول: قیمت را نصف اما زمان را دوبل حساب کنید!

در نگاه اول اصلا منطقی نیست! شاید فکر کنید؛ چرا باید برای کاری که برای آن وقت می‌گذارید، باید قیمت را نصفه حساب کنید! اصل اول تنها در صورتی برای شما صدق می‌کند، که تازه‌کار هستید. پس برای شروع باید ابتدا اعتماد‌به‌نفس پیدا کنید و خودتان را باور کنید که از پس کارها بر می‌آیید.

برای اینکه بتوانید پر قدرت ادامه دهید، باید شناخته شوید و با افراد زیادی ارتباط برقرار کنید و شبکه‌سازی کنید تا بتوانید پروژه‌های مناسب بگیرید.برای شبکه‌سازی در راهکار چهارم توضیحاتی داده‌ام. پس در ابتدا در بند قیمت نباشید، فعلا چیزهای مهمتری هست که باید حواستان به آنها باشد.

اصل دوم: زبان یاد بگیرید!

یادگیری زبان برای فریلنسری

درست است که یادگیری زبان انگلیسی می‌تواند در درآمد شما تاثیر بسیار زیادی بگذارد، اما دلیل اصلی یاد گرفتن زبان انگلیسی این است که شما به مرجع بی‌پایان آموزش‌های متنوع دسترسی پیدا می‌کنید. شما می‌توانید در این دنیایی که روزانه تکنولوژی پیشرفت می‌کند، به طور مرتب خود را به‌روز نگه دارید.

از کشورهای اطراف غافل نشوید! در کشورهای عربی، آذربایجان، ترکیه، گرجستان، کارفرماهای زیادی وجود دارند که به نیروی کار نیاز دارند. می‌توانید با یاد گرفتن زبان این کشورها به خوبی پروژه بگیرید. پس یاد گرفتن زبان را از همین امروز نه، از همین لحظه شروع کنید.

اصل سوم: برنامه ریزی را فراموش نکنید!

علاوه بر کیفیت کاری که انجام می‌دهید، تحویل به موقع برای کارفرما مهم است. حواستان باشد که این مورد در رضایت کارفرما بسیار اثر گذار است و رضایت کارفرما جزئی از رزومه شما را تشکیل می‌دهد. پس برنامه‌ریزی اصولی و صحیح را یاد بگیرید و پروژه‌ها بر طبق برنامه پیش ببرید تا بتوانید سر موعد تحویل دهید.

برای برنامه‌ریزی صحیح لازم است تکنیک‌هایی را رعایت کنید که می‌توانید آن‌ها در مقاله‌ی ۷ تکنیک ساده و اصولی بخوانید. برای رعایت این اصل مهم پیشنهاد می‌کنم حتما به این مقاله سر بزنید. به علاوه اینکه اگر بخواهید به کارهایتان برسید نیاز است که مدیریت زمان را هم یاد بگیرید و روی آن کار کنید. برای شروع به شما پیشنهاد می کنم مقاله مدیریت زمان به سبک افراد موفق را حتما مطالعه کنید.

برنامه ریزی در فریلنسری

اصل چهارم: ترس در فریلنسری معنایی ندارد!

اگر برای گرفتن پروژه‌ای که در آن تخصصی ندارید می‌ترسید، ترس شما کاملا منطقی و به جا هست. اما روی صحبت من با کسانی هست که تخصص لازم و کافی دارند، اما از گرفتن پروژه میترسند.

می‌خواهم به شما بگویم نه تنها از گرفتن پروژه نترسید؛ بلکه پروژه‌های بزرگ بگیرید. کاری که باید بکنید این است که پیشنهاد خود را به کارفرما بدهید، حتی اگر پیشنهاد شما رد شود، اتفاق مهمی رخ نداده. پس شروع کنید.

مقاله های پیشنهادی:

از نه گفتن و شنیدن نترسید!

با شکست دوست شو

اصل پنجم: اهمیت توضیحات پروژه

اگر از جمله آدم‌هایی هستید که به جزئیات بی‌توجه هستید، به شما توصیه می‌کنم به این مورد خاص توجه ویژه کنید که به ضررتان تمام نشود.

خیلی از فریلنسرها فقط عنوان‌های پروژه‌ها را می‌خوانند و به جزئیات آن توجه نمی‌کنند. این افراد بعد از پیشنهاد مبلغ متوجه می‌شوند که با جزئیات بسیاری مواجه هستند که با مبلغ پیشنهادی آنها اصلا به صرفه نیست. حتی ممکن است، در جزئیات کار مواردی گفته شده که اصلا در تخصص آنها نیست.

اصل ششم: همه کاره باشید!

منظور این نیست که در همه‌ی کارها تخصص داشته باشید. اما شما نیاز دارید که مهارت‌های مهمی مانند مذاکره، بازاریابی، مدیریت پروژه، مشاوره مدیریت، امور بیمه‌ای و حسابداری را بدانید.

برای یادگیری این موارد زمان کوتاهی نیاز دارید، چون شما قرار نیست در این مباحث تخصص پیدا کنید. از کتاب‌های کوتاه یا سایت‌های مرجع شروع کنید و یاد بگیرید.

در ادامه می‌خواهم چهار راهکار برای گرفتن پروژه بگویم که برای شروع بسیار مناسب هستند. بسته به شرایط خودتان و اینکه با کدامیک از راهکارها راحت‌تر هستید شروع کنید. یادتان نرود که مهم شروع کردن است، اما نظر من را می‌خواهید از راهکار چهارم غافل نشوید که از همه کارسازتر است.

مهارت های موردنیاز برای فریلنسری

راهکار اول: گرفتن پروژه از سایت‌های فریلنسرینگ

در بیشتر مقالات این مورد اولین راهکاری ست که گفته می‌شود و البته بی‌علت هم نیست. شما از طریق این سایت‌ها، در سریع‌ترین زمان بدون هزینه‌ی تبلیغات و جذب پروژه و تنها با پرداخت حق عضویت می‌توانید پروژه بگیرید. می‌دانم که احتمالا می‌گویید مگر گرفتن پروژه در این سایت‌های فریلنسری به این سادگی است؟ می‌خواهم به دو نکته ریز اشاره کنم که قدم بزرگی برای گرفتن پروژه از این طریق است.

نکته ریز اول: رزومه خوب

آماده کردن یک رزومه خوب را که همه می‌دانیم! اما نکته ریز آن در محتوای رزومه است. اگر تازه‌کار هستید و حتی هیچ نمونه کاری ندارید، پروژه‌ای برای خودتان تعریف کنید و آن را به نحو احسن انجام دهید.

چند مورد از این پروژه‌ها را در رزومه خود قرار دهید. اگر طراح سایت یا برنامه‌نویس هستید، سعی کنید پروژه‌هایی در رزومه‌ی خود بگذارید که الان فعال هست و کارفرما امکان بازدید از آن را دارد. علاوه بر ارسال رزومه گاهی نیاز است که یک جلسه تحت عنوان مصاحبه شغلی با کارفرما داشته باشید که برای آن هم یک عالمه نکته آموزشی در مقاله «نکات موفقیت در مصاحبه شغلی: ۲۱ تکنیک طلایی» به شما گفته ایم.

نکته ریز دوم: پروفایل کاربری

پروفایل کاربری هر چه واقعی‌تر، جلب اعتماد کارفرما راحت‌تر. ما کل کارها را قرار است به صورت آنلاین انجام دهیم. پس اگر خودتان را جای کارفرما بگذارید؛ ترجیح می‌دهید با فردی واقعی با چهره‌ای مشخص صحبت کنید، یا کسی که عکس لوگو خودش یا چنین چیزی روی پروفایلش قرار داده؟ علاوه بر این هر مهارت کوچک و بزرگی که دارید، در پروفایل خود بنویسید. شاید کارفرما به حیطه‌ی تخصص شما اشراف ندارد و دیدن هر کدام از مهارت‌های شما، هر چند کوچک او را جذب کند.

راهکار دوم: سایت شخصی خودتان را استارت بزنید

بعد از گذر از پله‌های ابتدایی فریلنسرینگ، سعی کنید در اولین فرصت برای خود یک وب‌سایت شخصی راه‌اندازی کنید. این کار باعث می‌شود کم‌کم نام شما به یک برند تبدیل شود و همه با شما آشنا شوند. محتوای سایت شخصی خود را فقط با نمونه کار پر نکنید. چون نمونه کارهای شما در رزومه شما هم هست. علاوه بر نمونه کار، رضایت‌های کارفرماهای قبلی، تجربه‌های قبلی که کسب کردید را می‌توانید در وب‌سایت بگذارید. حتی می‌توانید در مورد حیطه‌ی کاری خود آموزش‌هایی بگذارید و با این شیوه از موتورهای جستجو، ورودی سایت خود را افزایش داده و معروف‌تر شوید.

راهکار سوم: ترفند شبکه‌های اجتماعی

اینستگرام، یوتیوب، توئیتر، از این شبکه‌ها غافل نشوید! شاید فکر کنید این شبکه‌ها فقط برای وقت‌گذرانی خوب است اما اینطور نیست. با تولید محتوا در این شبکه‌ها می‌توانید افرادی که در حیطه‌ی کاری شما کار می‌کنند را جذب کنید و با آنها تعامل داشته باشید. از این طریق می‌توانید کارفرماهای خوبی پیدا کنید.

برای حرفه‌ای تر شدن روی توئیتر و یوتیوب بیشتر سرمایه‌گذاری کنید. این دو شبکه بیش ‌از اینستگرام شما را حرفه‌ای نشان می‌دهد.

معرفی در شبکه های اجتماعی برای فریلنسران

راهکار چهارم: لینکدین

این شبکه‌ی اجتماعی را به خاطر اهمیت بسیار آن به صورت جدا نام بردم تا توضیحاتی در موردآن بدهم.

لینکدین یک شبکه‌ی اجتماعی برای ارتباط با کارفرماهای حرفه‌ای است. در واقع این شبکه‌ی اجتماعی برای ارتباطهای تجاری بین افراد شکل گرفته.

می‌توانید از طریق آن با افراد شبکه‌سازی کنید و پروژه‌های خوبی بگیرید. چند مورد کوتاه از مزیت‌های لینکدین می‌گویم که با معجزه‌ی این شبکه‌ی اجتماعی بیشتر آشنا شوید.

  • گسترش ارتباطات، شبکه‌سازی و پیدا کردن مشتری‌های احتمالی
  • دریچه‌ای بزرگ برای دسترسی به کارفرمایان در تمام نقاط دنیا
  • وجود افراد متخصص و حرفه‌ای و استفاده از تجربیات آنها
  • امکان ارتباط با افرادی که در حوزه تخصص شما کار می‌کنند.
  • اطلاع از آخرین پیشرفت‌های کاربران را در حیطه کاری‌شان
  • امکان ارتباط با دوستان و آشنایان خود برای گرفتن پروژه
  • طراحی رزومه و گذاشتن در اختیار کارفرما به صورت رایگان

معرفی در لینکدین برای فریلنسران

باید قرارداد ببندیم؟ (جنبه‌های قانونی کار)

کم‌رنگ‌ترین جوهرها از پررنگ‌ترین حافظه‌ها قوی‌تر هستند!

در کارهای فریلنسری، معمولا کارفرما و فریلنسر بر حسب گفتگو و اعتماد به یکدیگر کار را شروع می‌کنند. اما برای کارهایی که پیچیده‌تر هستند و زمان طولانی‌تری دارند، بهتر است این کار را انجام دهید. برای جلوگیری از مشکلات احتمالی، قرارداد تنظیم کنید و طبق آن پیش بروید. در ادامه موارد مهم برای نوشتن قرارداد فریلنسری را گفته‌ام.

  • مشخص کردن دقیق کارهایی که قرار است انجام دهید

به عنوان مثال اگر برای طراحی سایت قرارداد بسته‌اید، نوشتن قرارداد و مشخص شدن محدوده‌ی کاری شما باعث می‌شود که دیگر مسئولیت سئوی سایت یا دیگر موارد با شما نیست.

  • میزان دستمزد و نحوه‌ی پرداخت آن به صورت مشخص

مهمترین بخش قرارداد همین مورد است. جنگ اول به از صلح آخر! در همان ابتدا مشخص کنید به چه صورت می‌خواهید دستمزد بگیرید.

می‌توانید پیش پرداخت بگیرید یا به صورت مرحله به مرحله تسویه حساب کنید.

  • تعیین مدت زمان انجام کار

زمان تحویل کار حتما برای کارفرما اهمیت بسیاری دارد. پس حتما زمانی را مشخص کنید که بتوانید در آن مدت کار را به اتمام برسانید.

  • رازداری و حفظ اطلاعات محرمانه

هر شرکت یا مجموعه‌ای اطلاعات محرمانه‌ای دارد که حفط محرمانگی آنها بسیار مهم هست. بعضی مواقع برای نقض این مورد جریمه نقدی در نظر می‌گیرند. پس حواستان را بسیار جمع کنید.

  • نحوه ارائه خدمات پشتیبانی

زمانی که قصد داریم کالایی بخریم، خدمات پس از فروش آن بسیار اهمیت دارد. در نتیجه ممکن است کارفرما پس از اتمام کار نیاز به راهنمایی داشته باشد و به مشکلی بربخورد. باید به صورت واضح بیان شود در چه مواردی پشتیبانی می‌کنید و آیا این پشتیبانی شامل هزینه‌ای هست یا خیر؟

در نهایت سعی کنید قراردادهای شش ماهه ببندید که اگر پس از پایان شش ماه قصد افزایش قیمت داشتید، به مشکل نخورید. شاید فکر کنید نوشتن قرارداد اضافه‌کاری است، اما یادتان باشد این کار شما را بسیار حرفه‌ای‌تر نشان می‌دهد.

مسایٔل حقوقی در فریلنسری

فریلنسری در ایران

با همه‌گیر شدن استفاده از اینترنت و شبکه‌های اجتماعی، موقعیت کار برای فریلنسر‌ها بسیار زیاد شد و شرایط خوبی برای ‌آنها فراهم شد. ایران هم از این قاعده مستثنا نیست و در حال حاضر می‌توانید به راحتی و از راه دور کارفرما را پیدا کنید و بدون دیدار حضوری کار را انجام داده و درآمد داشته باشید.

در ایران با توجه به فرهنگ غالب بسیاری دختران نمی‌توانند بیرون از خانه کار کنند. علاوه بر آن بسیاری از مادران که فرزند دارند و باید در خانه از فرزندان خود مراقبت کنند. افرادی که در شهرهای دور افتاده یا روستاها زندگی میکنند به به شغل‌های خوب دسترسی ندارند. داشتن درآمد برای این افراد میسر نیست. با به وجود آمدن فریلنسری این افراد هم با تمام محدودیت‌هایی که دارند؛ می‌توانند از خانه کار کنند و درآمد داشته باشند.

مشکل دیگری که ممکن است ذهن شما را درگیر کند، فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی و طرح صیانت است.

نگران این موضوع نباشید، یادتان می‌آید که چطور از شبکه اجتماعی لاین به وایبر کوچ کردیم؟ و بعد از آن از وایبر به تلگرام کوچ کردیم؟ یادتان می‌آید چطور اینستگرام یکدفعه بین مردم محبوب شد؟

ممکن است فیلترینگ روی استفاده از این شبکه‌ها تاثیر بگذارد، اما هیچ‌وقت زمان به قبل از وجود این شبکه‌ها برنمی‌گردد. مردم یک شبکه‌ی اجتماعی دیگری پیدا می‌کنند که در آن فعالیت کنند و باز هم همه به آن شبکه‌ی اجتماعی کوچ می‌کنیم. تا زمانی که شبکه‌های اجتماعی وجود داشته باشند و اینترنت وجود داشته باشد، نیاز به افراد فریلنسر هم وجود دارد و فریلنسرها می‌توانند کار کنند.

اینکه شرایط اجتماعی کشور ممکن است، کوتاه مدت روی کار این افراد تاثیر بگذارد، غیرقابل انکار است. پس اگر در ایران کار می‌کنید، پس‌انداز کردن برای مواقع ضروری را از یاد نبرید.

معرفی سایت‌ داخلی و خارجی برای گرفتن پروژه‌های فریلنسری

 ۱. پونیشا

پونیشا یکی از سایت‌های معروف ایرانی برای گرفتن پروژه‌های فریلنسری است. عضویت در پونیشا و ۵ پیشنهاد اولی که به کارفرمایان می‌دهید، رایگان است. اما برای بعضی پیشنهاد‌ها باید هزینه‌ای بپردازید. در این سایت ۱۰ درصد از درآمد شما از پروژه‌ها متعلق به سایت است.

 ۲. کارلنسر

کارلنسر برای فریلنسری

یکی دیگر از سایت‌هایی که می‌توانید در آن پروژه‌ بگیرید، کارلنسر است. بستگی به پروژه‌هایی که می‌گیرید، در این سایت رتبه‌بندی می‌شوید تا کارفرما به راحتی بتواند نیروی مد نظر خودش را انتخاب کند. ثبت پروژه در این سایت برای کارفرمایان رایگان است.

مزیت دیگری که این سایت برای کارفرمایان دارد، گزینه‌ی حسن انجام کار است. تا زمانی که کارفرما تایید نکند که کار به درستی انجام شده، مبلغی برای فریلنسر واریز نمی‌شود. فریلنسر موظف است مشکلاتی که پروژه دارد را اصلاح و ویرایش کند.

 ۳. پارسکدرز

یکی دیگر از بهترین سایت‌ها از نظر فریلنسرها و کارفرمایان است. کارمزد این سایت برای کاربران آن بین ۸ تا ۱۰ درصد هست. ثبت‌نام در این سایت رایگان است اما اگر بخواهید پروژه‌های بهتر و بیشتری بگیرید، باید مبلغ مشخصی بپردازید.

پارسکدرز برای فریلنسری

 ۴. فریلنسر (Freelancer)

این سایت را میتوان به عنوان یکی از بهترین سایت‌های فریلنسری دنیا دانست. در حال حاضر بیش از ۵۰ میلیون فریلنسر در ۲۵۰ کشور دنیا در این سایت فعالیت دارند و بیش از ۲۰ میلیون پروژه انجام شده‌است. در سایت فریلنسر، فریلنسرهای شناخته شده ایرانی هم وجود دارند.

اگر به زبان انگلیسی مسلط باشید، می‌توانید با داشتن درآمد ارزی در سایت‌های خارجی، درآمد بالایی کسب کنید.

 ۵. آپ‌ورک (Upwork)

آپ ورک برای فریلنسری

سایت آپ‌ورک در سال ۱۹۹۸ ایجاد شد و بیش از ۲۰ سال است که از بهترین سایت‌های فریلنسری می‌باشد. ۱۶ میلیون فریلنسر فعال و حرفه‌ای در این سایت مشغول هستند.

ایجاد حساب در این سایت رایگان است. از مزیت‌های آن برای کارفرمایان این است که تا هنگامی که رضایت خود را از کار اعلام نکنند، مبلغی به حساب فریلنسر واریز نمی‌شود.

 ۶. فلکس ‌جابز (Flex jobs)

این سایت از سال ۲۰۰۷ فعالیت می‌کند. برای عضویت در این سایت باید مبلغ مشخصی را بپردازید. برا این کار اگر حساب پی‌پال تایید شده داشته باشید، ‌می‌توانید این مبلغ را با حساب پی‌پال خود پرداخت کنید.

در این سایت علاوه بر پروژه‌های فریلنسری، موقعیت های کاری ثابتی معرفی می‌شوند که برای استخدام در شرکت‌ها به صورت غیر حضوری می‌باشد.

دستمزد و درآمد فریلنسری

دستمزد فریلنسرها بر اساس مهارت و تحصص آنها، تجربه‌ای که طی سالیان به‌دست آورده‌اند و زمینه‌ای که کار می‌کنند متفاوت است. برخی از زمینه‌های کاری دستمزدهای بالاتری نسبت به بقیه دریافت می‌کنند.

بعضی از افراد بر اساس ساعتی که صرف کار می‌کنند، بعضی افراد روزانه و بعضی افراد پس از انجام کار مبلغ دستمزد را دریافت می‌کنند که مورد آخر کمی نیاز به تامل دارد.

بعضی افراد هستند که در ابتدای کار کل مبلغ را برآورد می‌کنند و مقداری را به عنوان پیش پرداخت دریافت می‌کنند.

برای قراردادهایی که مهم، پیچیده یا طولانی هستند قرارداد میبندند که در این صورت بر اساس آنچه در قرارداد نوشته شده، دستمزد به فریلنسر دریافت می‌شود.

معمولا با پیش بردن مرحله به مرحله‌ی پروژه، طی چند بار مبالغ دریافتی به فریلنسر داده می‌شود. اگر در سایت‌های داخلی پروژه بگیرید، معمولا بعد از انجام کار، سایت مبلغی به عنوان کامزد کسر می‌کند و مابقی را به شماره حسابی که در اکانت خود گذاشته‌اید، واریز می‌کنند.

چطور از سایت‌های خارجی پول دریافت کنیم؟

در بالا سه سایت خارجی معروف را معرفی کردم. بعد از دیدن این سایت‌های خارجی احتمال می‌دهم، به این فکر کنید که فرضا توانستید در این سایت‌ها پروژه بگیرید، چطور پولتان را دریافت کنید؟

در سایت‌های داخلی بعد از اینکه حساب کاربری تایید شده ایجاد کردید، از شما یک شماره حساب می‌خواهد که بعد از انجام پروژه مبلغ برای شما واریز کند، اما برای سایت‌های خارجی چه کنیم؟

درآمد سایت‌های خارجی ارزی است (دلار، یورو یا پوند می‌باشد) و باید این مبلغ را به ریال تبدیل کنید. حساب‌ بانک‌های ایرانی تحریم هستند، بنابراین باید با شرکت‌هایی که واسطه هستند، این کار را انجام دهید. یک حساب تائید شده یا اصطلاحا «وریفای شده» در پی‌پال، مسترکارت یا ویزاکارت ایجاد کنید تا سایت خارجی بتواند برای شما مبلغی واریز کند. سپس از طریق صرافی آنلاین، مبلغ را به ریال تبدیل کرده و به حساب خودتان در ایران واریز می‌کنید.

اینکه خیلی پیچیده شد! به همین سادگی هم نبود! شاید اینطور فکر کنید، اما توضیح این کارها پیچیده به نظر می‌رسد اما انجام آنها به راحتی آب خوردن است.

تمام این شرکت‌ها و سایت‌هایشان پشتیبانی دارند تا هر جا شما به مشکلی برخوردید، کمکتان کنند. درست است که ایران در تحریم به سر می‌برد اما در کشور ما همه‌چیز شدنی‌ست و این کار هم به سادگی انجام می‌ پذیرد.

بایدها و نبایدهای فریلنسری

  • پاسخگو و در دسترس باشید. به زبان عامیانه بگویم «کارفرما را نپیچانید»
  • اگر با دو شرکت همکار، کار می‌کنید به هیچ عنوان اسرار شرکت مقابل را فاش نکنید.
  • با کارفرما یا مجموعه همدلی کنید. نشان بدهید که خود را جزئی از آن مجموعه می‌دانید.
  • اگر اشتباهی کردید حتی به صورت اتفاقی، جام زهر را بنوشید و قبل از آنکه کارفرما بفهمد خودتان بگویید.
  • ممکن است از کارفرما خوشتان نیاید، کاملا طبیعی ست.اما موضوع را شخصی نکنید. باید یاد بگیریم با کسانی که از آنها خوشمان نمی‌آید کار کنیم.
  • حواستان باشد پل‌های پشت سرتان را خراب نکنید! فریلنسرها به ارتباطات خود نیازمندند. حتی پس از پایان کار بسیار مهم است که ارتباطات خود را حفظ کنید و تا جایی که می‌توانید کارفرما را از خودتان راضی نگه‌دارید.

جمع‌بندی

در پایان باید بگویم برای انتخاب این شغل به عنوان شغل اصلی خود، به خصوصیات اخلاقی و تایپ شخصتی خودتان بسیار دقت کنید. بعضی افراد توانایی تحمل نداشتن امنیت مالی را ندارند. ممکن است برای بعضی اینکه تمام مسئولیت روی دوش خودشان باشد، بسیار اضطراب‌آور باشد.

ممکن است شما از جمله افرادی باشید که باید حتما کسی شما را زیر نظر بگیرد تا کار کنید و نتوانید به طور مستقل کارها را پیش ببرید. پس این شغل با تمام نکات مثبتی که دارد برای همه مناسب نیست.

در واقع کسی از شغلش راضی است که با معایب آن شغل کنار می‌آید و به خوبی آنها را مدیریت می‌کند.

اما اگر قصد دارید فریلنسر شوید، با قدم‌های محکم و استوار پا به این عرصه بگذارید و بدانید نیاز به پشتکار زیاد دارید. با دانستن موارد بالا و عمل به آنها می‌توانید به سرعت پله‌های ترقی را بپیمایید. البته منظورم از سرعت در این جمله «رسیدن یک شبه به موفقیت نیست». حتما در این راه نیاز به صبر و پشتکار زیاد دارید.

این مقاله هم برای پیدا کردن مسیر شغلی به شما کمک میکند:

گام به گام برنامه ریزی برای مسیر شغلی

اگر در حال حاضر فریلنسر هستید، به نظرتان چه مواردی از دید ما پنهان مانده که نیاز است افراد تازه وارد آنها را بدانند؟

مررسی از نظرت

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *