شما در طول روز چند ساعت کار میکنید؟ بگذارید ابتدا دو موقعیت را باهم تصورکنیم. در موقعیت اول شما پشت میز کارتان نشستهاید و تمام تمرکزتان را صرف انجام کار میکنید. کار شما ساعت دو ظهر تماممیشود.
در موقعیت دوم شما پشت میز نشستهاید و مشغول کار هستید. همزمان ایمیلهایتان را چکمیکنید، تماسهایتان را جواب میدهید و… . در این موقعیت کار شما ساعت پنج عصر تماممیشود.
در هر دو موقعیت شما کار یکسانی را انجام دادهاید اما چرا در موقعیت دوم وقت بیشتری را صرف کردهاید؟
شما هر روز ساعات زیادی را کار می کنید و از این موضوع آگاه هستید. بدن و ذهن شما نیز این را می دانند. درست است که هراسی از زیاد کار کردن ندارید اما آیا فکر کردهاید که ممکن است راه بهتر و موثرتری برای انجام کارها وجود داشته باشد؟
اگر میخواهید به جایی برسید بدون اینکه مسیر فرسودگی شغلی را طی کنید، زمان آن رسیده است که مفید کار کردن را جایگزین زیاد کار کردن کنید.
چگونه مفید کار کردن را جایگزین زیاد کار کردن کنیم؟
بسیاری از ما می توانیم کارآمدتر باشیم به شرط:
اصلاح کردن عادتهای اشتباهمان در کار.
استفاده از از ابزارهایی که در اختیار داریم و میتوانیم به کمک آنها، کارها را به روش ساده تری انجام دهیم.
وقتی تصمیم میگیرید مفید کار کنید، قبل از شروع هر فعالیتی به نتیجه ای که می خواهید به دست آورید فکرکنید. به علاوه اینکه چه راه بهتری برای رسیدن به نتیجهی دلخواه وجود دارد؟
گاهی اوقات باتوجه به نقشتان در کار، ممکن است کنترلی بر بهترین راه ممکن برای رسیدن به نتیجهی موردنظر خود نداشته باشید. یادتان باشد حتی اگر اختیار کنترل تمام کارهای خود را نداشته باشید، برای اینکه هوشمندانه کار کنید، باید مدام این سوال را از خود بپرسید:
آیا راه بهتری برای انجام این کار وجود دارد؟ چه ابزاری در به ثمر رسیدن این فعالیت به من کمک می کند؟ پرسیدن این سوالات به شما در مفید کار کردن کمک زیادی خواهد کرد.
چرا مفید کار کردن ضروری است؟
زمان و انرژی چیزهایی نیستند که شما به راحتی هدر دهید. مفید کار کردن انرژی شما را ذخیره و زمان شما را بهینه می کند. درنتیجه به شما کمک می کند آنها را صرف فعالیت های مهم دیگری کنید.
علاوه بر موارد بالا، مفید کار کردن شما را به فرد کارآمدتری تبدیل می کند؛ زیرا شما می دانید که باید چه وظایفی را به چه ترتیبی انجام دهید و از بهترین استراتژی ها برای تکمیل آنها استفاده کنید.
چهار مزیت مفید کار کردن، نه زیاد کار کردن
۱) با مفید کار کردن زمان بیشتری برای استراحت دارید
وقتی مفید کار میکنید، مفید نیز استراحت میکنید چراکه می توانید به شیوه های مختلف استراحت کنید. استراحت شما ممکن است مدیتیشن، تمرین تمرکز یا حتی چرت زدن باشد. تحقیقات نشان داده است که چرت های کوتاه باعث تقویت حافظه، بهبود خلق و خو و افزایش خلاقیت شما می شود. مقالهی استراحت اصولی به شما کمک زیادی در این زمینه میکند.
۲) مفید کار کردن به کاهش یا بهبود فرسودگی شغلی کمک می کند
فرسودگی شغلی سطح انرژی شما را کاهش می دهد و به سلامت روان شما آسیب می زند. اما مفید کار کردن به شما این امکان را میدهد که مراقب انرژی خود برای بازیابی یا کاهش فرسودگی شغلی باشید. مفید کار کردن به شما نشان میدهد که چگونه با ارزشهایتان و اهدافتان ارتباط برقرار کنید. برای آشنایی با نشانهها و راهکارهای مقابله با فرسودگی شغلی، مقالهی جادهی بی پایان فرسودگی شغلی را مطالعه کنید.
۳) مفید کار کردن بین کار و زندگی شما تعادل برقرار می کند
به جای اینکه ساعت های طولانی تری کار کنید، با مفید کار کردن می توانید وقت بیشتری را برای زندگی شخصی خود اختصاص دهید. مفید کار کردن یک تمرین عالیِ مدیریت زمان است که به شما اجازه میدهد تعادل بیشتری در زندگیتان داشته باشید و کارهایتان را طبق برنامه انجام دهید.
۴) مفید کار کردن انگیزه کاری شما را افزایش میدهد
پس از چند روز مفید کار کردن انگیزهی شما افزایش می یابد زیرا بهره وری بیشتری دارید و نسبت به کار خود احساس مثبتی میکنید. خواهید دید که این استراتژی جدید چه کاری برای شما انجام می دهد و به شما انگیزه می دهد تا هدفگذاری درستی داشته باشید و به رشد خود ادامه دهید.
۱۰ روش برای مفید کار کردن
حضور یک مشاور کسبوکار میتواند به شما در کشف استراتژیهای دستیابی به اهداف، حذف کارهای غیر ضروری و بهینهسازی کارها (مفید کار کردن) کمک کند. همچنین به کارگیری راههای زیر در مفید کار کردن شما می تواند اثرگذار باشد.
۱) با چندکاره بودن (multitasking) خداحافظی کنید
مغز شما می تواند فقط روی یک چیز تمرکز کند. مولتی تسکینگ بودن مغز شما را تحت فشار قرار می دهد؛ زیرا تلاش می کند انرژی و توجه شما را بر روی فعالیتهای مختلف متمرکز کند. اگر نتوانید تمرکز و انرژی کافی را برای هر کار اختصاص دهید، چندان موثر نخواهید بود.
راهکار: وقتی متوجه می شوید که از کاری به کار دیگر پریدهاید، سعی کنید با چند نفس عمیق سرعت خود را کاهش دهید. سپس تصمیم بگیرید که کدام کار الویت بیشتری دارد و ابتدا آن را انجام دهید. سپس به سراغ بقیه کارها بروید و آن ها را به ترتیب اهمیت شان انجام دهید.
۲) استراحت کنید
حتی اگر احساس می کنید در چک لیست کارهایتان غرق شده اید، باز هم استراحت کردن موضوع مهمی است. پس از تمرکز طولانی مدت، دامنه توجه شما از بین می رود، بنابراین مطمئن شوید که برای زمان استراحت در طول کار خود برنامه ریزی میکنید.
شما برای برنامه ریزی به مهارت های مدیریت زمان نیاز دارید. توجه داشته باشید که تعیین محدودیتهای زمانی برای بازهای که مشغول انجام کار خاصی هستید و زمانبندی استراحتهای بین کار میتواند استرسزا باشد، اما این محدودیتها در بهرهوری شما مفید خواهند بود.
راهکار: فعالیتی که در طول استراحت انجام می دهید بسیار مهم است. می توانید حرکات کششی انجام دهید، آب بنوشید و میان وعده میل کنید. این موارد به بازیابی تمرکز کمک زیادی میکنند.
۳) کارها را بر اساس سطح انرژی خود برنامه ریزی کنید
تشخیص اینکه چه زمانی بازدهی و انرژی بیشتری برای کار دارید، راهی موثر برای مفید کار کردن است. وقتی مغزتان خسته است خود را مجبور به کار کردن نکنید چراکه خروجی مطلوبی نخواهید داشت. انجام کار هنگام خستگی تنها باعث می شود که شما از وظایف خود وحشت کنید.
راهکار: اگر صبح ها بهتر کار می کنید، کارهای مهمی را که انرژی زیادی می طلبد، در صبح برنامه ریزی کنید. کار کردن در راستای نقاط قوت و نه در مقابل آنها به شما کمک می کند تا کارهای بیشتری انجام دهید و انگیزه بیشتری داشته باشید.
۴) نوتیفیکیشن ها را خاموش کنید
در حین کار نیازی به دریافت اعلانهای اینستاگرام یا توییتر ندارید. اینها فقط تمرکز شما را از کارهای مهم دور می کنند و باعث هدر دادن زمان میشوند. خاموش کردن اعلانهای برنامههایی که مرتبط با کار نیستند، بهرهوری شما را افزایش میدهد.
راهکار: اکثر گوشیهای هوشمند دارای عملکرد «مزاحم نشوید» هستند که اعلانها یا DownTime را محدود میکند تا شما را از رسانههای اجتماعی در ساعات انتخابی دور نگه دارد.
۵) از طبیعت لذت ببرید
وقتی مغز شما در کار متوقف میشود، تغییر محیط بسیار مفید است. اگر احساس گیر افتادن در درون خود را دارید، نمی توانید کارهای خود را انجام دهید. بیرون رفتن و ورزش کردن میتواند استرس را از بین ببرد و شما را آرام و متمرکزکند.
راهکار: اگر برای صرف ناهار زمان کافی دارید، سعی کنید تا نزدیکترین پارک قدم بزنید و هوای تازه تنفس کنید.
۶) نگرش خود را تنظیم کنید
همه ی ما روزهای بدی داریم. تمرکز بیش از حد روی جنبه های منفی کار می تواند حواس شما را منحرف کند. مهم است که خودتان را جمعوجور کنید و به خودتان یادآوری کنید که برای انجام چه کارهایی اینجا هستید. فکر کردن به نکات مثبت در زندگی روزمره می تواند نگرش بهتری را هنگام کار به شما بدهد.
راهکار: هر روز صبح که از خواب بیدار می شوید مراقبه و شکرگذاری انجام دهید. این کار اصلا سخت نیست پس بهانه تراشی نکنید. نعمت هایی که دارید را مرور کنید و از خدا بابت آنها تشکر کنید. امروز بابت چه چیزی شکرگذار هستید؟
۷) یک روتین بسازید و به آن پایبند باشید
اگر روزتان را با برنامهریزی شروع کنید، میتوانید وظایف کاریتان را به درستی انجام دهید و در واقع مفید کار کنید. برای مثال اگر هر روز صبح را با مرتب کردن رختخواب، دوش گرفتن و صبحانه خوردن شروع کنید، میتوانید در محل کارتان نیز مفید کار کنید.
راهکار: هرشب فهرستی از کارهایی که می خواهید روز بعد انجام دهید تهیه کنید و آن را بر اساس صبح، بعدازظهر و عصر سازماندهی کنید. به طور متوسط ۶۶ روز طول می کشد تا یک عادت ایجاد شود.
۸) چکلیستی واقع بینانه بنویسید
از نوشتن کارهای غیرواقع بینانه در چک لیست خود اجتناب کنید زیرا ناتمام ماندن این کارها میتواند منجر به ناامیدی شما شود. کوتاه نگه داشتن فهرست کارها، آن را قابل مدیریت و مفیدتر می کند. برای آشنایی با روش درست چک لیست نویسی ، مقالهی چک لیست یا فهرست بررسی را مطالعه کنید.
راهکار: سعی کنید حداکثر پنج کار را در لیست اولویتهایتان بگذارید. با این کار روز خود را با رضایت از اینکه تمام کارهای مهم خود را انجام داداید، به پایان می رسانید. بهعلاوه، واقعبینانه کردن فهرست کارهایتان به شما این امکان را میدهد که سرعت خود را کاهش دهید و در کارتان هدفمندتر عمل کنید.
۹) یادبگیرید «نه» بگویید
آیا شما مدام به دنبال راضی نگهداشتن مردم هستید؟ آیا دوست دارید هر بار که مردم درخواستی از شما می کنند، به آنها کمک کنید؟ وقتی همیشه به درخواست دیگران بله می گویید، نیازهای خود را در درجه دوم قرار می دهید.
یادگیری نحوه “نه” گفتن یا حتی “در حال حاضر نه” به شما کمک می کند انرژی و تمرکز خود را اولویت بندی کنید. این بدان معنا نیست که شما هرگز نباید به همکاران خود کمک کنید، اما تشخیص دهید که چه زمانی کار شما اولویت دارد.
راهکار: اگر موعد تحویل پروژه تان است، باید کار خود را قبل از کمک به دیگران در الویت قرار دهید. میتوانید به همکارتان توضیح دهید که در حال حاضر مشغول انجام وظیفهی خودتان هستید و درصورتیکه زمانی برایتان باقی بماند، می توانید در کار به آنها نیز کمک کنید.
۱۰) سوالتان را بدون فوت وقت بپرسید
به جای اینکه تا آخرین لحظه برای پرسیدن سوالات خود منتظر بمانید، هر چه زودتر به آن بپردازید. این به شما کمک می کند تا مشکلاتی را که ممکن است بعداً با آن مواجه شوید شناسایی و حل کنید.
بهعلاوه، اگر میدانید مدیرتان میتواند در آن زمینه به شما کمک کند، نیازی نیست خودتان را در تلاش برای حل آن به تنهایی خسته کنید. به این ترتیب، کارها را سریعتر انجام می دهید و زمان را برای یافتن راه حل تلف نمی کنید.
راهکار: برای برطرف سازی مسائل پیش آمده در کارتان، میتوانید زمان مشخصی را صرف آن کنید. درصورتیکه بیش از حد انتظارتان طول کشید و نتوانستید به تنهایی آن مسئله را برطرف کنید، از دیگری درخواست کمک کنید.
سخن نهایی
یادگیری و بهکارگیری راهکارهای مفید کار کردن زندگی شما را یکشبه عوض نمیکند؛ زیرا تمرین این استراتژی های کاری زمان می برد. بهخاطر داشته باشید قبل از اینکه به این راهکارها پایبند باشید، هر یک را آزمایش کنید تا ببینید کدام روش برای شما مفید است. شاید چند مورد از این راهکارها را امتحان کنید و متوجه شوید که برای شما کار نمیکنند، اشکالی ندارد.
مشاورین کسب و کار می توانند به شما کمک کنند عادت های سالم را شناسایی کنید تا مفید کار کنید، نه زیاد.
در پایان روز، به یاد داشته باشید که شما در حال رشد هستید و این چیزی است که باید به آن افتخار کنید.
منبع BetterUp
نوشتهی مهلاعیدی
بدون دیدگاه