شاید برای شما هم سوال پیش آمده باشد که چطور ممکن است اسم یک تکنیک، گوجه فرنگی باشد؟
احتمالا شما هم وقتی که صبح از خواب بیدار می شوید برای درس، کار، پروژه یا هر کار مهم دیگری برنامه ریزی می کنید. دچار سردرگمی می شوید و نمی دانید از کجا و چطور باید کارهایتان را شروع کنید؟
اگر شما فرد اهمال کاری باشید ممکن است گوشی دستتان بگیرید یا مشغول کاری شوید که چندان اهمیتی ندارد. در چنین مواقعی تمرکز خود را از دست میدهید و به خودتان می آیید میبینید.۴-۵ ساعت از وقتتان تلف شده است.
کاملا به شما حق میدهم. بعضی از روزها با حجم کاری بالایی مواجه میشویم و تصمیم میگیریم همزمان همه ی کارها را باهم انجام دهیم. در چنین شرایطی دچار کمبود وقت و کاهش تمرکز می شویم.
با کمک تکنیک گوجه فرنگی می توانید در یک زمان مشخص روی یک کار خاص تمرکز کنید و در بین آن استراحت داشته باشید تا انرژی لازم برای ادامه دادن را داشته باشید.
به شما قول میدهم نتیجه بسیار شگفت انگیز خواهد بود، تا پایان این مقاله با من همراه باشید تا زندگی شما هم به طعم گوجه فرنگی درآید.
تکنیک پومودورو از کجا آمده است؟
این تکنیک روشی برای مدیریت زمان در اواخر دهه هشتاد میلادی توسط فرانچسکو چیریلیو ابداع شد.
داستان از این قرار است که فرانچسکو در دوران دانشجویی خود مثل خیلی از افراد دیگر، در برنامه ریزی چالش داشت و نمیتوانست بین کارهای خود مدیریت زمانی ایجاد کند.
او متوجه شد اگر در یک بازه زمانی کوتاه، فقط روی یک کار تمرکز کند نتیجه بهتری می گیرد. این بازه زمانی کوتاه ۲۵ دقیقه بود.
برای این کار، به ذهنش رسید می تواند از تایمر آشپزخانه اش که به شکل گوجه فرنگی بود کمک بگیرد تا بتواند بدون توقف درس بخواند. او این تکنیک را به طور اتفاقی کشف کرد و نتیجه نهایی همان چیزی است که ما آن را به نام «تکنیک پومودورو یا گوجه فرنگی» می شناسیم.
بر طبق این روش، بهترین بازه ی زمانی برای کار کردن ۲۵ دقیقه است که برابر است با مدت زمان لازم برای درست کردن سس پومودورو که یک سس گوجه فرنگی ایتالیایی است.
راستی تکنیک پومودورو فقط یکی از روش های مدیریت زمان است، که برای مطالعه ی بیشتر میتوانید مقاله ی مدیریت زمان به سبک افراد موفق را مطالعه کنید.
تکنیک پومودورو چیست؟
این تکنیک، روشی است که از یک تایمر به شکل «گوجه فرنگی» با بازه زمانی ۲۵ دقیقه استفاده می شود. در این مدت زمان، شما فقط روی یک کار تمرکز کرده و سپس به مدت ۵ دقیقه استراحت میکنید. بعد از اتمام ۴ پومودوروی ۲۵ دقیقه ای میتوانید زمان استراحت را بین ۱۵ الی ۳۰ دقیقه طولانیتر کنید.
پومودورو باعث می شود که سیستم مغز روی کاری که درحال انجام آن هستید متمرکز شود. به همین دلیل، این تکنیک ابزاری برای افزایش تمرکز است.برای آشنایی بیشتر با راهکارهای افزایش تمرکز این مقاله را مطالعه کنید.
مراحل انجام تکنیک پومودورو
۱)ابتدا یک لیستی از کارهای روزانهی خود تهیه کنید. سپس کارها را اولویت بندی کنید. بر اساس نیاز خود میزان پومودوروی هر کار که به آن احتیاج دارید را مشخص کنید. برای آشنایی بیشتر با برنامهریزی، ۷ تکنیک ساده و کاربردی برنامه ریزی اصولی را بخوانید.
۲)تایمر خود را روی ۲۵ دقیقه تنظیم کنید. در هر ۲۵ دقیقه تمام تمرکز خود را روی یک کار بگذارید. آن را به هیچ عنوان قطع نکنید و اجازه ندهید هیچ چیزی حواستان را پرت کند.
۳)بعد از اینکه ۲۵ دقیقه با تمرکز کار کردید، ۳ الی ۵ دقیقه را به استراحت اختصاص دهید.
۴)مجددا به سراغ ۲۵ دقیقه ی بعدی بروید و روی کارتان تمرکز کنید، این مراحل را تا ۴ بار تکرار کنید.
۵)پس از انجام ۴ یا ۵ پومودورو میتوانید ۱۵الی۳۰ دقیقه استراحت کنید.
چند نکته درمورد تکنیک پومودورو
- هرگز پومودوروی خود را نشکنید: این تکنیک بر پایه ی زمان استوار است. اگر کار شما کمتر از ۲۵ دقیقه به اتمام رسید آن را به هیچ عنوان متوقف نکنید. میتوانید زمان باقی مانده را به مرور و جمع بندی اختصاص دهید و کار خود را تا شنیدن صدای تایمر ادامه دهید.
- کارهای کوچک را میتوانید با هم انجام دهید: ممکن است کار شما به کمتر از یک ۲۵دقیقه زمان احتیاج داشته باشد. در این حالت آن را با یک کار مشابه دیگر ادغام کنید.
- به سراغ گوشی نروید: چک کردن شبکه های اجتماعی را به پایان کار اختصاص دهید؛ یعنی در استراحت پایانی خود. زمانی که وسط کار به سراغ گوشی یا یک کار دیگر می روید، تمرکزتان کامل از بین می رود؛ چون توجه انسان محدود است و نمی توانید همزمان روی بیش از یک چیز تمرکز کنید.
- کارهای بزرگتر را به بخش های کوچکتر تقسیم کنید: برای انجام کارهایی که زمان بیشتری می برند، می توانید چند پومودورو در نظر بگیرید. یعنی اگر کار شما به بیش از ۴ پومودوروی ۲۵ دقیقه ای احتیاج دارد، میتوانید بازهم ۲۵ دقیقه یعنی یک پومودورو به آن بیافزایید. پس از آن ۱۵ الی ۳۰ دقیقه استراحت کنید.
چرا ۲۵ دقیقه برای هرکاری لازم است؟
برای مثال احتمالا بارها برای شما پیش آمده که وقتی سر کلاس درس می نشینید و به تدریس استاد خود گوش می کنید، پس از گذشت نیم ساعت توان ذهنی شما افت می کند و خمیازه می کشید. هرچقدر هم شما بخواهید تمام حواس خود را به درس بدهید؛ اما پس از گذشت نیم ساعت احساس خستگی می کنید در همچین مواقعی یک استراحت کوتاه ۵ دقیقه ای به شما انرژی میدهد. به همین خاطر، برخی از استادان حرفه ای در حین تدریس خود با دانشجویان شوخی میکنند تا جو کلاس را عوض کنند.
در بازه های زمانی ۳ تا ۵ دقیقه چه کنیم؟
به هیچ عنوان سراغ چک کردن گوشی و شبکه های اجتماعی نروید؛ چون باعث حواس پرتی شما می شود. زمانی که وسط کار به سراغ گوشی یا یک کار دیگر می روید، تمرکزتان کامل از بین می رود. چون توجه انسان محدود است و نمی توانید همزمان روی بیش از یک چیز تمرکز کنید.
در این بازه ی زمانی ۳ تا ۵ دقیقه بهتر است به گوش دادن موسیقی، صحبت کردن، رقص، حرکات کششی، میوه خوردن، چای خوردن، یوگا یا مدیتیشن مشغول شوید.
مزایای تکنیک پومودورو
مدیریت زمان:
این تکنیک یکی از بهترین روش ها برای مدیریت زمان است. وقتی شما با حجم بسیاری از کارها مواجه می شوید ناخودآگاه اهمال کاری می کنید. برای آشنایی بیشتر با اهمال کاری و نشانه های آن به این قسمت مراجع کنید.
راهکار این است که برای انجام کارهای طولانی آن را به بخش های کوچک تر تقسیم کنید، سپس به انجام آن مشغول شوید. شما با کمک این روش می توانید در کوتاه ترین زمان ممکن بیشترین بازدهی را داشته باشید.
افزایش تمرکز و حذف حواس پرتی:
حتما بارها برایتان اتفاق افتاده که وسط کار، چیزهایی مانند سروصدای اعضای خانواده، زنگ خوردن تلفن همراهتان، یا اعلان پیام های تلگرام، واتساپ، اینستاگرام و…. حواستان را پرت کرده است. این تکنیک به شما کمک می کند با استفاده از آن در بازه ی زمانی ۲۵دقیقه روی یک کار مشخص تمرکز کنید و به این عوامل حواس پرتی توجه نکنید. مقاله «قاتل جان تمرکز» این موضوع را تکمیل می کند.
برنامه ریزی:
بسیاری از ما در برنامه ریزی اصولی دچار چالش می شویم. با کمک این روش می توانیم کارها را به بازه های زمانی کوتاه تری تقسیم کنیم و کارهای بیشتری را به برنامه ریزی های روزانه اختصاص دهیم.
افزایش بهره وری:
در این روش، زمانی مشخص یعنی ۲۵ دقیقه با تمرکز بالا و اثربخش به کارهای خود می پردازید. همین موضوع باعث افزایش بهره وری و بازدهی بالای کارهای شما می شود. اگر به صورت مداوم از این روش استفاده کنید به طور معجزه آسایی به همه ی کارهای خود میرسید.
کاهش استرس و اضطراب:
حجم کاری و درسی بالا موجب افزایش استرس شما می شود. شما با این تکنیک می توانید به آرامش برسید و استرس کمتری را تجربه کنید و به مرور کارهای خود را انجام دهید.
دوری از چند وظیفه بودن:
گاهی عادت دارید که چند کار را به صورت همزمان انجام بدهید؛ در حالی که انجام همزمان چند کار، موجب کاهش کیفیت کارها می شود. از آنجایی که شما در هر پومودورو فقط مشغول یک کار مشخص هستید، خود به خود این عادت را ترک میکنید. راستی در مقاله «مالتی تسکینگ، گرگی در لباس بره» کامل راجع به چند وظیفه ای بودن صحبت کردهایم.
اپلیکشن هایی که هنگام استفاده تکنیک پومودورو به کمک شما می آیند
در این قسمت چند اپلیکیشن مرسوم، که هنگام استفاده از تکنیک پومودورو به کمک شما می آید را مشاهده می کنید.
۱)Focus Keeper: بصورت رایگان برای نسخه ی اندروید و IOS قابل استفاده می باشد.
۲)Forest: این برنامه ی حرفه ای، هربار که حواستان از پومودوروی خود پرت شود(مثلا از گوشی موبایل خود استفاده کنید) را کنترل می کند
۳) PomoDoneApp: این اپلیکشن بهترین گزینه برای تنظیم زمان و مدیریت کارهاست.
۴) Pomatez: یک اپلیکیشن کامل برای تکنیک پومودورو است. این اپلیکشن برای سیستم عاملهای ویندوز، مک و لینوکس در دسترس است.
کلام آخر!
این روزها همه ی ما آدم های حواس پرتی شده ایم. اصلا به خودتان سخت نگیرید!
وقتی می خواهیم کار مهمی انجام دهیم، هر چیزی ممکن است توجه ما را به خودش جلب کند و موجب حواس پرتی ما بشود.
تکنیک پومودورو راهکار خوبی برای مقابله با حواس پرتی ها و افزایش تمرکز است.
وقتی که شما ۲۵ دقیقه کارتان را شروع کردید، به هیچ عنوان حق ندارید آن را قطع کنید.
با این تکنیک خودتان را گول میزنید که ۲۵ دقیقه بدون کوچکترین حواس پرتی ای کار کنید، بعد از آن ۵ دقیقه استراحت کنید.
همین طور ادامه می دهید تا جایی که به آن نیاز دارید، هر کدام از این بازه های ۲۵ دقیقه ای را یک پومودورو می گویند که بهتر است وقتی ۴ پومودورو را پایان رساندید پس از آن استراحت کنید.
حالا که به خوبی با این تکنیک آشنا شدید به شما پیشنهاد می کنم طبق اصول آن پیش بروید تا به طور معجزه آسایی باعث تغییر سبک زندگی شما شود تا حس بهتری نسبت به خود و زندگیتان داشته باشید.
نویسنده: نارون جهانی
سلام، این تکنیک رو قبلا در کارگاه معرفی کرده بودید ولی فراموش کرده بودم و چقدر خوبه که در سایت هم قرار دادین، و تاریخچه این شیوه رو گفتید. ترغیب شدم تا مجدد ازش استفاده کنم.