ناگفته‌هایی درباره حافظه!


فهرست مطالب

اولین باری که یک آکواریوم ماهی دیدم را به خاطر دارم. در دوران کودکی‌ام به خانه یکی از اقوام رفته بودیم و آکواریوم شیشه­‌ای گوشۀ اتاق توجهم را به خودش جلب کرد. ماهی­‌های کوچک و بزرگ با طرح­‌ها و رنگ­‌های مختلف در این محفظه شیشه­‌ای بالا و پایین می­‌رفتند. در همان حین که به ماهی‌­ها چشم دوخته بودم صاحبخانه شروع به حرف زدن کرد. «این ماهی زرده رو می‌بینید؟ آره همین که خال خالیه. دیشب اومدم بهشون غذا بدم دیدم یکی از ماهی‌­های کوچولو رو داره می‌خوره. فقط یه روز دیرتر بهشون غذا دادم.» با تعجب گفتم:« خوردش؟ مگه دوستش نبود؟» صاحبخانه خندید و گفت: «ماهی­‌ها حافظشون به اندازۀ ده ثانیه است. لابد یادش رفته بوده که دوستشه»

تا مدت­ها به این موضوع فکر می­‌کردم. (آیا خدشه دار کردن روحیه لطیف یک کودک کار خوبیست؟ با لحن ارسطوی سریال پایتخت خوانده شود!) تصور می­‌کردم اگر حافظه من هم ۱۰ ثانیه بود زندگی چه شکلی می­‌شد؟ احتمالا هیچ کدام از اعضای خانواده ام را به خاطر نمی­‌آوردم. در روز ۱۰ بار مسواک می­‌زدم چون یادم نمی‌­ماند که قبلا این کار را کرده‌ام. مدرسه رفتن بی‌معنا می­‌شد؛ چون معلم باید مطالب را هر ده ثانیه یک بار دوباره درس می‌­داد! حتی یادم می­‌رفت که خودم کی هستم! بعد از این فکرها به خودم می‌­گفتم «چه خوبه که ماهی نشدم!» شما هم یک لحظه زندگی بدون حافظه را تصور کنید. واقعا تصورش هم وحشتناک است.

چرا پرداختن به موضوع تقویت حافظه اهمیت دارد؟

در عصر حاضر به لطف پیشرفت تکنولوژی هر لحظه که اراده کنیم به انواع و اقسام اطلاعات دسترسی خواهیم داشت. از این رو، روز به روز اطلاعات کمتری را به خاطر می­‌سپاریم و ترجیح می‌­دهیم همه چیز را روی گوشی­‌های موبایل خود ذخیره کنیم (هلو برو تو گلو!). در حدی که شمارۀ نزدیک ترین افراد را هم حفظ نیستیم.

در دسترس بودن همیشگی اطلاعات مزایای بسیار زیادی دارد اما یک اثر بی نهایت مخرب نیز دارد… تحلیل رفتن حافظه. اگر همین فرمون (!) ادامه دهیم به زودی زود حافظه ما هم ۱۰ ثانیه ای خواهد شد و برای به خاطر سپردن ساده ترین چیزها هم نمی­‌توانیم روی آن حساب کنیم. بنابراین در این مقاله ابتدا انواع حافظه و ارتباط بین آن‌ها را توضیح خواهیم داد.  سپس راجع به راه‌های تقویت حافظه و اهمیت آن صحبت خواهیم کرد. باشد که به راه راست هدایت شویم!

امروزه به علت دسترسی سریع به اطلاعات، حافظه‌مان ضعیف شده است.

حافظه چیست و چگونه کار می­‌کند؟

در بخش مقدمه اندر وجنات حافظه بسیار سخن گفتیم! در این قسمت می­‌خواهیم ببینیم حافظه چیست و چگونه کار می­‌کند. همانطور که می­‌دانید حافظه توانایی­‌ای است که از آن برای ذخیره سازی اطلاعات استفاده می‌­کنیم. ذخیره سازی اطلاعات در حافظه یک فرآیند روانی است به این معنا که هر اطلاعاتی با طی کردن یک سری مراحل در حافظه می­‌نشیند و بعدا قابل استفاده است.

مراحل ذخیره سازی یک فایل را در لپ تاپ تصور کنید. تمام این مراحل برای ذخیره سازی اطلاعات در ذهن نیز وجود دارد. وقتی می­‌خواهیم فایلی را ذخیره کنیم ابتدا برای آن یک اسم مشخص می­‌گذاریم تا بعدا بتوانیم فایل مورد نظر را شناسایی یا آن را جستجو کنیم. حافظه نیز در مواجهه با اطلاعات ورودی ابتدا برای آن‌ها یک اسم مشخص می­‌گذارد یا در حقیقت رمز گذاری می­‌کند؛ یعنی اطلاعات را به یک شکل قابل استفاده تغییر می‌­دهد.

گام دوم ذخیره سازی اطلاعات و گام آخر بازیابی اطلاعات است. یعنی حافظه مثل کتاب‌دار کتابخانه، اطلاعات مختلف را در قفسه­‌ها و طبقه­‌های مختلف به صورت دسته بندی شده و رمزگذاری شده ذخیره می‌­کند و وقتی به یادآوری هرکدام از این اطلاعات نیاز پیدا می­‌کنیم، آن را از قفسۀ مورد نظر پیدا می­‌کند و به ما تحویل می‌­دهد.

چرا همیشه نمی‌توان به حافظه اعتماد کرد؟

اما فرآیند ذخیره سازی اطلاعات همیشه بدون نقص نیست. گاهی این کتاب‌دار عزیز اطلاعات را جایی می­‌گذارد که بعدا هرچه می­‌گردد نمی­‌تواند پیدایش کند. (بالاخره او هم آدم است دیگر!) در نتیجه مثلا گاهی فراموش می­‌کنیم که وسایلمان را کجا گذاشته ایم. یا حتی ممکن است به او بگوییم کتاب “صد سال تنهایی” را می­‌خواهیم ولی به اشتباه کتاب “غرور و تعصب” را به ما تحویل دهد؛ پس این احتمال وجود دارد که اطلاعات را اشتباه به خاطر ­آوریم. بنابراین همیشه هم نمی‌­شود به حافظه اعتماد کرد و روی اطلاعات به یاد آورده شده پافشاری کرد.

مشکلات حافظه می­‌تواند به سادگی گم کردن سوئیچ ماشین تا مشکلات جدی تری مثل بیماری آلزایمر باشد. پس اینکه کتاب‌دار مغز ما صحیح و سلامت باشد و به درستی کار خود را انجام دهد بسیار حائز اهمیت است و در کیفیت زندگی ما تاثیر می‌­گذارد.

انواع حافظه:

در این بخش می­‌خواهیم به طور مفصل راجع به انواع حافظه و محل ذخیره سازی اطلاعات در مغز صحبت کنیم. (یعنی می­‌خواهیم نقشۀ کتابخانه را ترسیم کنیم.) حافظه به طور کلی به سه دستۀ بلند مدت، کوتاه مدت و حسی تقسیم بندی می‌­شود. در ادامه هرکدام از آنها را به طور مجزا توضیح خواهیم داد. نمودار زیر دسته بندی ­های حافظه را نشان می‌­دهد:

حافظه به سه نوع بلند مدت، کوتاه مدت و حسی تقسیم می‌شود.

حافظه حسی:

اطلاعات در حافظه کوتاه مدت و حسی برای مدت زمان محدودی ذخیره می­‌شوند؛ به این معنی که این دو نوع حافظه ظرفیت کمتری دارند. فرض کنید یک کتابخانۀ کوچک داریم و تعداد کتاب­‌هایی که افراد به این کتابخانه تحویل می‌­دهند خیلی زیاد است. در این صورت کتابدار مجبور است کتاب­‌های قدیمی تر را یا تند تند دور بریزد یا به جای دیگری منتقل کند تا جا برای کتاب­‌های جدید باز شود. حافظۀ کوتاه مدت و حسی نیز مثل یک کتابخانه کوچک هستند.

در حافظه حسی اطلاعاتی که از حواس گرفته شده است برای مدت زمان بسیار کوتاهی ذخیره می­‌شود. (برای کمتر  از یک ثانیه! آخه کتابخونه هم انقد کوچیک؟!) مثل به خاطر سپردن حس لمس یک سطح زبر یا صدایی که گذرا شنیده ایم.

حافظه کوتاه مدت:

در حافظه کوتاه مدت که به عنوان حافظه فعال هم شناخته می­‌شود امکان ذخیره سازی اطلاعات تا حداکثر یک دقیقه وجود دارد. در این نوع حافظه رمزگذاری اطلاعات به صورت صوتی انجام می­‌شود.

حافظه بلند مدت:

حافظه بلند مدت یک کتابخانۀ بزرگ و دلباز است! یعنی هرچند که ظرفیت دقیق حافظه بلند مدت مشخص نشده است ولی بسیار بیش‌تر از دو حافظه قبلی است و می­‌تواند اطلاعات لازم برای یک طول عمر کامل را ذخیره کند. رمز گذاری اطلاعات در حافظه بلند مدت به صورت معنایی انجام می‌­شود. این نوع حافظه خود به دسته­‌های دیگری تقسیم بندی می­‌شود که در ادامه آنها را بررسی می­‌کنیم.

شکل زیر بخش‌­های مختلف حافظه بلند مدت را نشان می‌­دهد:

شکل اجزای حافظه بلند مدت

حافظه ضمنی:

به این نوع حافظه (که یکی از زیرمجموعه­‌های حافظۀ بلند مدت است)، حافظۀ ناخودآگاه یا خودکار گفته می‌­شود. زیرا محل ذخیره سازی اطلاعاتی است که عمدا سعی در به خاطر سپردن آنها نداریم و یک حافظه غیر عمدی است. مثلا نگاهمان به اسم یک مغازه می­‌افتد و تا مدت­‌ها در ذهنمان می‌­ماند. در صورتی که نیازی به اسم آن مغازه نداشتیم و به صورت ناخودآگاه به خاطر سپرده ایم. (یا مثلا وقتی سرویس گران قیمت اقدس خانوم در عروسی دختر شوکت خانم را با وضوح فول اچ دی به خاطر داریم، سهوا در حافظه ضمنی ذخیره شده است؛ وگرنه ما که نمی­‌خواستیم ذخیره کنیم!)

همچنین مهارت­‌هایی که در حافظه ضمنی ذخیره می­‌شوند نیاز به یادگیری دوباره ندارند و به طور خودکار رخ می‌­دهند. یعنی در رابطه با این نوع مهارت­‌ها لازم نداریم به تمام مراحل فکر کنیم تا بتوانیم انجام دهیم و به صورت ناخودآگاه انجام می­‌شوند. به عنوان مثال مهارت دوچرخه سواری، مهارتی است که در حافظه ضمنی ذخیره می­‌شود. یک بار که یاد می­‌گیریم چگونه دوچرخه سواری کنیم، تا آخر عمر این مهارت را داریم حتی اگر برای مدت طولانی­ دوچرخه سواری نکرده باشیم.

دو ناحیه از مغز درگیر حافظه ضمنی است. توده سلول­‌های عصبی پایه و مخچه که در تصویر بالا محل هرکدام را مشاهده می­‌کنید.

تودۀ سلول­‌های عصبی پایه:

ساختارهایی هستند که در اعماق مغز قرار دارند و در طیف گسترده ای از فرآیندها مثل احساسات، پردازش پاداش، شکل گیری عادت­‌ها، حرکت و یادگیری درگیر هستند. (خدا قوت واقعا! عجب سلول­‌های خدوم و زحمتکشی) این توده از سلول­‌ها همچنین در به خاطر آوردن مراحل انجام کارها نقش اساسی دارند. به عنوان مثال مراحل لازم برای نواختن موسیقی در این بخش ذخیره سازی می­‌شود.

مخچه:

مخچه ساختار جداگانه ایست که در بخش پشتی مغز قرار دارد و برای کنترل حرکت­‌های ظریف بسیار مهم است. به عنوان مثال این بخش است که به ما کمک می­‌کند از چاپستیک (از این چوبایی که چینیا باهاش غذا میخورن) استفاده کنیم.

بخش مخچه در مغز به کنترل حرکت‌های ظریف کمک می‌کند.

حافظۀ آشکار:

مسیر را گم نکنیم. گفتیم که حافظه به سه دستۀ حسی، کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم می­‌شود. حافظه بلند مدت خود شامل دو نوع حافظه ضمنی و آشکار است که راجع به حافظه ضمنی صحبت کردیم و این آشکارشونه!

حافظه آشکار مربوط به ذخیره سازی اطلاعاتی است که برای حفظ کردن آن تلاش می­‌کنیم و آگاهانه آنها را به خاطر می­‌سپاریم؛ مثل فرمول­‌های ریاضی. هرروز از این حافظه بارها و بارها استفاده می­‌کنیم، از به خاطر سپردن زمان ملاقات با پزشک گرفته تا ساعت پخش سریال فاطما گل!

خاطرات ذخیره شده در حافظه آشکار به دو دسته اپیزودیک و معنایی تقسیم می­‌شوند. (میدونم خیلی دسته تو دسته شد! هرجا مسیر رو گم کردی به نمودار ابتدای بحث مراجعه کن.)

  • خاطرات اپیزودیک:

خاطرات طولانی مدت ما از رویدادهای خاص در این دسته قرار می­‌گیرند. به عنوان مثال خاطرات مسافرتی که در نوجوانی رفته ایم. (اونجا که شاعر می‌­فرماید خاطرات شمال محاله یادم بره، بزرگوار خاطراتشون از نوع اپیزودیک بوده!)

  • خاطرات معنایی:

خاطرات مربوط به حقایق، مفاهیم، نام­‌ها و سایر دانش­‌های عمومی در این دسته قرار می­‌گیرد.

سه ناحیه از مغز درگیر حافظه آشکار است. هیپوکامپ، نئوکورتکس و آمیگدال. (سه بار پشت سرهم بگو نئوکورتکس!)

هیپوکامپ:

هیپوکامپ، واقع در لوب گیجگاهی مغز است که خاطرات اپیزودیک (همون خاطرات شمال!) در آن شکل می­‌گیرد. هیپوکامپ برای ذخیره سازی خاطرات بسیار مهم است اما مکان ذخیره سازی دائمی برای آنها نیست.

نئوکورتکس:

نئوکورتکس بزرگ­ترین قسمت قشر مغز است. ورق‌ه­ایی از بافت عصبیست که سطح بیرونی مغز را تشکیل می­‌دهد. در انسان عملکردهایی مثل ادراک حسی، تولید دستورات حرکتی و زبان مربوط به این بخش است. با گذشت زمان، اطلاعات از خاطرات خاصی که به طور موقت در هیپوکامپ ذخیره می­‌شود می­‌تواند به عنوان دانش عمومی به نئوکورتکس منتقل شود. نکتۀ جالب این است که دانشمندان فکر می­‌کنند این انتقال در خواب اتفاق می­‌افتد.

آمیگدال: آمیگدال، ساختاری به شکل بادام در لوب گیجگاهی مغز است و به خاطرات عاطفی اهمیت ­می­‌دهد؛ به ویژه خاطراتی که با حس­‌های شرم، شادی، عشق یا اندوه همراه است زیرا به سختی فراموش می­‌شوند. ماندگاری این خاطرات گویای این است که تعاملات بین آمیگدال، هیپوکامپ و نئوکورتکس در تعیین پایداری یک حافظه بسیار مهم است.

ارتباط بین انواع حافظه:

همانطور که گفته شد، سه نوع حافظه داریم؛ حسی، کوتاه مدت و بلند مدت. در این بخش می­‌خواهیم ارتباط بین این سه حافظه را بررسی کنیم و ببینیم انتقال اطلاعات از یک حافظه به حافظه دیگر چگونه است. به شکل زیر توجه کنید:

ارتباط بین انواع حافظه

اطلاعات چگونه منتقل می‌شوند؟

اگر بخواهم به طور خلاصه ارتباط بین این سه نوع حافظه را بیان کنم باید بگویم “بغلی بگیر بازی می‌­کنند!” هنگامی که یک محرک در مقابل ما قرار داشته باشد، (که می­‌تواند تصویر، صدا، بو و … باشد) حواس پنجگانه اطلاعات دریافتی را از این محرک می­‌گیرند و به حافظۀ حسی منتقل می­‌کنند. این اطلاعات برای مدت زمان بسیار کوتاهی در حافظه حسی ذخیره می­‌شود. هدف از حافظه حسی این است که به مغز زمان بدهد تا احساسات دریافتی را پردازش کند؛ این امر باعث می‌­شود جهان را به عنوان یک جریان پیوسته از رویدادها ببینیم، نه به عنوان وقایع جدا از هم.

بیشتر اطلاعاتی که وارد حافظۀ حسی می­‌شود فراموش می­‌شوند، مگر اینکه با هدف به خاطر سپردن اطلاعات به آنها توجه کنیم. در این صورت این اطلاعات می­‌توانند به حافظۀ کوتاه مدت منتقل شوند. حافظه کوتاه مدت ظرفیت بیشتری نسبت به حافظه حسی دارد ولی همچنان نمی­‌توان برای ذخیره سازی دائمی اطلاعات روی آن حساب باز کرد. مدت زمان ذخیره سازی اطلاعات در این حافظه کمتر از یک دقیقه می‌­باشد و هدف این ذخیره سازی کوتاه مدت نیز،  پردازش اطلاعات است.

در این مرحله به فرآیندهایی که برای معنا بخشیدن به اطلاعات ورودی، اصلاح، تفسیر و ذخیره اطلاعات صورت می­‌گیرد حافظه فعال هم گفته می­‌شود. با تکرار و تمرین اطلاعات می‌­توان آنها را به حافظه بلند مدت انتقال داد که در این صورت مدت زمان ذخیره سازی به روز، ماه یا سال می‌­رسد. اما باید بدانیم که احتمال فراموش کردن اطلاعات در هر سه مرحله وجود دارد.

در این بخش مفصل راجع به انواع حافظه صحبت کردیم و مراحل ذخیره سازی اطلاعات را شرح دادیم. همچنین فهمیدیم که هرکدام از انواع حافظه، چه بخش­‌هایی از مغز را درگیر می­‌کنند. در بخش بعدی راه‌های تقویت حافظه را بیان می‌کنیم.

راه­‌های تقویت حافظه:

در این بخش تصمیم داریم راجع به اصل قضیه یعنی راه­‌های تقویت حافظه صحبت کنیم. پس اگر می­‌خواهید یک کتاب ۵۰۰ صفحه ای را با یک نگاه حفظ شوید (الکی!) با ما همراه باشید.

۱. گنجاندن فعالیت بدنی در برنامه روزانه، به تقویت حافظه کمک می‌کند.

فعالیت بدنی باعث افزایش جریان خون در کل بدن به ویژه مغز می­‌شود. یعنی به هیپوکامپ، نئوکورتکس و بقیه بروبچ داخل مغز به اندازه کافی خون می‌رسد و این می‌­تواند به تقویت حافظه کمک کند. وزارت بهداشت و خدمات انسانی می­‌گوید که بزرگسالان سالم باید در هفته ۱۵۰ دقیقه فعالیت هوازی متوسط مثل پیاده روی سریع یا ۷۵ دقیقه فعالیت هوازی شدید مثل  آهسته دویدن را داشته باشند. پس قرار دادن پیاده روی در برنامه روزانه بسیار کمک کننده است.

گنجاندن فعالیت بدنی در برنامه روزانه، یکی از راه‌های تقویت حافظه است.

۲. فعال نگه داشتن ذهن، یکی از راه‌های تقویت حافظه است.

همانطور که برای تقویت عضلات بدن دمبل می­‌زنیم، کار کشیدن از ذهن هم سبب تقویت حافظه می­‌شود. فعالیت­‌هایی که ذهن را تحریک می‌­کند، حافظه را فعال نگه می­‌دارد. سطح تحصیلات بالاتر با عملکرد ذهنی بهتر در دوران سالمندی همراه است. کارشناسان فکر می‌­کنند که آموزش پیشرفته ممکن است با ایجاد عادت فعال بودن ذهن به تقویت ذهن کمک کند. به چالش کشیدن مغز با ورزش ذهنی، فرآیندهایی را فعال می­‌کند که به حفظ سلول­‌های مغزی فرد کمک می‌­کند و ارتباط بین آن‌ها را برقرار نگه می‌­دارد.

بسیاری از افراد مشاغلی دارند که ذهن آنها را فعال نگه می‌­دارد (یک هیچ جلو هستند!) اما یادگیری یک سرگرمی یا مهارت جدید می­‌تواند همان نقش را ایفا کند. کتاب خواندن، جدول حل کردن، بازی شطرنج، یادگیری موسیقی یا هنر و … فعالیت­‌هایی است که ذهن را مشت و مال می­‌دهد!

۳. خواب کافی و مناسب، سبب تقویت حافظه می‌شود.

خواب کافی و درست تاثیر خیلی مهمی روی بدن انسان دارد و علاوه بر اثرات بی شماری که می­‌توان برای آن نام برد روی قدرت حافظه نیز اثربخش است. همۀ ما تجربه فراموش کار شدن به دلیل کم­‌خوابی را داشته ایم. همچنین بیان کردیم که انتقال خاطرات از هیپوکامپ به نئوکورتکس در خواب انجام می­‌شود؛ پس از این جهت نیز حائز اهمیت است.

مطالعه مقالات «اصولی استراحت کن» ، «اهمالکاری در خواب» و «گوشی قبل از خواب ممنوع» به آگاهی راجع به اهمیت خواب مناسب و بایدها و نبایدهای آن کمک می‌کند.

۴. داشتن رژیم غذایی سالم، علاوه بر سلامت بدن، به تقویت حافظه هم کمک می‌کند.

یک رژیم غذایی سالم به همان اندازه که برای قلب مفید است برای سلامت مغز و حافظه هم اهمیت دارد. قرار دادن میوه، سبزیجات، غلات کامل و منابع پروتئینی کم چرب مثل ماهی، لوبیا و مرغ در برنامۀ غذایی هم به سلامت جسم و هم به سلامت ذهن کمک می­کند.

داشتن رژیم غذایی سالم، یکی از راه‌های تقویت حافظه است.

۵. متمرکز کردن توجه، در به خاطر سپردن مطالب موثر است.

همان‌طور که در بخش ارتباط بین انواع حافظه به آن اشاره کردیم، توجه در انتقال اطلاعات از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت نقش کلیدی دارد. در نتیجه اگر می­خواهیم ورودی­‌ها به حافظه بلند مدت منتقل شوند نیاز است تمام توجه خود را متمرکز کنیم. مثلا هنگام مطالعه کتاب، عوامل حواس پرتی را از خود دور کنیم. در مقاله “قاتل جان تمرکز” مفصل راجع به این قضیه صحبت کرده ایم، پس برای کسب اطلاعات بیشتر به این مقاله مراجعه کنید.

۶. جلوگیری از انباشت کارها، با برداشتن فشار از روی حافظه موجب تقویت آن می‌شود.

مطالعه مطالب در چند جلسه به ما زمان کافی برای پردازش اطلاعات را می­‌دهد. تحقیقات نشان داده است دانش آموزانی که مطالب درسی را در چند جلسه مطالعه می­‌کنند نسبت به دانش آموزانی که شب امتحانی هستند عملکرد بهتری دارند. (روم سیاه! همیشه جزء دسته دوم بودم!)

۷. استفاده از نیروی کمکی برای حافظه، فضای آن را برای امور مهم نگه می‌دارد.

حافظه مثل یک گاو صندوق است. اگر داخل گاو صندوق را با لباس پر کنیم دیگر جایی برای نگهداری طلا و پول باقی نخواهد ماند. پس سعی می­‌کنیم از فضای محدود گاو صندوق به درستی استفاده کنیم. برای استفاده درست از فضای حافظه نیز می­‌توانیم امور کم اهمیت تر را به روش‌­های دیگر ذخیره کنیم، به عنوان مثال با تهیۀ چک لیست یا ثبت امور روی کاغذ. که در نتیجه این کار فضای حافظه برای ذخیره سازی اطلاعات مهم تر خالی می­‌ماند. برای آشنایی با روش تهیه چک لیست و نحوه استفاده از آن به مقاله ”چک لیست یا فهرست بررسی؟ مسئله این است!” مراجعه کنید.

۸. رمزگذاری اطلاعات، به خاطر سپردن مطالب را آسان تر می‌کند.

یکی از راه­های انتقال اطلاعات به حافظه بلند مدت رمزگذاری آن‌هاست. یعنی هنگام مطالعه از تکنیک­‌های رمزگذاری استفاده کنیم تا با یادآوری آن رمزها، اطلاعات مربوط به آن را هم به یاد بیاوریم. یکی از تکنیک­‌ها، تکنیک مطالعۀ مفصل است. یعنی هنگام مطالعه یک مطلب، راجع به اصطلاحات و عنوان‌­های موجود در متن هم به تحقیق و مطالعه بپردازیم. بعد از چند بار تکرار این فرآیند، مطالب خوانده شده در ذهن هک می­‌شود.

۹. تجسم مفاهیم، یکی از راه‌های به ذهن سپردن اطلاعات است.

بسیاری از افراد حافظه تصویری قوی دارند. این افراد می‌­توانند برای به ذهن سپردن مطالب از تصاویر، نمودارها، و سایر ورودی‌­های تصویری استفاده کنند. حتی اگر متن مورد نظر بدون تصویر یا نمودار گرافیکی است می‌­توانیم خودمان برای آن تصویر یا جدول رسم کنیم. پس رسم تصاویر در حاشیه کتاب یا هایلایت مطالب می­‌تواند مفید باشد.

یکی از راه‌های تقویت حافظه، به خاطر سپردن اطلاعات تصویری است.

۱۰. مرتبط کردن اطلاعات جدید به اطلاعات قدیمی، موجب تسهیل به خاطر سپردن مطالب می‌شود.

هنگامی که متن ناآشنایی را مطالعه می­‌کنیم؛ ایجاد ارتباط بین مطالب ناآشنا با مطالبی که از قبل در ذهن داریم یکی از راه­‌های به خاطر سپردن است. زیرا در موقعیت­‌های بعدی با یادآوری ارتباط ایجاد شده، مطالب جدید هم در ذهن ظاهر می­‌شود.

۱۱. تکرار کردن، اطلاعات را در ذهن هک می‌کند.

هنگامی که می­‌خواهید چیزی را به خاطر بسپارید آن را تکرار یا چندین بار یادداشت کنید. همچنین می­‌توانید با صدای بلند برای خود تکرار کنید. به عنوان مثال وقتی یکی از وسایل خود را در جای غیر معمول می‌­گذارید با صدای بلند این را برای خود تکرار کنید تا فراموش نکنید.

۱۲. ترتیب مطالب اهمیت دارد.

آیا توجه کرده اید که به خاطر سپردن مطالب ابتدا یا انتهای یک کتاب آسان تر است؟ پس توجه به ترتیب مطالعه مطالب یکی از نکات حائز اهمیت است. اصولا حفظ کردن مطالب میانی،  دشوار تر است؛ (مطالب میانی رو بذاریم آخر بخونیم!) در نتیجه می­‌توانیم بخش­‌های سخت تر را ابتدا یا انتهای زمان مطالعه بگذاریم.

۱۳. ایجاد تغییر در روال مطالعه، به تقویت حافظه کمک می‌کند.

یک راه عالی برای تقویت توانایی حافظه این است که گاهی روال مطالعه خود را تغییر دهیم. به عنوان مثال در زمان یا مکان مطالعه، تنوع ایجاد کنیم یا یک عنصر جدید به محیط مطالعه خود اضافه کنیم. (مثلا یک تلویزیون ۵۰ اینچ با ps5 !)

۱۴. استفاده از تمام حواس پنجگانه هنگام مشاهده اطلاعات، موجب تقویت حافظه می‌شود.

هرچه از حواس بیشتری برای یادگیری چیزی استفاده کنیم، مغز ما  در به خاطر سپردن مطالب بهتر درگیر می­‌شود؛ چون ورودی­ های بیشتری به حافظه حسی وارد می­‌شود. در یک آزمایش به بزرگسالان مجموعه ای از تصاویر خنثی با بوهای مختلف نشان داده شد و از آنها خواسته شد آنچه را که دیده اند به خاطر بسپارند. سپس تعدادی عکس بدون بو به داوطلبان  نشان داده شد  از آنها خواستند که مشخص کنند قبلا کدام یک را دیده اند. افراد در حد خیلی خوب عکس‌­ها را تشخیص دادند؛ به ویژه عکس­‌هایی که با بوی خوبی داشتند.

تصویر برداری از مغز نشان داد، هنگامی که داوطلبان تصاویر گروه دوم را می­‌بینند قشر مربوط به بویایی در مغز فعال می­‌شود با وجود اینکه بوها دیگر وجود نداشتند. بنابراین زمانی که با چیزهای ناآشنا روبه رو می­‌شوید تمام حواس خود را به کار بگیرید؛ تا با تقویت حواس پنجگانه گامی در جهت تقویت حافظه برداشته باشید.

استفاده از تمام حواس پنجگانه، به خاطر سپردن مطالب را آسان تر می‌کند.

جمع بندی

بسیار خوب! موضوع حافظه آن‌قدر جذاب و گسترده است که تا صبح می­‌توان راجع به آن صحبت کرد. حافظه یکی از توانایی­­‌های خارق العاده مغز انسان است. بیایید یک لحظه به تمام چیزهایی که به ذهن سپرده ایم فکر کنیم… از زمانی که چشم به جهان گشودیم حافظه به کمک ما آمده است. به کمک او بود که ­توانستیم تصویر پدر و مادر را به خاطر بسپریم. با تکیه بر این توانایی حرف زدن را یاد گرفتیم. در دوران مدرسه بدون داشتن حافظه نمی‌­توانستیم آن همه کتاب و مطلب و فرمول را از بر شویم. هر روز صبح که از خواب بیدار می‌­شویم و تصویر عزیزانمان را به خاطر داریم، می­دانیم چه کسی هستیم، چه اهدافی را دنبال می­‌کنیم، چه ارزش­‌هایی داریم و … تمام این ها را مدیون حافظه هستیم. (احساساتم جریحه دار شد! حافظه… بیا بغلم!)

و اما گاهی هم از دست این توانایی و ظرفیت زیادی که دارد حرص می­‌خوریم. مثلا دوست داریم خاطرات دردناک را فراموش کنیم اما حافظه مانع می­‌شود. می­‌خواهیم غم از دست دادن عزیزانمان را از یاد ببریم اما حافظه می­‌آید و نمی­‌گذارد. دوست داریم بتوانیم خاطرات ناخوشایند را انتخاب و دیلیت کنیم اما نمی­‌شود. این هم روی تاریک حافظه است. (حافظه… دیگه پررو نشو! از بغلم برو بیرون!)

ولی با تمام این­‌ها زندگی بدون حافظه غیرممکن است. چون از ابتدا بوده و پا به پای ما در مسیر زندگی پیش آمده است، گاهی فراموش می­‌کنیم که چقدر ارزشمند است. پس باید قدرش را بدانیم و هر از گاهی گامی در جهت تقویت آن برداریم.

تا کنون فراموش کار شده اید؟

از چه راه هایی برای تقویت حافظه خود استفاده کرده اید؟

نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

نویسنده: عالیه نجاری

مررسی از نظرت

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *