چگونه ذهنیت رشد را پرورش دهیم؟


در ابتدای مقاله می‌خواهم درباره یک آمار جالب صحبت کنم. آماری که شما را شگفت زده خواهد کرد و اهمیت داشتن ذهنیت رشد را نشان می‌دهد.

۹۸% افراد موفق دنیا به این دلیل موفق شده‌اند که نگرش و ذهنیتشان را تغییر دادند. آن‌ها با داشتن ذهنیت رشد و حرکت کردن به سوی اهدافشان، پیروز شده‌اند.

ذهنیت رشد یعنی ذهنتان همواره در حال تغییر باشد و بتوانید هر چیزی را (فارغ از استعداد ذاتی) با تمرین کردن یاد بگیرید. ذهنیت ثابت هم دقیقا نقطه مقابل ذهنیت رشد است.

۷۰% افرادی که پیشرفت نمی‌کنند و یا اصلا به خواسته‌هایشان نمی‌رسند، مشکلی مشابه دارند. تمامی آن‌ها ذهنیت ضد رشد(ثابت) دارند و همین نگرش به تنهایی باعث پسرفت کردنشان می‌شود.

در این مقاله درباره ذهنیت رشد و ثابت صحبت کرده‌ام. همچنین راهکارهای تبدیل ذهنیت ثابت به ذهنیت رشد را گفته‌ام.

همچنین به شما کمک خواهم کرد تا با استفاده از ذهنیت رشد، به موفقیت‌های بزرگ در زندگی‌تان برسید. بعد از خواندن این مقاله پی می‌برید که نگرش شما نسبت به خودتان، چقدر مهم است.

داشتن ذهنیت رشدو ساختن نتایج فوق العاده

ذهنیت یا طرز فکر چیست؟

ذهنیت یا طرز فکر همان نگرش انسان نسبت به زندگی است. نگرش ما انسان‌ها، حاصل از عقاید و باورهایمان است. ذهنیت ما همواه در حال تغییر است؛ زیرا باورهایمان در طول زندگی دستخوش تغییر می‌شود. تحقیقات ثابت کرده است که همین ذهنیت ماست که نتایج زندگی‌مان را می‌سازد.

چگونه این اتفاق می‌افتد؟

می‌خواهم با مقایسه دو موقعیت زیر به این سوال پاسخ دهم. دو شخص را در نظر بگیرید که از نظر نگرش و ذهنیت با یکدیگر متفاوت هستند. در ادامه ذهنیت هر کدام از آن‌ها را در زندگی‌شان خواهیم دید.

ذهنیت شخص اول (ذهنیت ثابت):

“من توانایی انجام کاری را ندارم. هر وقت می‌خواهم کاری را انجام دهم، در نهایت با شکست مواجه می‌شوم. اگر هم در جایی از زندگی‌ام موفق شدم، شانسی بوده است. (سندرم ایمپاستر) هیچوقت نمی‌توانم به رویاهایم برسم؛ چون حس می‌کنم عرضه رسیدن به آن را ندارم. نمی‌خواهم کار جدیدی را شروع کنم چون نمی‌دانم که می‌توانم موفق شوم یا نه. اصلا من به همینی که هستم قانعم و بیشتر نمی‌خواهم. و…”

ذهنیت شخص دوم (ذهنیت رشد):

“من توانایی‌های زیادی دارم. همین توانایی‌هایم، من را به اهداف بزرگم می‌رساند. من مسیری که می‌خواهم را شروع می‌کنم حتی اگر مطمئن نباشم در آخر به کجا می‌رسم. ممکن است در مسیر رشد شخصی شکست بخورم، ولی مطمئنم از آن درس خوبی می‌گیرم. من در هر شرایطی یک برنده هستم چون دارم برای پیشرفت خودم تلاش می‌کنم. شاید الان در فلان کار مهارت نداشته باشم اما می‌دانم که با تمرین کافی از پس آن بر می‌آیم. و…”

به نظرم خودتان بهتر می‌توانید تصور کنید که نتایج هر کدام از آن‌ها در زندگی چطور خواهد بود.

بین این دو ذهنیت تفاوت بزرگی وجود دارد. در ادامه بیشتر در مورد تفاوت آن‌ها صحبت می‌کنیم.

تفاوت ذهنیت رشد و ذهنیت ثابت

همانطور که کمی‌قبل خواندید، نگرش آن دو فرد به شدت متفاوت بود. شخص اول ذهنیت ثابت و مخربی داشت؛ اما شخص دوم ذهنیت رشد داشت. حالا اصلا تفاوت این دو چیست؟

بخواهم خلاصه بگویم؛ کسی که ذهنیت رشد دارد، مغزش همواره در حال تغییر شکل است. او می‌داند با تمرین کردن، می‌تواند هر کاری را به خوبی یاد بگیرد و انجام دهد. شخصی که ذهنیت ثابت دارد، نه تنها پیشرفت نمی‌کند بلکه به احتمال زیاد پسرفت می‌کند. پس شخص اولی که درباره او صحبت کردم، به احتمال خیلی زیاد هرگز در زندگی موفق نخواهد شد.

تلاش برای پرورش ذهنیت رشد

چرا پرورش ذهنیت رشد اهمیت دارد؟

فکر می‌کنم تا اینجای مقاله متوجه شده باشید که چقدر طرز نگرش ما به زندگی اهمیت دارد. داشتن ذهنیت رشد مهم است؛ زیرا شما به دنبال نتایج بزرگ هستید. اگر برای رشد خود ارزش قائل نبودید، الان اینجا و در حال خواندن این مقاله نبودید.

اگر اهداف بزرگی دارید و برایتان مهم است که موفق شوید، لازمه آن پرورش ذهنیت رشد است.
وقتی ریشه (ذهنیت و نگرش) شما قوی باشد، میوه‌های (نتایج و دستاورد) عالی خواهید داشت. پس به فکر پرروش دادن و قوی کردن ریشه خود باشید.

می‌دانم که می‌خواهید به رویاهایتان برسید؛ اما شاید این ذهنیت ثابت شماست که مانع پیشرفتتان می‌شود. اگر از وضعیت الانتان خسته شده‌اید، امروز بهترین روز برای شروع تغییر است.

 حالا که به اهمیت پرورش ذهنیت رشد پی بردیم، نوبت آن است که اقدام کنیم.

راه اصلی تبدیل ذهنیت ثابت به ذهنیت رشد چیست؟

کمی جلوتر قرار است ده راهکار برای پرورش ذهنیت رشد به شما ارائه دهم؛ اما لازم دانستم نکته‌ای را بگویم. قبل از گفتن راهکارهای فرعی، یک راه اصلی و بسیار تاثیرگذار به شما معرفی خواهم کرد.

تکرار کردن افکار مربوط به ذهنیت رشد!

ذهنیت کنونی شما حاصل تکرار جملات و افکار خاصی است. پس برای رسیدن به ذهنیت رشد و پرورش هرروزه آن، لازم است آن را برای خود تکرار کنید. تکرار افکار سازنده، نوشتن جملاتی مرتبط با ذهنیت رشد و تلاش برای پیشرفت، باید جزئی از روتین شما شوند.

پس فراموش نکنید که نکته کلیدی برای پرورش ذهنیت رشد، تکرار کردن جملات و باورهای مربوط به آن است. حالا می‌خواهم درباره بهترین راهکارهای مکمل برای پرورش ذهنیت رشد صحبت کنم.

۱۰ راهکار برای پرورش ذهنیت رشد

۱.شکست‌هایتان را بپذیرید و از آن‌ها درس بگیرید

افرادی که ذهنیت ثابت دارند، از شکست بسیار می‌ترسند. همین ترس از شکست آن‌ها باعث می‌شود یا کلا اقدام ‌نکنند یا پس از اولین شکست، مسیر خود را رها ‌کنند.

در مقابل افرادی که ذهنیت رشد دارند، با شکست خوردن مشکلی ندارند. آن‌ها احتمالِ شکست خوردن را می‌دهند اما ذهن خود را درگیر آن نمی‌کنند. اگر در مسیرشان با ناکامی ‌مواجه شوند، سعی می‌کنند از آن درس بگیرند. آن‌ها هرگز خود را بازنده در نظر نمی‌گیرند؛ بلکه به شکست‌ها به چشم تجربه نگاه می‌کنند.

واقعا قرار نیست اگر شکست بخوریم، بمیریم! به گذشته خودتان نگاه کنید. مطمئنم چندین شکست کوچک و بزرگ در زندگی داشته‌اید. شما با وجود آن شکست‌ها، الان به زندگی‌تان ادامه می‌دهید. این بهترین مثال است که می‌توانید برای مقابله با ترستان به کار ببرید.

اتفاقا در دوره یک قدم تا اقدام درباره ترس از شکست و راهکارهای مقابله با آن صحبت شده است. شما می‌توانید با تهیه این دوره و استفاده از تکنیک‌های آن، حس خوب رهایی از ترس‌هایتان را تجربه کنید.

پرورش ذهنیت رشد

۲.از منطقه امن خود خارج شوید

مغز انسان کاملا می‌خواهد در منطقه راحتی بماند. مغز طوری برنامه ریزی شده است که ما پا از منطقه امن خود فراتر نگذاریم. این موضوع شاید برای مغز خوشایند باشد اما برای ما عذاب آور است.

افرادی که ذهنیت ثابت دارند، در منطقه امن خود می‌مانند. حالا به نظر شما کسی که هیچ قدمی ‌برای رسیدن به تجربیات جدید بر نمی‌دارد، می‌تواند پیشرفت کند؟
شخصی که در مسیر پرورش ذهنیت رشد است، نه تنها خودش از منطقه امنش خارج می‌شود بلکه دیگران را به انجام این‌کار نیز تشویق می‌کند. مسلما این فرد بیشتر از شخصی با ذهنیت ثابت شکست خواهد خورد. در عوض چندین برابر دیگران دستاورد خواهد داشت. چه چیزی بهتر از این؟

می‌خواهید بدانید چگونه از منطقه امن خود بیرون بیایید؟ پیشنهاد می‌کنم به مقاله لینک شده مراجعه کنید تا به بهترین شکل این‌کار را انجام دهید.

۳.برای توانایی‌های خود سقف تعیین نکنید

درباره خودتان بی حد و مرز فکر کنید. به خودتان نگویید من استعداد انجام فلان کار را ندارم یا من برای آن کار ساخته نشده‌ام و….
حقیقت این است که شما چندین استعداد مختلف دارید و استعدادهای شما در طول زمان تغییر می‌کنند. حقیقت دیگر این است که شما در هر کاری می‌توانید نخبه باشید اگر آن را زیاد تمرین کنید. تمرین زیاد در هر کاری از شما یک نابغه می‌سازد.

چند مثال برایتان بزنم؟

کریستین رونالدو، نابغه فوتبال: از سن هشت سالگی فوتبال بازی می‌کرد.

مارک زاکربرگ، نابغه دنیای دیجیتال: از سن دوازده سالگی با دنیای برنامه نویسی آشنا شد.

جولیا چایلد، نابغه آشپزی: از سن ۳۶ سالگی شروع به آشپزی کرد.

همه این افراد از یک سنی به بعد کاری که دوست داشتند را شروع کرده‌اند و مکررا آن را تمرین کرده‌اند. همین کار از آن‌ها یک نابغه ساخته است.

پس فقط استعداد داشتن در کاری کافی نیست؛ تلاش کردن هم مهم است. پیشنهاد می‌کنم استعداد یا تلاش را نیز مطالعه کنید. خواندن این مقاله در فهم بهتر موضوع به شما کمک می‌کند.

۴.چالش‌ها را با آغوش باز بپذیرید

شاید باورش سخت باشد اما افرادی که ذهنیت رشد دارند، عاشق رویایی با چالش‌ها هستند. آن‌ها چالش را زمین گیر نمی‌دانند؛ بلکه فرصتی برای رشدشان در نظر می‌گیرند. همین عوض کردن نگرشتان نسبت به چالش‌ها، بسیار تاثیر گذار است.

پس از این به بعد برای پرورش ذهنیت رشد، سعی کنید با چالش‌ها رو به رو شوید. فرار نکنید! با فرار کردن سنگ روی سنگ بند نمی‌شود. مطمئن باشید وقتی با یک چالش رو به رو می‌شوید، اعتماد به نفستان خیلی بالا می‌رود. وقتی یک بار از پس چالشی بر می‌آیید، رویارویی با چالش بعدی برایتان راحت تر خواهد بود.

۵.روی فرایند تمرکز کنید نه نتیجه!

بسیاری از مردم در مسیر رسیدن به اهدافشان، اشتباه بزرگی را مرتکب می‌شوند. آن هم این است که روی نتیجه تمرکز می‌کنند.

این مشکل را افراد کمالگرا نیز دارند. کمالگرایی مسئله‌ای است که اگر حل نشود، عواقب زیادی دارد. شاید هنوز خودتان نمی‌دانید که کمالگرا هستید. پس بهتر است به مقاله لینک شده مراجعه کنید و درباره این موضوع اطلاعات کسب کنید.

مثلا ممکن است برای یک امتحان خیلی خوب مطالعه کرده باشید، اما به دلایلی نتوانسته‌اید نمره مطلوبی بگیرید. افرادی که ذهنیت ثابت دارند، همینجا متوقف می‌شوند. آن‌ها فکر می‌کنند چون نتیجه نگرفتند، پس کلا این مسیر اشتباه است. برای همین یا دیگر تلاشی نمی‌کنند یا مسیرشان را به اشتباه تغییر می‌دهند.

مثلا چند وقت پیش با یکی از بچه‌های دوره کسب و کار صحبت می‌کردم. مشکل او این بود که در کسب و کارش مدام از این شاخه به آن شاخه می‌پرید. کمی بیشتر که با او صحبت کردم، متوجه شدم که این رفتارش ناشی از کمالگرایی بوده است. وقتی تلاش کرد تنها کمالگرایی‌اش را کنترل کند، نتایج فوق العاده‌ای در کارش گرفت.

اما افرادی که ذهنیت رشد دارند، روی فرایند رشدشان تمرکز می‌کنند. حتی اگر نتیجه نگیرند، دست از تلاش بر نمی‌دارند. آن‌ها با بازبینی و اصلاح برنامه خود، دوباره به مسیرشان ادامه می‌دهند. برای همین است که زودتر از دیگران به نتیجه می‌رسند.

پس سعی کنید بعد از اولین شکست جا نزنید. به جای اینکه مدت‌ها با حال بد سر کنید، تلاش کنید تا روند خود را اصلاح کنید. بعد از آن دوباره به مسیر ادامه دهید. مطمئن باشید که به نتایج فوق العاده‌ای می‌رسید.

تغییر دادن ذهنیت خود از جنبه های مختلف

۶.نقاط ضعف و قوت خود را بپذیرید

پذیرش نقاط قوت و ضعف به این معنا نیست که با خود بگویید: “من همینم که هستم و کاری نمی‌تونم بکنم.” نه! می‌خواهم درباره پذیرش نقاط ضعف و پذیرش نقاط قوت، جداگانه صحبت کنم.

پذیرش نقاط قوت به این معناست که اول شما آن‌ها را کشف کنید. پی بردن به نقاط قوت، کار سختی نیست. با نگاهی سطحی به گذشته‌تان و پرس و جو از اطرافیان، می‌توانید به نقاط قوت خود پی ببرید.
حالا که می‌دانید نقاط قوتتان چیست، باید از آن‌ها در جهت درست استفاده کنید. مثلا ممکن است شما در سخنرانی کردن توانایی بالایی داشته باشید. به عنوان کسی که در این کار استعداد دارد، خوب است که به درستی از آن استفاده کنید. مثلا به راحتی می‌توانید از این استعدادتان کسب درآمد کنید.

افرادی که ذهنیت رشد دارند، اول از همه نقاط قوتشان را می‌سنجند. سپس از هر کدام به شکلی برای پیشرفتشان استفاده می‌کنند. همین باعث می‌شود توی مدت زمان کوتاه تری به نتیجه برسند.

پذیرش نقاط ضعف به این معناست که شما بپذیرید که در برخی موارد خوب عمل نمی‌کنید. مثلا ممکن است شما ورزشکار خوبی باشید اما محاسباتتان قوی نباشد. چه اشکالی دارد؟

افرادی که ذهنیت ثابت دارند، به دنبال این هستند که نقاط ضعفشان را هر طور شده بهتر کنند. این کار بسیار اشتباه است. اگر بخواهید در هر زمینه‌ای خوب باشید، هرگز نمی‌توانید مثل نخبه‌ها موفق شوید.

کسانی که موفق هستند و ذهنیت رشد دارند، به نقاط ضعف خود بها نمی‌دهند. آن‌ها به جای اینکه انرژی زیادی برای بهبود نقاط ضعفشان بگذارند، در نقاط قوتشان به نبوغ می‌رسند.

۷.افراد دارای ذهنیت رشد، هدفمند هستند

هدف معنادار داشتن یکی از ویژگی‌های اصلی افراد دارای ذهنیت رشد است.
این افراد بعد به خوبی می‌دانند که چگونه هدفگذاری کنند. همچنین آن‌ها بعد از تعیین هدف قطعی خود، تلاش می‌کنند تا یک برنامه ریزی اصولی داشته باشند.

شما برای پرورش ذهنیت رشد خود، نیاز است که برای خود یک هدف قابل دسترس در نظر بگیرید. سپس برای رسیدن به آن اقدام کنید. انجام این کار نه تنها شما را از ذهنیت ثابت خارج می‌کند، بلکه به زندگی شما معنا می‌دهد.

سعی کنید برای شروع فقط یک هدف را در نظر بگیرید. اگر بخواهید چند تا هدف را همزمان پیش ببرید، به هیچ کدام از آن‌ها نخواهید رسید. وقتی به همان هدف مد نظرتان می‌رسید، برای تعیین و رسیدن به هدف بعدی کارتان راحت تر خواهد بود.

۸.تایید اجتماعی گرفتن را کنار بگذارید

همه ما انسان‌ها دوست داریم از دیگران تایید بگیریم. مغز ما در کودکی برای بقای خود نیاز به تایید داشت؛ اما در سنین بالاتر تایید گرفتن مسئله‌ای حیاتی نیست. با این حال افراد دارای ذهنیت ثابت، هر روز به دنبال تایید اجتماعی هستند. آن‌ها می‌خواهند دیگران کارشان را تایید کنند.

همین تلاش برای گرفتن تایید اجتماعی، باعث پیشرفت نکردن می‌شود. شما دیگر نیازی به مُهر تایید کسی ندارید. تنها کسی که رضایتش مهم است، شما هستید.

پس به این فکر کنید که شما چه می‌خواهید و چه چیزی بیشتر از همه برایتان اهمیت دارد. شما بهتر از هر کسی خودتان و اهدافتان را می‌شناسید. حتی اگر خودتان کمی‌ فکر کنید متوجه می‌شوید که تایید اجتماعی دیگر مهم نیست.

۹.برای داشتن ذهنیت رشد انتقاد پذیر باشید

ممکن است در مسیری که قدم بر می‌دارید، افراد کاربلدی باشند که شما را نقد کنند. مثلا شما در مسیر نویسندگی قدم برداشته‌اید. بعد از چاپ اولین کتابتان، چندین نویسنده بزرگ کتاب شما را نقد می‌کنند. اگر فردی با ذهنیت ثابت باشید، اعتماد به نفستان را از دست می‌دهید و کنار می‌کشید.

اما وقتی فردی دارای ذهنیت رشد باشید، انتقاد پذیر خواهید بود. شما از انتقادات آن نویسندگان، برای بهبود نوشته‌های خود استفاده می‌کنید و در کتاب بعدی خود به کار می‌برید. همینطور که پیش بروید، در نهایت خودتان به نویسنده‌ای بزرگ تبدیل می‌شوید.

پس نکته کلیدی این است که مراقب باشید انتقادات، اعتماد به نفس شما را خرد نکند. باید انقدر این کار را تمرین کنید تا به فردی انتقاد پذیر تبدیل شوید.

تغییر دادن ذهنیت خود

۱۰.عادات مخرب را کنار بگذارید و آن‌ها را با عادات سازنده جایگزین کنید

افرادی که ذهنیت رشد دارند، عادات مفید زیادی دارند. پس یکی از اقدامات لازم برای پرورش ذهنیت رشد، ترک عادات مخرب و جایگزین کردنشان با عادات سازنده است.

برای انجام این کار، اول باید عادات مخرب را شناسایی کنید. پیدا کردن آن‌ها کار سختی نیست. به نظرتان چه رفتارهای مخربی دارید که می‌خواهید آن‌ها را کنار بگذارید؟ مثلا ممکن است استفاده زیاد از فضای مجازی برایتان آزار دهنده باشد. پس شما باید این عادت را ترک کنید.

حالا که قرار است کمتر از فضای مجازی استفاده کنید، چه کاری را جایگزین آن می‌کنید؟ برای مثال می‌توانید یادگیری یک زبان جدید را به برنامه‌تان اضافه کنید. یعنی هر دفعه که خواستید سراغ فضای مجازی بروید، سریع اپلیکیشن مربوط به یادگیری زبان را باز کنید.

این تکنیک واقعا موثر است. اگر شما بدون در نظر گرفتن جایگزین عادتی را ترک کنید، با شکست مواجه خواهید شد. پس از همین امروز جایگزین‌های خوب را پیدا کنید و برای ساخت عادت‌های سازنده اقدام کنید.

جمع بندی

برای شکل گیری ذهنیتی که امروز دارید، زمان زیادی صرف شده است. یعنی اگر از همین امروز برای تغییر نگرشتان اقدام کنید، یک شبه ذهنیت رشد را نخواهید ساخت. ولی می‌توانید با برداشتن قدم‌های کوچک و استمرار داشتن، به هدف خود برسید. پس اگر واقعا می‌خواهید نتایج متفاوتی در زندگی داشته باشید، نیاز است همین امروز نگرشتان را تغییر دهید.

در این مقاله بهترین راهکارها برای انجام این کار را به شما ارائه دادم. از اینجا به بعد پای خودتان است. 😊

شما چقدر با ذهنیت رشد فاصله دارید؟ برایمان بنویسید.

کدام بخش از مقاله برایتان جذاب تر بود؟

۴.۲/۵ - (۱۲ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *