خودمراقبتی، راهی برای سلامت جسم و روحت

خودمراقبتی

خودمراقبتی همان راه نجات برای کاهش استرس واضطراب است که دنبال آن می گردید.اگر بی انگیزه و بدون انرژی روز را به شب و شب را به روز می رسانید ، شما نیازمند تغییر بزرگ در وجوتان و زندگیتان می باشید.  .شما با خواندن این مقاله تصمیم گرفته اید که زندگی متفاوت و حال بهتری را تجربه کنید

بگذارید برایتان از تجربه شخصی خودم  بگویم:

“دوسال قبل طی حادثه ی نزدیک ترین فرد به خودم را از دست دادم .تحمل غم به این بزرگی به شدت سخت و عذاب آور بود انگار جهان برای من˓ بی معنی و تاریک شده بود . تمام ارزوهای من واهدافم پوچ به نظر می رسید˓ تمام انرژی و نشاطی که داشتم ازبین رفته بود . من که از نظر دوستان واطرافیان که به فردی شلوغ و بمب انژی معروف بودم حتی از تخت جدا نمی شدم.

با اینکه مداوم به گوشی خیره می ماندم اما نمی توانستم با هیچکس کلمه ای صحبت کنم . یکسال به همین منوال گذشت.  یک روز در آینه خودم را دیدم که اضافه وزن پیدا کرده بودم واراسته به نظر نمی رسیدم . انگار که مدتی به خودم بی اهمیت شده بودم.

حتی انجام کارهای مورد علاقه ام مثل :دیدن فیلم و خواندن کتاب هم خوشحالم نمی کرد.  تا یک روز تصمیم گرفتم به خودم کمک کنم وبه مشاور مراجعه کردم . فهمیدم با احساس گناه بازمانده سرو کار دارم . با روش های خود مراقبتی که مشاورم پیشنهاد کرد کم کم حسی بهتری داشتم و می توانستم به کارهای روزانه ام برسم.”

اگر شما هم درگیر این موضوع هستید˓ می توانید مقاله  احساس گناه بازمانده  رابخوانید وبیشتر در مورد  این موضوع بدانید .

برای اینکه با توان بیشتری در زندگی روزانه خودتان ادامه بدهید و به نسخه کامل تری از خودتان تبدیل شوید˓ بهتر است با مفهوم خودمراقبتی اشنایی پیدا کنید.مراقبت از خود

خود مراقبتی چیست؟

خود مراقبتی همان طور که بالا به آن اشاره کردم˓ یعنی ازخود مراقبت کردن .لطفا این را باخود شیفتگی و غرور˓ اشتباه نگیرید. این به ان معنا نیست که خودتان را از دیگران برتر بدانید وبه انها اهمیت ندهید. اصلا! در واقع به این معنا است که:همان طورکه دوست داریم به دیگران بها واهمیت بدهیم˓ بهتر است به خودمان هم رسیدگی کنیم. البته که موضوع خود مراقبتی را همینطور، رها نمی کنم. تا اینجا مفهوم کلمه خود مراقبتی را بیان کردم˓ شاید هنوز اهمیت آن را درک نکرده باشید ولی در ادامه پی خواهید برد.

اهمیت خودمراقبتی

از سال ۲۰۲۰ کلمه خود مراقبتی بیش از دوبرابر سال های قبل از آن در گوگل سرچ شده است  .این امار نشان دهنده اهمیت خود مراقبتی در جهان امروزاست. البته با یک حساب سر انگشتی می شود به این نتیجه رسید که بعد از شیوع ویروس کرونا  ˓ این امار به طور ناگهانی افزایش پیداکرده است.

وجود کرونا همانطور که خودتان هم می دانید آسیب های زیادی از جمله: اسیب جسمی ˓روحی ˓اجتماعی˓ عاطفی به ما وارد کرده است.

بنابراین بعد از مدتی نیاز پیدا کردیم که از روش های خودمراقبتی برای بهتر کردن حالمان کمک بگیریم.

لطفا به این نقل قول توجه کنید: دکتر گیل لویز دانشیار و رئیس بخش مشاوره و روانشناختی دانشگاه فیرفیلد می گوید:”امروزه افسردگی یک امر فراگیر شده است”الان برایتان واضح شد که چقدر به خود مراقبتی نیاز داریم و برای ما اهمیت دارد. ازجمله فوایدخود مراقبتی عبارتند از:

  1. کاهش استرس وافسردگی

  2. سلامت نگه داشتن جسم وروح

  3. داشتن انگیزه برای انجام کار

  4. موفقیت فردی واجتماعی

فوایدخود مراقبتی بیش از این موارد است که اینجا نام برده شده است. می توان گفت این فواید از اصلی ترین فواید خود مراقبتی است.󠄺

انواع خود مراقبتی:

قرارست اینجا به انواع خود مراقبتی اشاره کنیم ، انواع خود مراقبتی باعث رشد وسلامت شما خواهد شد وزندگی شما را از نظر کیفیت بهبود می بخشد.

خودمراقبتی.

 خود مراقبتی فیزیکی:

خود مراقبتی فیزیکی به معنای سلامت نگه داشتن بدن خود و کمترشدن اسیب های وارد بر آن می باشد. ورزش مهم ترین کاری است که برای این نوع می‌توانید انجام دهید˓ بهتراست زمانی از روز خود را به آن اختصاص بدهید.

نمونه:

شنا  ˓پیاده روی روزانه  ˓اروبیک  ˓بدنسازی و بقیه موارد برای صرف اقتصادی می توانید از طریق ویدیو اموزشی در اینترنت خانه  خود را به باشگاه اختصاصی  تبدیل کنید. البته که تغدیه هم مهم است. دوری از غداهای مضر واماده به شما کمک می کند˓علاوه بر تناسب اندام ˓ سلامت هم باشید. خواب هم فاکتور مهمی است.  بهتر است شب ها زود به رختخواب بروید و خود را برای روز بعد اماده کنید. خودمراقبتی

خودمراقبتی ذهنی:

داشتن ذهنی˓ ارام وبی دغدغه˓ ارزو ی هرفردی است. از آنجا که امروز زندگی همه ما پر از چالش است، برای اینکه بتوانیم این مسائل را به خوبی حل کنیم،‌ به یک ذهن باز و خلاق نیاز داریم.این همان خودمراقبتی ذهنی است.

نمونه:

خواندن کتاب های غیر درسی  و متفاوت باحوزه تخصصی تان  پیچدگی مسائل را اسان میکند . حل جدول سودکو ، جدول اطلاعات عمومی، معما˓ هوش شما را افزایش داده و ذهن شما را قوی بار می اورد.میتوانیدباخواندن مقالهخود مراقبتی

󠄺 خود مراقبتی روحی:

روح ما هم در کنارجسم مان  همواره درحال تکاپو هست . فشارهای عصبی و… روح را خسته می کنند. بنابراین نیاز است که برای رفع این خستگی، گاهی به روحمان رسیدگی کنیم تا این غباری که روی آن نشسته، شسته شود. این همان خود مراقبتی روحی میباشد.

نمونه:

روانشناسان باور دارند˓ افراد با داشتن معنویت روان سالم تری دارند.علاوه براین ما با داشتن اگاهی سلامت روان خود را بهبود می بخشیم. با انجام  یوگا و با مطالعه کتاب های دراین زمینه  به مراقبت از خود پرداخته ایم که این خود مراقبتی می توانند شامل.   : سفرکردن˓ طبیعت گردی˓ کوه نوردی˓ معاشرت با دوستان هم باشد ˓ همچنین می توانند برای مدتی شما را از نظر روحی تقویت کند.

خود مراقبتی احساسی:

خود مراقبتی احساسی به عواطف ما برمیگردد. خلاصه اگر بیان کنم : خود مراقبتی احساسی یعنی خودمان را در برابر اسیب های احساسی و مسائل این چنین حفظ کنیم. از نظر من اگاهی وعلم داشتن در هرچیز میتواند به ماکمک کند.  در مثال قبلی در مورد خود مراقبتی چه روحی وچه ذهنی به مطالعه  کردن کتاب های در این مورد دعوتان کردم. داشتن مهارت های اجتماعی و داشتن سواد رابطه عاطفی بر میگردد به خودمان. اگر ضعیف هستید می توانید با تمرین بهتر شوید.

خودمراقبتی

نمونه:

مثلا: اگر شریک عاطفی یا دوست خوب داشته باشیم که با مطالعه واگاهی انتخابش کرده باشیم ˓کم تر ضربه میخوریم و ازارتباط داشتن وبودن او در زندگیمان لذت می بریم. با این کار از لحاظ احساسی از خودمان مراقبت کرده ایم.

خود مراقبتی اجتماعی:

در عصر ارتباطات دیجیتال بهترین خود مراقبتی اجتماعی این هست که خودتان را کمتر سرگرم فضای مجازی کنید . در مقابل، گاهی خودتان را مشغول فعالیت‌های فیزیکی و اجتماعی مثل ثبت نام در باشگاه، کلاس تئاتر و نمایش یا شعر و نویسندگی کنید.

این کار شما را با افراد جدید اشنا کرده و باعث گسترش مهارت های اجتماعی و کم شدن مشکلات برقراری ارتباط صحیح میشود.خود مراقبتی

مثال خود مراقبتی اجتماعی:

خود مراقبتی اجتماعی می تواند با افزایش مهارت اجتماعی صورت بگیرد . میتوانم از خود مراقبتی اجتماعی مهارت نه گفتن را برایتان مثال بزنم.

راستی اگر می‌خواهید آن را یاد بگیرید پیشنهاد میکنم مقاله از نه گفتن نترسیدرا مطالعه کنید. یک مثال دیگر، شرکت در دوره‌های آموزشی است که به شدت کمک کننده است.

برای خودمراقبتی کافیست این سه قدم را بردارید:

ارزیابی کنید:

مشخص کنید چقدر در روز به کار های مربوط به شغل یا  تحصیلتان اختصاص می دهید. چه کارهای برای شما ایجاد فشار روحی واسترس میکند. چه کارهای در زمان استراحت و وقت ازاد انجام می دهید. چک لیستی از کارهای روزانه خود تهیه کنید اگر نمی دانید چطور⸮  اصول نوشتن چک لیست را بخوانید

برنامه ریزی کنید:

بعد از انجام ارزیابی کار های روزانه و چک لیستی که در مرحله قبل تهیه کردید .کارهایتان را اولویت بندی کنید. این کار را بر أساس ترتیب ضروری بودن کارهایتان انجام دهید. اگر زیاد با برنامه ریزی آشنا نیستید، مقاله۷ تکنیک ساده و کاربردی برنامه ‌ریزی اصولی  قطعا به شما کمک می‌کند. اگر آن را بلد هستید اما پشت گوش می‌اندازید مقاله اهمال کاری را بخوانید.

اقدام کنید:

خیلی به خودتان سخت نگیرید از کوچکترین کارها برای خودمراقبتی شروع کنید. بعد کم کم موارد دیگر را به آن اضافه کنید و زمان بیشتری به آن اختصاص دهید.

مواظب باشید به افراط و وسواس دچار نشوید. با انجام ندادن یکی از روش  ها خود را سرزنش نکنید. اگر این طور هستید مقاله کمال گرایی به شما کمک خواهد کرد.

جمع بندی:

  1. خود مراقبتی همان اهمیت و مراقب از خودمان است.
  2. در این مقاله متوجه شدیم که خودمراقبتی چقدر مهم است و باید روی آن وقت بگذاریم. چرا که می‌تواند ما را در برابر افسردگی، فشارهای زندگی، فرسودگی و… ایمن نگه دارد.
  3. برای رشد اجتماعی و فردی خود برای اینکه بتوانیم در زمینه شغلی و تحصیلی و خانوادگی موفق عمل کنیم باید به خود مراقبتی اهمیت بدهیم.
  4. همچنین فهمیدیم که انواع خود مراقبتی شامل: فیزیکی˓ذهنی˓روحی˓احساسی˓اجتماعی˓ می باشد.

در نهاییت این که با ارزیابی کارها و انجام برنامه ریزی خود مراقبتی را وارد برنامه خودتان کنید. در انجام ان به خودتان سخت نگیرید.

نویسنده: فریبا رضازاده

مررسی از نظرت

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *