قبل از هر چیز، به شما تبریک میگویم که در حال حاضر مشغول مطالعه این مطلب هستید. این بدان معناست که اکنون به اهمال کاری خود پی برده اید و میخواهید آن را برطرف کنید. اولین مرحله برای حل یک مسئله یا مشکل، آگاهی و پذیرش نسبت به آن است. متاسفانه بسیاری از افراد هنوز متوجه این مسئله در خود نیستند. در مقاله “اهمال کاری چیست؟ چه نشانههایی دارد؟” به این موضوع اشاره کردم که همه افراد قطعا آن را تجربه کردهاند. اما تفاوت در مقدار آن است.
در ابتدا میخواهم ماجرای دوستم که در کاهش وزن اهمال کاری میکند را برایتان بگویم.
یکی از دوستانم مدتهاست تصمیم دارد ورزش و باشگاه رفتن را شروع کند. هر موقع که با همدیگر صحبت میکردیم، به من میگفت دیگر از شنبه باشگاه رفتن را شروع میکند. شنبه که میشد، همیشه بهانهای برای باشگاه نرفتن داشت. اواخر هر ماه هم به من و خودش قول میداد که از روز اول ماه ورزش را شروع میکند. اما باز هم این کار را انجام نمی داد.
احتمالا دفعه بعدی که او را ببینم، میخواهد از سال جدید به طور جدی ورزش را شروع کند. 🙂
البته میدانم باز هم این اتفاق نخواهد افتاد؛ چون او دچار اهمال کاری است. مشکلی که خیلی از شما ممکن است داشته باشید. اهمال کاری مثل یک مانع بزرگ است که جلوی انجام کارهایتان را میگیرد و نمی گذارد به راحتی فعالیت جدیدی (مثل همان ورزش کردن) را شروع کنید. حتی اگر آن را شروع کنید، بعد از مدت کوتاهی رهایش خواهید کرد.
اهمال کاری چیست؟
اهمال کاری یعنی شما باید کار مهمی را انجام دهید اما به هر دلیلی آن را به تعویق میاندازید و با خود میگویید: “باشه حالا برای انجامش وقت دارم. بعدا انجامش میدم. الان حال ندارم برم سراغش بذار برم اینستاگرام ببینم چه خبره. و…” احتمالا جملات این چنینی برایتان آشناست، اینطور نیست؟
اهمال کاری به شکلهای مختلفی خودش را نشان میدهد. تا وقتی به آن آگاه نباشید و با تکنیکهای خوب آن را درمان نکنید، احتمالا پیشرفت زیادی در زندگی نخواهید داشت. البته این را نیز بگویم که اهمال کاری به طور ۱۰۰% قابل درمان نیست اما تا حد خیلی زیادی میتوان جلوی آن را گرفت.
اگر دوست دارید بدانید که در حال حاضر شدت اهمال کاری شما چقدر است، پیشنهاد میکنم سری به آزمون اهمال کاری تاکمن بزنید. همچنین اگر برای درمان آن جدی هستید، در ادامه همین مقاله راهش را به شما خواهم گفت.
قبل از خواندن راهکارها به این نکته مهم توجه کنید!
حقیقت این است که احتمالا شما در درمان اهمال کاری هم اهمالکاری خواهید کرد.
بسیاری از شما دوست دارید اهمال کاریتان را کنار بگذارید و برچسب تنبل بودن را از خود بردارید. اما همچنان بعد از رسیدن به خودآگاهی و فهمیدن راهکارهای درمان اهمالکاری، آن را درمان نمی کنید.
چرا این اتفاق میافتد؟ زیرا شما همچنان دوست دارید در منطقه امن خود بمانید و باز هم بهانههایی میآورید تا از تکنیکها استفاده نکنید. میخواهم به شما هشدار دهم! اگر بعد از خواندن این مقاله و همین امروز برای درمان اهمال کاری اقدام نکنید، هرگز این موضوع حل نخواهد شد. دیگر هیچوقت اهمال کاری خود را کنار نمی گذارید و نمی توانید آن طور که میخواهید زندگی کنید. پس از همین امروز شروع کنید!
پس اگر میخواهید به اهدافتان برسید و یک زندگی شاد را تجربه کنید، بهتر است از همین امروز برای درمان اهمال کاری اقدام کنید. حالا میخواهم در بخش بعدی ۷ تا از بهترین تکنیکهای درمان اهمال کاری را بگویم.
علاوه بر راهکارهای این مقاله، تکنیکهای بهتر و کاربردی تری را برای درمان اهمال کاری در دوره جرقه به شما میگوییم. در این دوره شما به صورت تخصصی درباره اهمالکاری و دلایلش آموزش میبینید. در نهایت به کمک تمرینات دوره، اهمال کاری خود را کنار خواهید گذاشت.
روشهایی برای درمان اهمال کاری
اهمالکاری در هر فرد، خودش را به یک شکل نشان میدهد. در واقع انواع و دلایل آن متفاوت است. در مقاله «انواع اهمالکاری را بشناسید»، کامل راجع به انواع اهمالکاری از جمله تنبلی، کمالگرایی، شناختی و… صحبت کرده بودم. اگر هنوز مقاله را مطالعه نکرده اید، پیشنهاد میکنم حتما به آن نیز سر بزنید. پس با توجه به اینکه اهمال کاری شما بیشتر از کدام نوع است، ببینید که کدام راهکار گزینه بهتری برای درمان اهمال کاری شماست.
۱. ریشه اهمال کاری را بشناسید
اولین قدم برای برطرف شدن هر مسئله، آگاهی نسبت به آن است. اهمالکاری از آن دسته مسائلی است که خودآگاهی تاثیر بسیاری در کنترل و بهبود آن دارد. خودآگاهی نسبت به شکل بروز این مشکل و اتفاقی که در مغز ما رخ میدهد. در مقاله اهمالکاری چیست، گفتم که بخشی از مغز ما که سیستم گرم است، وظیفه محافظت از ما را دارد. اگر در شرایطی ببیند که میخواهیم به زحمت و سختی بیفتیم، ریسک کنیم یا شرایط جدیدی را تجربه کنیم، سعی میکند جلوی ما را بگیرد. تمام تلاشش را میکند که وضعیت فعلی و میزان انرژی ما به هم نخورد.
دلیلش هم این است که این مغز برای انسانهای اولیه و اجداد ما ساخته شده است. در آن زمان، پیدا کردن غذا کار راحتی نبود. پس مغز باید خودش را با آن شرایط وفق میداد و سعی میکرد کاری کند که ما انرژی کمتری را از دست بدیم تا به غذای کمتری نیاز پیدا کنیم. اما این مغز برای شرایط و دنیای فعلی مناسب نیست. پس این به عهده ماست که آن را برای زندگی در دنیای فعلی آماده کنیم. به همین دلیل زمانی که میخواهید کار جدید و به ظاهر پرچالشی را انجام دهید، بسیار اذیت میشوید و بارها میخواهید بیخیال آن شوید.
خب حالا که به این ساختار آشنا شدید و دانستید که نشانههای اهمال کاری را هم دارید، بهتر میتوانید آن را کنترل کنید. کافی است زمانی که اهمال کاری میکنید، به ساختار مغز فکر کنید و ببینید چه چیزی به صلاحتان است.
۲. پس از شناخت ریشه اهمال کاری، خودآگاهی را تمرین کنید
اگر (دور از جانتان) دچار یک بیماری جسمی شوید، اولین کاری که میکنید چیست؟ قطعا به پزشک مراجعه میکنید؛ چون میخواهید متوجه شوید مشکل از کجاست و بیماری را تشخیص دهید. تا وقتی بیماری را دقیق تشخیص ندهید، نمی توانید درمان را شروع کنید. این موضوع کاملا بدیهی است.
پس چگونه میخواهید بدون تشخیص درست، اهمال کاری خود را درمان کنید؟
شرط اول تغییر کردن، آگاهی است. پس شما باید اول ۲ سوال مهم از خود بپرسید. پیشنهاد میکنم همین الان یک کاغذ و قلم بیاورید و به این دو سوال زیر پاسخ دهید.
- من در چه کارهایی اهمال کاری میکنم؟
- چرا در آن کارها اهمال کاری میکنم؟ دلایل اهمال کاری من چیست؟
ممکن است ندانید چرا اهمال کاری میکنید. اگر میخواهید دلایل مختلف اهمال کاری را بدانید، پیشنهاد میکنم به روانشناسی اهمال کاری مراجعه کنید. وقتی به علت اهمال کاری خود آگاه هستید، استفاده از راهکارها موثرتر خواهد بود.
شاید با خود بگویید: “مگه اهمال کاری دلیل خاصی داره؟ مگه فقط به خاطر همون مکانیزم بقای مغز نبود؟”
باید بگویم، اهمال کاری میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. مثل ترس از شکست، ترس از قضاوت، کمال گرایی و….
پس از پاسخ به دو سوال بالا، شما به یک خودآگاهی مطلوبی میرسید. دیگر میدانید در چه کارهایی اهمال کاری میکنید و چرا این کار را انجام میدهید. همچنین اگر میخواهید به طور کامل درباره دلایل اهمال کاری بخوانید، پیشنهاد میکنم مقاله زیر را مطالعه کنید.
۳. برای غلبه بر اهمال کاری، الگوی اهمال کاری خود را پیدا کنید
هر کسی در کاری و به شکل خاصی اهمالکاری میکند. مثلا ممکن است شما در نوشتن یک مطلب یا مقاله اهمال کاری کنید. یا یک نفر دیگر در درس خواندن این مشکل را داشته باشد. ممکن است مدام این بهانهها را میآورید که فصل بهاره، حسش نیست! یا اینکه مدتی است میخواهید به مدیرتان استعفا بدهید اما مدام آن را عقب میاندازید. یا اینکه در کارهای شخصیتان اهمال کاری میکنید.
برای پیدا کردن الگوی اهمال کاری خود، باید ببینید در چه زمانها و کارهایی اهمال کاری میکنید. شاید تا الان به آن توجه نکرده بودید، اما الان یکبار به صورت آگاهانه به این موضوع فکر کنید و آن را روی کاغذ بیاورید.
خب حالا به این سوال جواب دهید که موقع اهمال کاری معمولا به سراغ چه کار جایکزینی میروید؟ یکی از مواردی که این مدت از افراد گرفتم، این بود که میگفتند، به سراغ گوشی، مخصوصا شبکه اجتماعی اینستاگرام میرویم. البته این مورد برای همه صدق نمی کند. شاید شما با کارهای منزل خودتان را سرگرم کنید، فیلم ببینید، با دوستان و خانواده صحبت کنید، بخوابید و کارهای دیگری که برای فرار از کار به آن مشغول میشویم. پس حالا به این فکر کنید که کار جایگزینی که عموما انجامش میدهید چیست؟
یک مورد دیگر که باید به آن آگاهی داشته باشید این است که دلیل انجام ندادن آن کار را پیدا کنید. چرا کاری که باید انجامش بدهید را پشت گوش میاندازید؟ به آن علاقه ندارید؟ برایتان سخت است؟ قبلا از آن نتیجه خوبی نگرفته اید؟
بعد از این موارد، میتوانید به هدف شما یعنی درمان اهمال کاری نزدیک شوید.
۴. به نتیجه و آینده اهمال کاری فکر کنید
کاری را باید انجام بدهید و میدانید که ضروری است، آن را به عقب میاندازید، حسی که بعد از آن تجربه میکنید، اذیتتان میکند. همان لحظه به خود قول میدهید سری بعد به موقع انجامش دهید. تا حالا این را تجربه کرده اید؟ احتمالا بارها برایتان پیش آمده است. متاسفانه اتفاقی که در واقعیت رخ میدهد این است که دفعه بعد هم یادمان میرود و این اتفاق بارها تکرار میشود. پس یکی از راهکارهایی که میتواند مانع آن شود این است که در چنین مواقعی به آینده و حسی که سری قبل تجربه کرده بودید لحظه ای فکر کنید. حتما یکبار امتحانش کنید و نتیجه را ببینید.
۵. برای درمان اهمال کاری، اهدافتان را کوچک کنید
وقتی از افراد میپرسم که چه هدفی مثلا برای کسب و کارت داری، میگوید میخواهم خیلی زود، به درآمد فلان برسم و مشتریانم در ماه فلان تعداد شود. این هدف به تنهایی اصلا اشتباه و بد نیست، اما یک هدف بزرگ و کلی است. آنجایی به مشکل میخورید که بخواهید هر روز و هر لحظه روی آن تمرکز کنید. اهداف بزرگ و کلی وجودشان لازم است اما به شرطی که آینه دق ما نشوند. شما زمانی که به یک هدف بزرگ فکر میکنید، فاصله زیادی بین خودتان تا آن میبینید، پس ناامید و بی انگیزه میشوید. در نتیجه اینکه اهمالکاری میکنید.
کاری که باید انجام دهید این است که اهداف بزرگتان را به اهداف کوچک و خرد تقسیم کنید. روی کاغذ بنویسید که برای رسیدن به هدف باید چه قدمهایی بردارید. هر کدام از این قدمها رو مجدد به بخشهای کوچک تقسیم کنید و آن را در برنامه روزانهتان قرار دهید. مزیتش هم این است که مغز با دیدن این اهداف کوچک فرار نمی کندو انجام دادن آن برایش به مراتب راحتتر است.
همچنین در مقالهای از سایتمان با عنوان “سیر تا پیاز هدف گذاری” درباره هدفگذاری اصولی صحبت کردهایم.
۶. از چک لیست استاندارد استفاده کنید
یکی از راهکارهایی که به شخصه، برای اهمالکاری، نتیجه خوبی از آن گرفتم، نوشتن چک لیست روزانه بود. اول صبح لیست دقیق کارهای تان را بنویسید که بدانید امروز باید چه کارهایی را انجام دهید. فقط به دو نکته توجه کنید:
در چک لیست کارهای بزرگ و کلی را ننویسید، به صورت جزیی هر کار را مشخص کنید. مثلا به جای انجام پروژه، بنویسید مقدمه پروژه، سرچ برای محتوای پروژه، ادیت پروژه یا….
یک اشتباهی که در چک لیستها میبینیم این است که در آن تنها، کارهایی که باید آن را انجام بدهید مینویسید، که آن هم عموما کارهایی است که ممکن است علاقه ای به آن نداشته باشید. در حالیکه یک چک لیست استاندارد و موثر باید شامل تمام کارهایتان از جمله استراحت، غذا خوردن، دوش گرفتن و بیرون رفتن هم باشد. چون با این کار، مغز نمی ترسد و میداند که از بین لیست یک سری کارها را واقعا دوست دارد. به علاوه اینکه اضافه کردن کارهای روتین چون تیک میخورد، حس خوبی به شما میدهد که برنامه را ادامه دهید. راستی یک مقاله دقیقا مخصوص این مورد، با موضوع «چک لیست یا فهرست بررسی» داریم که پیشنهاد میکنم آن را هم بخوانید.
۷. به جای انگیزه، عادت سازی کنید
یکی از اشتباهاتی که روانشناسی مثبت گرا، آن را ترویج کرده این است که برای انجام درست یک کار باید با انگیزه باشیم، باید همیشه انگیزه مان را در سطح بالا نگه داریم. یک سوال: تا حالا انگیزه همیشگی را تجربه کرده اید؟ همیشگی هم نه، اینکه دو روز را به صورت کامل با انگیزه صد باشید؟
چنین چیزی در واقعیت وجود ندارد؛ چون انگیزه یک احساس است و حس نوسان دارد. یک وقت هست یک وقت نیست. زیاد نمی توانیم روی آن حساب کنیم. به علاوه اینکه انگیزه برای ایجاد شدن نیاز به یک دلیل دارد. وقتی هنوز کاری انجام نداده ایم، نتیجه ای نگرفته ایم، از چه چیزی باید انگیزه بگیریم؟
پس اگر تا الان برای انجام کارهایتان منتظر انگیزه مانده اید، از الان بیخیال آن شوید؛ چون زیاد نمی توان روی آن حساب کرد. ممکن است دقیقا در همان لحظه ای که به آن نیاز دارید، شما را تنها بگذارد. پس باید چه کار کنیم؟
راه حلش این است که به جای انگیزه، «عادت» بسازیم. عادت جدای از احساس است. وقتی کاری تبدیل به عادت شده باشد در هر موقعیت و فارغ از حسی که دارید آن را انجام میدهید؛ مثلا مسواک زدن. پس اگر یک کاری برایتان با اهمیت است سعی کنید آن را کم کم تبدیل به عادت کنید.
یک مورد دیگر اینکه چرخه اشتباهی که تا الان پیش گرفته بودید را جابجا کنید. چیزی که تصور میکردید این بود که اول باید انگیزه داشته باشم، بعد اقدام کنم و در نهایت نتیجه بگیرم. در حالیکه چرخه درست این است: ابتدا اقدام میکنم، نتیجهاش را میبینم، انگیزه میگیرم. با انگیزه ای که گرفته ام، اقدام بیشتری انجام میدهم و نتیجه بهتری میگیرم و همینطور این چرخه ادامه پیدا میکند.
۸. قانون ۵ ثانیه برای رهایی از اهمال کاری معجزه میکند
یکی از موثرترین راهکاری اهمالکاری که واقعا معجزه میکند، تکنیک ۵ ثانیه است. این قانون که اولین بار توسط خانم مل رابینز مطرح شد، یک کتاب هم دارد که کامل راجع به آن صحبت شده است. این تکنیک در هر موقعیتی از جمله بیدار شدن از خواب، درخواست کردن از افراد، ارتباط برقرار کردن، کنار گذاشتن گوشی و هر چیزی که فکرش را بکنید قابل استفاده است.
موضوع از این قرار است که بهانهها و صداهای مغز تا قبل از ۵ ثانیه هنوز شروع نشده است. اگر این زمان بگذرد، بهانهها، ترسها و افکار به سراغتان میآید. صبح صدای آلارم گوشی به صدا در میآید، هر طور شده آن را خاموش میکنید، از جایتان تکان نمی خورید، به خودتان میگویید: «بذار بیشتر بخوابم که با انرژی بیشتری از خواب بیدار بشم.» با همین توجیه شیک و منطقی به خواب خود ادامه میدهید. خاصیت تکنیک ۵ ثانیه این است که تا به صدا درآمدن زنگ گوشی فقط ۵ ثانیه زمان دارید که از جایتان بلند شوید. در این مدت زمان مغز بهانهای نمی تراشد و قدرت انجامش را دارید. فقط حواستان باشد که اعداد را به صورت معکوس یعنی ۵، ۴، ۳، ۲، ۱ بشمارید.
۹. برای درمان اهمال کاری، خودتان را از حس گناه رها کنید
یک عالمه تصمیم و برنامه داشته اید، اما آنها را انجام ندادهاید، مدام اهمال کاری کردهاید و الان از این بابت حس گناه میکنید. این حس گناه و عذاب وجدان، اهمالکاری را تشدید میکند. به این صورت که وقتی حس منفی دارید، مغز برای فرار از این حس و استرسی که وجود دارد، به کارهای دیگر پناه میبرد. این اهمالکاری، حس گناه رو بیشتر میکند و مجدد از انجام کاری که باید انجامش دهید فرار میکنید. این چرخه معیوب ادامه پیدا میکند؛ مگر اینکه از یک نقطه بشکند. راه حلش هم این است که همواره حس گناه را از خود دور کنید، بخاطر کارهای گذشته یا فعلی خود هر حس منفی و عذاب وجدان رو کنار بگذارید و یکبار دیگر شروع کنید.
هر بار که از برنامه عقب ماندید و اهمالکاری کردید، مجدد به خودتان فرصت امتحان کردن بدهید؛ بدون اینکه خودتان را سرزنش کنید یا حس گناه کنید.
۱۰. سناریو سازی و پیش گویی را ترک کنید
یکی از تلههای ذهن سناریو سازی است. دلیلش هم همانطور که پیشتر گفتم، این است که جلوی اقدام و حرکت شما را بگیرد. میخواهید به مدیرتان درخواست افزایش حقوق بدهید، چون موقعیت استرسزاست، یک سناریوی منفی و پیش گویی در سرتان میاندازد. با این مضمون که اگر درخواستت را به او بگویی، نه تنها نمی پذیرد، بلکه از این به بعد برخورد و ارتباطش با تو بد هم میشود. پس خودت را کوچک نکن.
یا اینکه میخواهید یک کسب و کار راه اندازی کنید، سناریوهای مختلف شکست در ذهنتان نقش میبندد. تا جایی که دیگر جرات انجام دادنش رو از دست میدهید و اقدام نمی کنید. در حالیکه بسیاری از این سناریوها و پیش گوییها به واقعیت نمی پیوندد. مثلا شاید همان مدیری که میخواستید از او درخواست افزایش حقوق کنید، درخواستتان را بپذیرد و هیج اتفاق بدی هم نیفتد. یا اینکه کارتان را انجام دهید و هیچ شکست وحشتناکی هم در کار نباشد. پس زمانی که این سناریوهای منفی به ذهنتان میخورد، نسبت به آن آگاهی داشته باشید و اجازه ندهید فلجتان کند.
۱۱. برای مقابله با اهمال کاری، واقع گرا باشید
برنامه ریزی بعضی از افراد را که نگاه میکنم، میبینم میخواهند تمام کارهای عقب افتاده و انجام نشده خود طی چند سال اخیر را یک روزه انجام دهند. واقع بین باشید! این برنامه اگر قرار بود به این شکل انجام شود، تا الان شده بود. پس سنگ بزرگ برندارید و همه چیز را منطقی پیش ببرید. یا یک نمونه دیگر، رسیدن به نتایج بزرگ در مدت زمان کوتاه است. زمانی که به این موضوع فکر میکنید مغزتان میترسد و هیچ کاری نمی کند. پس نه تنها آن نتیجه حاصل نمی شود، بلکه کوچکترین کاری نیز انجام نمی شود.
۱۲. از یک نفر کمک بگیرید
بخشی از اهمالکاری به دلیل سرگردان بودن است. مثلا در این مدت میدیدم که تعداد زیادی از افراد میخواهند کسب و کار مستقل خودشان را راه بیندازند یا وارد یک حوزه تخصصی شوند، اما الان مدتی است که هیچ کاری نکرده اند. دلیلش هم این بود که نمی دانستند از کجا باید شروع کنند، چطور قدم بردارند، چه کارهایی انجام دهند و یک عالمه دغدغه دیگر که برای ورود به یک مسیر لازم است.
آموزش دیدن و کمک گرفتن از دیگران قطعا مسیر را برایمان راحت میکند. قدم گذاشتن در مسیر تاریکی که هیچ اطلاعی از درون آن نداریم قطعا ترسناک است. در حالیکه وقتی با صاحبخانه وارد میشوید، ترستان میریزد. پس در هر کاری که میخواهید انجام دهید از یک متخصص و مربی کمک بگیرید. مزیت دیگرش هم این است که شما را ملزم میکند که طبق برنامه پیش بروید و کارهایتان را انجام دهید.
نمونه اش کاری است که خودم برای بچهها در زمینه راه اندازی کسب و کار مستقل انجام دادم. در یک دوره آموزشی دو ماهه، به عنوان مربی کسب وکار در کنار بچهها بودم. قدمهایی که باید برمی داشتند و اصول را به آنها یاد میدادم، کارهایشان را چک میکردم و مسیر را برایشان روشن میکردم. نتیجه این شد کاری که چندسال بود میخواستند شروع کنند را نه تنها شروع کردند، که در آن موفق هم شدند.
۱۳. به جای کمال گرا، معمول گرا باشید
کمالگرایی عامل بسیاری از اهمالکاریهاست. برای انجام هر کاری به دنبال شرایط ایده آل میمانید، همه چیز باید کامل و عالی باشد و اگر غیر از آن باشد کاری نمی کنید. در واقع دیدگاه تان این است که یا همه چیز یا هیچ چیز. از آن جایی که هیچوقت شرایط ایده آل فراهم نمی شود، پس هیچوقت هم انجامش نمی دهید.
شاید تا الان تصورتان از کمال گرایی مثبت بوده است، اما واقعا چیز خوبی نیست! دلیلش هم این است که ما تا وقتی معمولی شروع نکنیم، نمی توانیم عالی ظاهر شویم. کمال در مسیر اتفاق میافتد. پس از امروز هر کاری میتوانید را در شرایط فعلی و با امکانات و مهارتی که دارید انجام دهید.
۱۴. کارهایتان را اولویت بندی کنید
اولویت بندی یک مفهوم بسیار مهم است و در جنبههای مختلف زندگی کاربرد دارد. از تعیین اهداف زندگی گرفته تا نوشتن برنامه ریزی روزانه، اولویت بندی موثر است. اگر برای خودتان تعیین نکنید چه کارهایی مهمترند و باید اول انجام شوند، دچار اهمال کاری میشوید.
فرض کنید امروز قرار است پروژه کاریتان را تمام کنید و تحویل دهید؛ از طرفی میخواهید با دوستتان تلفنی صحبت کنید. اگر بدون اولویت بندی پیش بروید، اول با دوستتان تماس میگیرید و چند ساعت با او درباره مسائل مختلف صحبت میکنید. نتیجهاش از دست رفتن زمان و انرژی شما میشود. حالا بعد از ظهر شده است و دیگر مانند صبح انرژی خیلی زیادی برای انجام پروژهتان ندارید. استرس میگیرید و با حال بد سراغ پروژه میروید؛ شاید هم آن را به فردا موکول کنید و پیش کارفرمایتان شرمنده شوید.
می خواهید اولویت بندی خوبی در برنامههایتان داشته باشید؟ پیشنهاد میکنم مقاله لینک شده را مطالعه کنید و یک بار برای همیشه اولویت بندی کردن را به خوبی یاد بگیرید.
۱۵. علاقه و استعداد خود را کشف کنید
گاهی در انجام کاری اهمال کاری میکنیم چون به آن علاقهای نداریم. ممکن است در رشتهای تحصیل کنید یا شغلی داشته باشید که اصلا نه به آن علاقهای دارید، نه مناسب آن هستید.
البته نیاز نیست به کار یا رشته تحصیلی خود علاقه ۱۰۰% داشته باشید؛ ۵۰% هم کافیست. چرا؟ چون هر چقدر هم کاری را دوست داشته باشید، به هر حال بخشهایی از آن هست که دوست ندارید. برای همین اگر یک علاقه کلی به انجام آن کار داشته باشید کافیست.
اگر علاقه خود را دنبال کنید، احتمالا کمتر دچار اهمالکاری شوید؛ چون انجام آن غالبا برایتان لذت بخش است.
ممکن است به علاقه و استعدادتان آگاه نباشید، پس میتوانید مقاله مربوط را در سایتمان مطالعه کنید. در این مقاله آزمونی برایتان قرار دادیم که با کمک آن میتوانید علاقهتان را کشف و مسیر خود را پیدا کنید.
۱۶. برای انجام کارهای خود مهلت زمانی تعیین کنید
تعیین مهلت زمان یا ضرب العجل برای هر کاری واجب است. حتی برای درمان کمال گرایی نیز موثر است. ممکن است در انجام کارهایی که مربوط به دیگران است اهمال کاری نکنید. ولی وقتی نوبت به کارهای خودتان میرسد، اهمالکار میشوید. پس تعیین ضرب العجل به شما کمک خواهد کرد.
وقتی برای انجام کاری محدودیت زمانی تعیین میکنید، به احتمال کمتری در انجام آن اهمال کاری میکنید. میتوانید این موضوع را با شخصی دیگر مطرح کنید. مثلا میتوانید به دوستتان بگویید: “ببین من میخواهم امروز برای پیجم تولید محتوا کنم. قرار است فردا آن را داخل پیجم پست کنم. تا فردا ساعت ۶ برای آپلود پست به خودم مهلت میدم. اگه از این تایم بگذره یه مبلغی رو به خیریه میدم.”
نکته مهم در تعیین ضرب العجل این است که مدت زمان انجام کارتان را به درستی حدس بزنید. اگر بیش از حد منطقی یا کمتر از آن به خود زمان دهید، دوباره دچار اهمال کاری خواهید شد و یا آن کار را انجام نمی دهید یا دقیقه نود تمامش میکنید.
در پایان
درمان اهمال کاری زمانبر است و به تلاش نیاز دارد. همینطور اگر این موضوع حل نشود، شاید هرگز نتوانید به اهداف خود برسید. همچنین در مقالههای دیگر سایتمان درباره هر یک از این دلایل و منجر شدن آنها به اهمال کاری، به طور کامل صحبت کردهایم. مثل اهمال کاری ناشی از کمال طلبی، اهمال کاری ناشی از افسردگی، اهمال کاری ناشی از ADHD و…. شما میتوانید با توجه به نیاز و دغدغه خود، از هر یک از این مقالهها استفاده کنید.
پس همانطور که قبل تر هم گفتم، سعی کنید از همین امروز برای درمان اهمالکاری اقدام کنید. مطمئن باشید با عقب انداختن مکرر کارها هیچ اتفاقی نمیوفتد.
شما در چه کارهایی تا الان اهمال کاری کردهاید؟ برایمان بنویسید.
بدون دیدگاه