در زمان بچگی تصویر رویایی من از بزرگ سالی ام این بود: “آن قدر کار کنم که یک سر داشته باشم و هزار سودا”
هربار که کسی از من می پرسید دوست داری چه کاره شوی برخلاف بیش تر بچه ها، همیشه دو گزینه رو می کردم؛ شغل اول و شغل دوم! البته که در هر دوره ی سنی، انتخاب شغل رویایی ام متفاوت می شد اما تعدادش همیشه دو تا بود. از قضا دو شغله هم شدم و هستم!
اگر شما هم تجربه ی مرا دارید می دانید که داشتن شغل دوم هم خوب است و هم بد. از یک طرف تقریبا سعادت دیدار دوستانم را از دست داده ام. از طرف دیگر توانسته ام از پس زندگی ام بربیایم و طعم شیرین مستقل بودن را بچشم.
هر بار که خسته می شوم می گویم از ماه بعد با کار دوم خداحافظی می کنم. اما پیامک واریز حقوق که می آید برق چشمانم سلامی تازه به آن کار می کند!
در این مقاله سعی کردم از همه ی جوانب شغل دوم بنویسم. اگر تصمیم دارید شغل دومی انتخاب کنید تجربه هایم به دردتان خواهد خورد. پس با من همراه شوید.
چرا به سراغ شغل دوم می رویم؟
از سال ها پیش، پدیده ی “دو شغله بودن” در کشور ما در حال افزایش و گسترش است. البته که این موضوع می تواند در همه جای دنیا هم اتفاق بیفتد.
افراد به دلایل مختلفی سراغ شغل دوم یا حتی سوم می روند:
۱- درامد ناکافی:
ممکن است به دلیل مشکلات اقتصادی و شرایط زندگی افراد، درامد آن ها کافی نباشد و به همین دلیل به شغل دوم روی بیاورند.
همان طور که در مقدمه هم نوشتم، خود من سال هاست که مستقل از خانواده زندگی می کنم و برای گذران زندگی در دو شغل مشغول به کار هستم. سال پیش به پایتخت مهاجرت کردم و حتی به دنبال شغل سوم هم بودم! اما شبانه روز فقط ۲۴ ساعت است و به من این اجازه را نمی دهد!
۲- به دنبال علاقه رفتن:
یکی از دوستانم کارمند یک سازمان دولتی ست و موقعیت شغلی خوبی دارد. اما وظایفی که برای او تعریف شده با روحیه اش سازگار نیست. از آن جایی که دوستم نمی خواست مزایای آن شغل را از دست بدهد در کنار کارمندی به کار مورد علاقه ی خود پرداخت. مدتیست که بعد از ظهرها تدریس می کند و همین شغل روحیه ی او را بهتر کرده است.
۳- اعتیاد به کار!
افرادی هم هستند که نمی توانند کار نکنند! ممکن است از شغل خود و درامدشان راضی باشند اما برای هر روز خود، جز کار کردن برنامه ی دیگری ندارند. این افراد معمولا احساس می کنند اگر مشغول فعالیتی شوند که معنی کار کردن ندهد وقت و انرژی خود را هدر داده و روز مفیدی نساخته اند.
به هر دلیلی اگر جویای کار دوم هستید بهتر است پارامترهایی برای انتخاب آن در نظر بگیرید.
شغل دوم چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
اگر تصمیم دارید برای خود شغل دوم در نظر بگیرید لازم است قبل از انتخاب آن به این موارد کلی توجه کنید:
۱- با توانمندی های شما مطابقت داشته باشد.
شما تصمیم گرفته اید در دو شغل یا بیش تر مشغول به کار شوید! پس نیاز است به دو دلیل از توانایی های خود درک صحیحی داشته باشید:
- وظایف کاری آن شغل با پتانسیل های فردی شما مطابقت داشته باشد. به بیان ساده تر؛ شما دانش و مهارت انجامش را داشته باشید. مثلا اگر فقط در زمینه ی تولید محتوای متنی تجربه دارید، برای پوزیشن کارشناس سئو به دنبال شغل دوم نگردید!
- از نظر انرژی و قوای جسمی بتوانید از پس آن بر بیایید. بهتر است ساعت کاری شغل دوم را پاره وقت انتخاب کنید تا بتوانید به سایر امور زندگیتان هم برسید.
سال گذشته به دلایلی مجبور شدم به مدت یک ماه، زیاد کار کنم. (می دانید که در دو شغل مشغول به کار هستم) در هر شبانه روز فقط سه ساعت می توانستم بخوابم و همان یک ماه چنان فشاری به من وارد کرد که سلامتیام را به خطر انداخت. من بیش از آن چه در بضاعتم بود از خودم کار کشیده بودم!
۲- به علایق شما نزدیک باشد.
سعی کنید شغلی را انتخاب کنید که به آن علاقه دارید. به خصوص اگر از کار اولتان خوشتان نمی آید و هر روز برای رفتن به سرکار، به زمین و زمان ناسزا می گویید!
شما بر خلاف دوست داشتن خود قدم بر داشته اید، اگر خودتان را مجبور به انجام کارهایی می کنید که دوستشان ندارید! این موضوع می تواند انرژی شما را به مرور کم تر کند و روی روحیه ی شما تاثیر مستقیم بگذارد. پس در انتخاب شغل حواستان به این موضوع باشد.
۳- آینده و بازار کار قابل قبولی داشته باشد.
همیشه بازار کار و آینده ی شغلی را بررسی کنید. به خصوص اگر برای کسب درامد بیش تر به کار دوم روی آورده اید اهمیت این موضوع برایتان پر رنگ تر است. مسیر شغلی آن موقعیت را همه جانبه بسنجید تا متوجه شوید ارزشش را دارد یا نه!
توجه به ویژگی های شغل انتخابی اهمیت زیادی دارد اما مهم ترین نکته این است که آیا داشتن شغل دوم می تواند برای همه مناسب باشد؟
داشتن شغل دوم همیشه خوب است؟
در این بخش می خواهم به معایب و مزایای داشتن شغل دوم بپردازم. یک دید واقع بینانه که به شما کمک می کند انتخاب بهتری داشته باشید.
معایب شغل دوم:
در بخش قبلی برایتان نوشتم که شغل دوم باید چه ویژگی هایی داشته باشد. اگر این ویژگی ها را در نظر نگیرید قطعا مشکلاتی برایتان به وجود می آید که می تواند در دسته ی معایب قرار گیرد.
اما به طور کلی این موارد هم می تواند از مشکلات شغل دوم باشد:
۱- وقت آزاد کم تری خواهید داشت.
طبیعی است که وقتی شغل دوم داشته باشید مجبورید زمان بیش تری را برای انجام مسئولیت هایتان صرف کنید و وقت آزاد کم تری خواهید داشت. به این ترتیب ممکن است کم تر از قبل دوستانتان را ببینید، بیرون بروید یا برای خود وقت بگذارید.
در این مورد نیاز است با تکنیک های مدیریت زمان آشنا شوید تا از مشکل کمبود وقت فاصله بگیرید.
۲- خسته می شوید!
ممکن است با انتخاب کار دوم مجبور شوید چند برابر بیش تر از قبل کار کنید. همین امر باعث می شود انرژیتان تحلیل برود و همیشه احساس خستگی ذهنی و جسمی کنید.
یک استراحت اصولی می تواند انرژی شما را تمدید کرده و برای روز بعد آمادهتان کند.
۳- در دام مالتی تسکینگ می افتید.
زمانی که توجه ذهن را از این موضوع به آن موضوع می بریم به مغز آسیب می زنیم. اگر قرار است در شغل دوم مشغول به کار شوید مراقب مالتی تسکینگ باشید!
مالتی تسکینگ زمانی اتفاق می افتد که شما چند کار یا وظیفه را به طور هم زمان انجام دهید. در این حالت مغز با سرعت بالایی بین کارهای مختلف جا به جا می شود و کارایی آن مسلما کاهش می یابد.
ممکن است بگویید زمان کاری شغل دوم و اولم تداخل ندارد پس از بلای مالتی تسکینگ به دور هستم. باید بگویم از این خبرها نیست! در بیش تر اوقات حتی زمانی که کار نمی کنید هم فکرتان درگیر آن است.
مثلا در حین انجام کارهای شغل دوم یادتان بیاید ایمیل های کاری شغل اول را ارسال نکرده اید. استرس وجودتان را می گیرد و مغز بلافاصله روی وظایف شغل اول سوئیچ می کند. اگر از این دست اتفاقات مدام تکرار شود برای مغزتان هزینه خواهد داشت!
۴- شغل دوم می تواند استرس شما را بیش تر کند.
از مدرسه تا دانشگاه، همیشه بابت تحویل تکالیف و امتحان هایمان استرس کشیده ایم. این موضوع همان جا تمام نشد و با ما به محل کارمان هم آمد! اگر شاغل هستید می دانید که اغلب، انجام کارها با کمی اضطراب و نگرانی همراه است. حالا حساب کنید استرس های شغل دوم هم به آن اضافه شود.
حتی همین موضوع ممکن است کارمان را به اهمال کاری ناشی از اضطراب بکشاند. بنابراین بعد از مدتی کارهای شغل دوم یا هردو را روی هم تلنبار می کنیم و از استرس، رنگ خوشی به خود نمی بینیم. بهتر است این استرس را کنترل و مدیریت کنیم.
مزایا شغل دوم:
۱- درامد راضی کننده
طبیعتا داشتن شغل دوم، درامد ماهیانه و سالیانه ی شما را از درامد متوسط جامعه بیش تر می کند. در نتیجه روی کیفیت زندگی شما تاثیر مستقیم می گذارد و امنیت مالی بیش تری خواهید داشت.
۲- افزایش مهارت ها و تجربه
بدیهی است که با مشغول شدن در زمینه های مختلف، تجربه ی شما نیز بیش تر و مهارت های نرم و سختتان تقویت می شود. مثلا من در شغل دوم خود پشتیبانِ مشتریان یک شرکت هستم. این پوزیشن شغلی به من کمک کرد در زمینه ی روابط عمومی مهارت قابل قبولی کسب کنم.
۳- لذت بردن از علاقه ها
همان طور که گفتیم بهتر است شغل دوم به علاقمندی های شما نزدیک باشد. اگر چنین شود شما با شغل دوم خود زندگی خواهید کرد. آن قدر برایتان لذت بخش می شود که حین انجام کار زمان را فراموش می کنید. این موضوع حتی به افزایش بهره وریتان هم کمک خواهد کرد.
عمدا مزایای شغل دوم را بعد از معایبش نوشتم تا ناامیدتان نکنم! می دانم که برای پیدا کردن شغل جدید ذوق زده شده اید. (اگر نشدید برگردید و یک بار دیگر مزایا را بخوانید)
چه طور می توانیم شغل دوم پیدا کنیم؟
در زمان های قدیم پیدا کردن شغل اول یک چالش بزرگ بود. شغل دوم که رویایی دست نیافتنی حساب می شد. افراد روزنامه می خریدند، یک مداد دستشان می گرفتند و دور آگهی های صفحه ی نیازمندی ها خط می کشیدند. با تک تک شماره ها تماس می گرفتند و منتظر نتیجه می ماندند.
اما امروز به لطف اینترنت و گسترش کسب و کار ها موقعیت های شغلی متنوعی وجود دارد. در سایت های کاریابی مثل جابینجا و ایران تلنت یا اپلیکیشن دیوار می توان آگهی های شرکت های مختلف را بررسی کرد و برای آن ها رزومه فرستاد.
در آگهی های استخدامی نحوه ی کار به صورت پروژه ای، نیمه وقت، تمام وقت یا دورکاری نوشته می شود. به جز تمام وقت، بقیه ی گزینه ها می تواند انتخاب مناسبی برای شغل دوم باشد.
حتی می توانید آگهی ها را نادیده بگیرید، برای خودتان بیزنسی مثل کسب و کار اینترنتی راه اندازی کنید و به درامدهای چشم گیری برسید.
ایده هایی به عنوان شغل دوم:
۱- فریلنسری
با هر مهارتی که دارید می توانید فریلنسری را شروع کنید. مثلا اگر به ترجمه ی متون انگلیسی تسلط دارید یا در طراحی سایت توانمند هستید موقعیت های شغلی زیادی برای مهارت های شما آگهی می شود. می توانید یکی از آن ها را به عنوان شغل دوم خود در نظر بگیرید.
مهارت های زیاد دیگری مانند برنامه نویسی، تایپ، تولید محتوا و… هستند که می توانند منبع درامد جانبی شما باشند. حتی با فریلنسری می توانید با شرکت های خارجی کار کنید و به درامد دلاری برسید. مقاله ی درامد دلاری با فریلنسری می تواند برای شما جذاب باشد.
۲- تدریس
اگر در زمینه ای دانش کافی دارید می توانید آن را به دیگران هم آموزش دهید. درست مانند دوست من که صبح ها در اداره ی دولتی مشغول کار است و بعد از ظهر ها در یک آموزشگاه ریاضی تدریس می کند. (حرفه ی مورد علاقه اش)
۳- راه اندازی کسب و کار خانگی
شما می توانید یک آنلاین شاپ راه اندازی کنید یا از مهارت خیاطی خود کسب درامد کنید. در این نوع از کار معمولا خودتان رئیس خود هستید و صفر تا صد آن کار را مدیریت می کنید.
مقاله ی راه اندازی کسب و کار خانگی برای خانم ها ایده های زیادی برای شما دارد!
۴- فعالیت در بازارهای مالی
اگر درمورد بازارهای مالی دانش کافی دارید می توانید به عنوان شغل دوم در این زمینه فعالیت کنید و به سودهای بالایی دست یابید. این گزینه تا دو سال پیش شغل دوم خودم بود!
۵- بازاریابی؛ شغل دومِ پول ساز!
بازاریابی و تبلیغ برای شرکت ها می تواند موقعیت کاری پول سازی باشد. می توانید به عنوان شغل دوم، نیمی از روز را به این کار اختصاص دهید و به درامد خوبی برسید.
۶- پشتیبانی سایت
همان طور که شاهد هستید کسب و کارهای دیجیتال در حال گسترش هستند. تعداد زیادی از این مشاغل برای سایت یا صفحه هایشان به پشتیبان (یا ادمین) نیاز دارند. خود من از این گزینه استفاده کرده ام. پشتیبانِ دورکار یک شرکتم و به صورت پاره وقت پاسخگوی امور مشتریانش هستم.
۷- پرستاری
پرستاری از کودک یا سالمند، به صورت ساعتی می تواند یکی از گزینه هایتان باشد. البته که روحیه ی شما باید با این کار سازگاری داشته باشد.
۸- فروشندگی
فروش در مترو، فروشگاه و حتی دست فروشی می تواند یک درامد جانبی برای شما داشته باشد. چند باری با فروشندگان در مترو هم کلام شده ام. تعداد زیادی از آن ها شغل ثابتی دارند و بعد از ظهر ها در مترو کار می کنند. طبق صحبت خودشان، درامدشان در مترو چند برابر حقوق کارمندی آن هاست!
۹- کار در کافه ها و رستوران ها
بعضی از کافه ها یا رستوران ها بصورت پاره وقت نیرو می گیرند. اگر به این سبک کارها علاقه دارید حتما به این جاها سر بزنید. خود من همیشه دوست داشتم عصرها در یک کافه کار کنم اما چه کنم که زمانم محدود است.
۱۰- تاسیسات و تعمیرات
کارهای ساختمانی، لوله کشی، برق کاری، تعمیرات موبایل و وسایل برقی می توانند شما را به درامد بسیار بالایی برسانند. از آن ها به عنوان شغل دوم نباید غافل شد.
جمع بندی
ممکن است خیلی از ما به دلیل مشکلات معیشتی یا از سر علاقه به کار دوم روی بیاوریم. داشتن شغل دوم در کنار مزایای قابل توجهش معایبی هم دارد. اما با مدیریت زمان و انرژی می توانیم هم زمان در دو (یا چند) زمینه ی کاری فعالیت کنیم و به موفقیت برسیم.
به نظر شما چه کارهایی وجود دارد که می شود به عنوان شغل دوم روی آن ها حساب کرد؟
بدون دیدگاه