چرا ما استاد وقت تلف کردن هستیم؟


وقت کشی یا همان اتلاف وقت بزرگترین دغدغه ی این روزهای ماست. وقتی اتلاف وقت می کنیم با ارزش ترین دارایی زندگی مان یعنی زمان را از دست می دهیم. به همین خاطر اتلاف وقت دزد زمان است و ما باید با آگاهی با این دزد حرفه ای بجنگیم.

آیا تاکنون به خودتان گفته اید:«من خیلی وقتم را هدر می دهم، باید از وقت تلف کردن دست بردارم؟» مخصوصا زمان هایی که کارهای مهمی را باید انجام دهید، اتلاف وقت بسیار ناامید کننده و آزار دهنده است.

همه ی ما گاهی درگیر فعالیت هایی می شویم که برای رسیدن به موفقیت مورد نظرمان، هیچ کمکی به ما نمی کنند و فقط باعث می شود که وقتمان را تلف کنیم.

در ادامه با من همراه شوید تا دزد زمان یعنی اتلاف وقت را بهتر بشناسید و راهکارهای لازم برای مقابله با آن را یاد بگیرید.

اتلاف وقت

اتلاف وقت یا وقت تلف کردن چیست؟

هنگامی که می‌خواهید یک کاری را انجام دهید و از وقت خود به صورت بهینه استفاده نمی‌کنید، دچار اتلاف وقت می‌شوید.

افرادی که دچار روزمرگی می شوند، برایشان مهم نیست که روزهایشان چگونه سپری می شود. به همین دلیل این افراد بیشتر وقت خود را تلف می کنند.

شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد، مثلا مشغول مطالعه ی مطلب مهمی هستید، ناگهان متوجه صدای نوتیفیکیشن تلگرام، واتساپ یا اینستاگرام می شوید. یا گاهی پس از گذشت یکی دوساعت به خودتان می آیید، می بینید که حسابی غرق درگوشی شده اید.

اتلاف وقت با گوشیروش های جلوگیری از اتلاف وقت

۱) روز خود را بدون برنامه ریزی آغاز نکنید

برنامه ریزی یک استراتژی بسیار موثر است که به شما کمک می کند تا از اتلاف وقت جلوگیری کنید.

وظایف خود را به زمان های مشخصی از روز اختصاص دهید، زیرا به شما کمک می کند در مسیر مشخصی بمانید. به همین خاطر هنگامی که شروع کردید به وقت هدر دادن، تمرکز خود را به کمک برنامه ریزی دوباره به دست می آورید.

ابتدا باید مهم ترین وظایف خود را در برنامه ریزی قرار دهید. چنانچه، برنامه ی شما در طول روز تغییر کرد، باز هم سعی کنید بخش مهمی از وظایف خود را که در برنامه نوشته اید انجام دهید.

بهتر است برنامه ریزی را جدی بگیرید و آن را برای خود تبدیل به یک عادت کنید. عادت به نوشتن یک برنامه نیاز به تمرین و تکرار دارد، که به کمک مقاله ی بازی عادت سازی می توانید آن را برای خود تبدیل به یک مهارت کنید. نوشتن برنامه ی روزانه به شما کمک می کند تا از اتلاف وقت در امان بمانید و به خوبی کارهایتان را انجام دهید.

برنامه ریزی- اتلاف وقت

۲) کارهای کم ارزش را در زمان های خاص انجام دهید

همانطور که گفته شد، ابتدا برای مهم ترین کارهای خود برنامه ریزی کنید.

کارهای کم ارزش کارهایی هستند که باید انجام شوند، اما ممکن است به وظایف مهم تر شما در طول روز کمکی نکنند.

وقتی وسوسه می‌شوید که زمان خود را تلف کنید؛ به جای آن، کاری انجام دهید که ارزش کمتری دارد. بطور مثال پاسخ دادن به ایمیل های کاری ممکن است چندان حائز اهمیت نباشند.

در واقع شما می توانید از این کار کم ارزش به نفع خودتان استفاده کنید. از آنجایی که پاسخ دادن به ایمیل های کاری انرژی ذهنی کمتری از شما می گیرد، می تواند یک استراحت عالی بین جریان های کاری بسیار سخت ایجاد کند. با این کار شما می توانید بهره‌ وریتان را هم افزایش دهید. با انجام این کار هم به استراحت می پردازید و هم از زمان خود بهترین استفاده ی ممکن را می برید.

شاید واژه ی بهره وری برای شما عجیب به نظر برسد. اما بهتر است برای بالا بردن بهره وری بیشتر در کارهایتان مقاله ی  با افزایش بهره وری، کم تر کار کنید را مطالعه کنید.

 ایمیل- اتلاف وقت

۳) به کارهایتان پایبند بمانید (استفاده از قانون ۵ثانیه)

وقتی تصمیم می گیرید کار مهمی را انجام دهید ، ممکن است با اهمال کاری دائما آن را به تعویق بیاندازید. اما شما بایستی با برنامه ریزی و نوشتن کارهایتان به تصمیمات خود پایبند بمانید.

گاهی ممکن است شروع کردن خیلی سخت به نظر برسد و دچار اتلاف وقت شوید.

مثلا چندین ماه است که می خواهید رژیم بگیرید دائما خودتان را گول می زنید و می گویید:« از شنبه شروع می کنم، ولی هنوز آن شنبه ی طلایی که منتظرش هستید فرا نرسیده.»

یا میخواهید اقدام به درس خواندن کنید پیش خودتان می گویید:« حالا که دارم قسمت آخر این فیلمو میبینم، تموم که شد راس ساعت۵ شروع می کنم به درس خواندن. اما کو گوش شنوا؟ یکهو به خودتان می آیید و می بینید که یک فصل دیگر هم نگاه کرده اید!»

با قانون ۵ثانیه هم از اهمالکاری دوری می کنید و هم سریع تر به انجام کارهایتان می پردازید. همچنین کمک می کند از هر عادت بدی که باعث آزار و اذیت شما می شود، دوری کنید.

اگر با این قانون آشنا نیستید و نمی دانید که چطور کار می کند، مقاله ی  قانون پنج ثانیه طلایی را مطالعه کنید.

۴) به خودتان استراحت بدهید

احتمالا شما هم تجربه ی این را داشته اید زمانی که با فشار کاری بالایی مواجه می شوید از خواب و خوراک میزنید تا کارهایتان را به اتمام برسانید. یادتان باشد، ما آدم آهنی نیستیم که بتوانیم بدون توقف کار کنیم.

یک راهش این است که روز خود را با کارهای مورد علاقه‌تان شروع کنید. مثل: ورزش کردن، مدیتیشن، خوردن صبحانه با اعضای خانواده  یا مطالعه ی چند صفحه کتاب مورد علاقه ی تان آغاز کنید.

البته من تا قبل از این که مقاله ی استراحت اصولی را بخوانم، فکر می کردم استراحت کردن یعنی خوابیدن! البته بعد از چند ساعت کار سخت و متوالی، ۳۰ ۴۰ دقیقه خوابیدن وسط روز انرژیتان را برای ادامه دادن به باقی کارها به حوبی تامین می کند.

۵)اهداف و خواسته هایتان را مشخص کنید

گاهی اوقات، دلیل اصلی اتلاف وقت ما این است که اهداف و خواسته های روشنی نداریم. بنابراین نمی دانیم که باید از کجا و چگونه شروع به کار کنیم.

وقتی برای روز، هفته، ماه یا سال مشخص می کنید که چه اهدافی دارید و از زندگی خود چه می خواهید، نوشتن اهداف موجب بالا رفتن تمرکز شما می شود.

شما هیچگاه بدون نوشتن اهدافتان نمی توانید موفق شوید؛ زیرا نوشتن اهداف به شما این دید را می دهد که باید برای رسیدن به اهدافتان تلاش کنید.

هدف گذاری به شما کمک می کند تا دید وسیع تری نسبت به اهداف تان داشته باشید و نقشه ی راه شماست تا در مسیر موفقیت گام بردارید. مقاله ی سیر تا پیاز هدف گذاری به شما این نقشه ی راه را به خوبی نشان می دهد تا زودتر به گنج موفقیت برسید.

اهداف - اتلاف وقت

۶) از تکنیک پومودورو استفاده کنید

این تکنیک یکی از بهترین روش های مدیریت زمان است.

در این تکنیک شما مجبور می شوید ۲۵ دقیقه بدون حواس پرتی در یک کار متمرکز شوید. سپس، ۵ دقیقه استراحت کوتاهی داشته باشید و به سراغ ۲۵ دقیقه ی بعدی بروید.

ثابت شده که این تکنیک می‌تواند تمرکز شما را بالا ببرد، تا بتوانید کارهایتان را سریعتر انجام دهید و از اتلاف وقت جلوگیری کنید. زیرا در طول هر پومودورو شما باید بر روی یک کار تمرکز کنید.

شاید برای شما سخت بنظر برسد، اما به کمک این تکنیک می توانید در کمترین زمان بیشترین بازدهی را داشته باشید. همچنین به کمک استراحت های کوتاه به ذهن خود استراحت میدهید تا بتوانید بیشتر تمرکز کنید.

برای آشنایی بیشتر با تکنیک پومودورو و مزایای آن این مقاله را مطالعه کنید.

تکنیک پومودورو

۷) عوامل حواس پرتی را از خودتان دور کنید

عوامل حواس پرتی در دنیای بیرونی قابل شمارش نیستند.

بهترین راهکار این است که یک لیستی از آنها تهیه کنید و اجازه ندهید که این حواس پرتی ها بین کارهایتان وقفه ایجاد کنند. سپس در انتهای کار به فکر راه حلی برای آن ها باشید.

حواس پرتی ها تمرکز شما را در حین کار می گیرند و موجب خستگی ذهنی شما می شوند.

این روزها بزرگترین چالش ما وقت هدر دادن در فضای مجازی است. هدف تمام تولید کنندگان محتوا این است که بتوانند با ایجاد جذابیت بیشتر برای محتواهایشان وقت بیشتری از شما بگیرند تا شما را بیشتر در صفحات خودشان نگه دارند.

بنابراین، اگر شما زمان زیادی را صرف شبکه های اجتماعی کنید و نتوانید آن را کنترل کنید، زمان زیادی را از دست خواهید داد.

در نتیجه این اتلاف وقت ممکن است باعث شود شما احساس ناخوشایندی به خود داشته باشید و دچار روزمرگی شوید.

این اتلاف وقت می تواند آن قدر زیاد باشد که دیگر زمانی برای انجام کارهای دیگر باقی نگذارد. این که بتوانید در مقابل جذابیت های شبکه های اجتماعی مقاومت کنید، کار خیلی سختی است. پس اگر مشغول کار مهمی هستید، اتصالتان به اینترنت را موقت، کامل قطع کنید.

مثلا کار کردن در خانه، با اعضای خانواده برای من از بزرگترین عوامل حواس پرتی به حساب می آید. به همین خاطر مجبور می شوم وقت هایی که در خانه حضور ندارند یا وقتی که خواب هستند کارهایم را انجام دهم.

شما فکر می کنید وقتی اعضای خانواده در خانه حضور دارند می توانید با تمرکز بالا درس بخوانید یا کار انجام دهید؟ اگر بتوانید با وجود این عوامل، با تمرکز بسیار بالا درس بخوانید یا کار کنید به شما تبریک می گویم که بدون توجه به حواس پرتی هایی که در خانه با اعضای خانواده ایجاد می شود، می توانید کارهایتان را انجام دهید.

۸) کارهایی که دوست دارید را انجام دهید

شاید بدترین بخش اتلاف وقت این باشد که احساس کنید روز خود را با انجام «هیچ کاری» تلف کرده اید.

اگر روزی انگیزه ی شروع هیچ کاری را ندارید به شما پیشنهاد می کنم به کاری که دوست دارید مشغول شوید.

انجام سرگرمی ها و فعالیت هایی که لذت بخش هستند بهترین راه برای تقویت انگیزه و روحیه هستند. به طور مثال، می توانید با دوستان خود وقت بگذرانید، کتابی که دوست دارید را بخوانید، به طبیعت بروید و مدیتیشن کنید.

مثلا در ابتدای شروع روز برای بالا بردن انگیزه و حس خوب، در یک تایم مشخص این کارها را انجام دهید. باقی روزتان را می توانید به انجام کارهای مهم ترتان بپردازید.

انجام کاری که دوست دارید باعث می شود برای زمان خود ارزش قائل شوید و آن را تبدیل به یک روتین روزانه کنید تا انگیزه ی خود را برای ادامه دادن به کارهای مهم تر تقویت کنید.

۹) انرژی خود را مدیریت کنید

یکی از اصلی ترین دلایل وقت تلف کردن، مدیریت نکردن انرژی است. هرکاری که انجام می دهید به مقدار مشخصی انرژی نیاز دارد.

ما اغلب نمی توانیم روزهای خود را مطابق افزایش و کاهش سطح انرژی خود، برنامه ریزی کنیم.

علاوه بر این، ما در طول روز گاهی با حجم کاری بالایی مواجه می شویم و به مغز و بدن خود فضایی برای استراحت نمی دهیم.

شما یک ربات نیستید! باید با درک واقع بینانه از میزان انرژی و انرژی مورد نیاز برای کارهایتان، برنامه ریزی و اولویت بندی کنید. سپس باید روز خود را به گونه ای تقسیم کنید که آن کاری که به آن مشغول می شوید، با سطح انرژی شما مطابقت داشته باشد.

برای مثال، اگر وسط روز انرژی ذهنی شما برای مطالعه کم می شود، در آن زمان برنامه ای برای کتاب خواندن و درس خواندن نداشته باشید.

اولویت بندی کارها و برنامه ریزی بر اساس این اولویت ها، برای جلوگیری از اتلاف وقت خیلی مهم است. برای اینکه با اصول اولویت بندی درست آشنا شوید، ابتدا مقاله ی اولویت بندی را بخوانید. و بعد از آن به سراغ آن ها در طول روز بروید. در نظر داشته باشید که همه ی کارهایتان را پشت سرهم و بدون وقفه انجام ندهید، بین کارهایتان زمانی را به استراحت اختصاص دهید که بالاتر در مورد اهمیت استراحت بیشتر صحبت کردیم.

۱۰) در کارهایتان عمیق تر شوید

کار عمیق دشمن اتلاف وقت است!

وقتی عمیقا روی کاری برای مدت طولانی متمرکز می شوید، ناخودآگاه از اتلاف وقت جلوگیری کرده اید. با این کار، شما به عوامل بیرونی و حواس پرتی ها اجازه ی دخالت نمی دهید.

در طول دوره های کاری عمیق، شما در حال انجام کارهای با ارزش و مهم هستید و تمام توجه و تمرکز خود را به کاری که در حال انجام است، می دهید.

حتی برای آشنایی بیشتر با کار عمیق هم مقاله ای داریم که وقتی مشغول کار کردن روی موضوع مهمی هستید، چه عوامل مرموزی باعث حواس پرتی تان می شوند. به کمک این مقاله یاد می گیرید که چگونه عوامل حواس پرتی را از خودتان دور نگه دارید و با رسیدن به عمق بیش ‌تر در انجام کارها، بهره ‌وری را افزایش دهید.

کار عمیق برای افزایش بهره وری ضروری است، زیرا اکثر کارهای مهم نیازمند تمرکز و توجه طولانی تری هستند.

چه عواملی باعث اتلاف وقت می‌شود؟

۱) ترس از شکست

گاهی ما دچار اتلاف وقت می شویم چون از شکست خوردن می ترسیم!

شاید بارها برای شما هم پیش آمده که قبل از شروع هر کاری از ترس شکست خوردن و موفق نشدن، از شروع آن کار خودداری کرده اید و از ترس قضاوت شدن توسط دیگران آن را به زمانی دیگر موکول کرده اید.

ترس از شکست از کودکی تا به امروز در وجود همه ی ما ریشه کرده، چون فکر می کنیم نباید در هیچ کاری شکست بخوریم و باید بدون شکست خوردن موفق شویم. مقاله ی با شکست دوست شو کاملا راجب این مسئله ی مهم مفصل صحبت کرده. اگر از شکست خوردن می ترسید و بخاطر ترس از شکست شروع نمی کنید حتما این مقاله را مطالعه کنید.

 ۲) کمالگرایی

گاهی ممکن است، دچار کمالگرایی شویم و برای شروع کارها وسواس به خرج دهیم. اما بهتر است بدانید، کمالگرایی بزرگترین دشمن موفقیت است. افرادی که به کمالگرایی دچار شده اند از شکست خوردن رنج می برند و کارهایشان را بخاطر ترس از شکست خوردن انجام نمی دهند (یا انجامش نمی دم، اگه هم انجام بدم همه چی باید عالی و بهترین باشه!

اگر شما هم به تازگی کشف کرده اید که شخص کمالگرایی هستید، مقاله ی کمالگرایی، ترمزی برای حرکت و پیشرفت را حتما بخوانید.

مطمئن باشید هیچ وقت، زمانی که همه چیز در بهترین حالت خود باشد و همه ی شرایط موفق شدن فراهم باشد، فرا نمی رسد.

۳) کمبود انگیزه

اگر ندانید هدف و مقصدتان چیست، دچار کمبود انگیزه می شوید و به اتلاف وقت روی می اورید. به همین خاطر ممکن است بی خیال همه چیز شوید.

انگیزه یک حس موقتی و گذراست. انگیزه داشتن درصورتی می تواند مفید و کارآمد باشد؛ که وقتی برای انجام کاری احساس انگیزه داریم، فورا دست به کار شویم و آن را به اتمام برسانیم. در این صورت احساس انگیزه برای انجام کار بعدی هم تقویت می شود.

اما اگر انگیزه ی خود را تبدیل به واقعیت نکنیم، این احساس انگیزه را در خودمان سرکوب کرده ایم و احساس سرخوردگی می کنیم.

۴) کمبود انرژی

اگر شما دائما مشغول کار شوید و برای خودتان وقت نگذارید، انرژیتان افت خواهد کرد.

خودتان را دوست داشته باشید و به خواسته هایتان اهمیت بدهید. گاهی خودتان را بغل کنید و به صدای کودک درونتان توجه کنید تا به مرور زمان احساس پیری نکنید.

کودک درون گاهی از ما خواسته هایی دارد که با بی توجهی به آن سرکوبش می کنیم. در این صورت، کم کم انرژی‌مان را از دست می‌دهیم.

همچنین سبک زندگی ناسالم، موجب می شود احساس کمبود انرژی کنید. در این صورت مدام احساس خستگی می کنید. خواب کافی و تغذیه ی سالم بسیار در سبک زندگی افراد موفق ضروری است.

همچنین یکی ازعادت های روزانه ی افراد موفق ورزش کردن است.ورزش کردن را برای خودتان تبدیل به یک عادت روزانه کنید. زیرا ورزش کردن در ابتدای روز انرژی شما را در طول روز افزایش می دهد.به همین خاطر، از روزمرگی و اتلاف وقت جلوگیری خواهد کرد.

جمع بندی

همه ما در جستجوی موفقیت هستیم، اما در بسیاری از مواقع وقت خود را برای انجام کارهای غیر ضروری و بی ارزش هدر می‌دهیم. این کار ما را از انجام برنامه‌های مهم عقب نگه می‌دارد و اجازه نمی‌دهد به موفقیت دست پیدا کنیم. گاهی حتی ما متوجه کارهایی که باعث اتلاف وقت است، نمی‌شویم تا زمانی که یک تلنگر ما را متوجه اشتباهمان کند.

۱/۵ - (۱ امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *